C. Siciliano, DROMI

Πήρε το μάτι μου το κάτωθι βιβλίο του Carmelo Siciliano για τους δρόμους ( Dromi. Modes & Scales of Rebetiko Pireotiko, β΄ έκδοση, Δεκέμβριος 2014 , Lulu.com., αγγλικά/ιταλικά), και μου φαίνεται πως πρώτη φορά επιχειρεί ξένος κάτι τέτοιο (στο παρακάτω link μπορεί κανείς να προ-ίδει [preview] 22 σελίδες):

http://www.lulu.com/shop/http://www.lulu.com/shop/carmelo-siciliano/dromi-modes-scales-of-rebetiko-pireotiko/paperback/product-21952271.html

Πράγματι, δεν νομίζω να έχει ασχοληθεί άλλος μη Έλληνας με την παρουσίαση “Τρόπων, δρόμων και κλιμάκων του ρεμπέτικου”, 37 τον αριθμόν μάλιστα, συνολικά και σε δεύτερη έκδοση, παρακαλώ. Ο R. P. Pennanen έχει κάνει άλλες δουλειές. Όμως, στο σύνδεσμο που παραθέτεις, Παρασάνταλε, δεν εντοπίζω δυνατότητα για preview 22 σελίδων. Κάποιος που να ξέρει κάτι για το συγγραφέα;

Ο Σιτσιλιάνο είναι Σικελός, έχει ζήσει αρκετά χρόνια στη χώρα μας στην προσπάθειά του προσέγγισης της μουσικής και του πολιτισμού της Αν. Μεσογείου,
έχει έρθει σε επαφή με τους πιο σημαντικούς σύγχρονους μουσικούς μας, έχει εμφανιστεί και σε μουσική εκδήλωση στον Ταΰγετο, πέρυσι, αν θυμάμαι καλά, παίζει αρκετά μουσικά όργανα και
έχει δημιουργήσει ένα λαϊκό συγκρότημα, τους “Cafe’ Aman”.
Ακούστε τους [b]εδώ,[/b]
[b]εδώ[/b] [b]και εδώ.[/b]

Όσο για το σύνδεσμο, ούτε εμένα μου ανοίγει.

Πατώντας πάνω στο link, μας βγάζει στο “εξώφυλλο” του βιβλίου αριστερά όπως κοιτάμε. Εκεί στο κέντρο του “εξωφύλλου” έχει ένα preview. Το πατάμε, περιμένουμε λιγάκι και μας ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο όπου επάνω δεξιά του βλέπουμε τον αριθμό 1. Με το βελάκι δεξιά πάμε μία μία τις σελίδες έως τις 22.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 07:40 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 07:35 —

Ουπς! Όντως τώρα βλέπω πρόβλημα.
Δοκιμάστε στο google να δώσετε Siciliano Dromi και θα βρειτε άκρη…

Παντως τωρα που το προσπαθησα δουλεψε

Δοκιμάστε εδώ. Με τη διαδικασία που περιέγραψε ο παρασάνταλος.Απλα, είναι λιγο της υπομονής. Καλύτερα να γράψετε στο γκουγκλ siciliano dromoi και να μπειτε στο πρώτο αποτέλεσμα.Είναι στα Ιταλικά.

Με μια ματιά μερικών λεπτών, αν ενδιαφέρει κάποιον:

Αρχίζει με τον ορισμό του ρεμπέτικου ως ένα είδος της Ελληνικής μουσικής, το οποίο αναπτύχθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα (ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά), την περίοδο 1922-β παγκόσμιος πόλεμος. Είναι επηρεασμένο απο την αστική μουσική της Σμύρνης (Σμυρνεικο, παρακάτω αναφέρει και επιρροές απο Βυζάντιο, Βαλκάνια, Ευρώπη).Έπειτα εξηγεί τι είναι το πειραιώτικο ρεμπέτικο. Το οποίο κατά τη γνώμη του δημιουργήθηκε το 34 με τη τετράδα κτλ κτλ.

Για τους δρόμους:

Λέει οτι δεν είναι μια απλή αλληλουχία απο νότες, με σταθερά διαστήματα όπως η δυτική μουσική (occidental scales). Το τι είναι οι δρόμοι δεν το πιασα (οι δρόμοι ακολουθούν ένα τραγούδι ή εναν αυτοσχεδιασμό ίσως). Για τους δρόμους, η μετάφραση με μια μικρή επιφύλαξη…

Χρησιμοποιεί τα τρίχορδα, τετράχορδα, πεντάχορδα για την κατασκευή και ανάλυση των δρόμων. Αναφέρει μακάμια. Κατατάσσει τους δρόμους σε ομάδες όπως ραστ, νικριζ, κιουρντί (πχ στην ομάδα χιτζάζ, έχει τον χιτζάζ με διάφορες παραλλαγές, στην ντουγκια έχει τον ουσακ* με παραλλαγές). Στην προεπισκόπηση υπάρχει το γκρουπ ντουγκια, αλλά έχουν βγει τα μάτια μου…

*Βασικά, στην ομάδα ντουγκιά, υπάρχει ο ουσακ, ο χουσεινί και ο mouchagier(?)

Επίσης, δεν κυκλοφορεί κάποιος Καρμέλος ο Σικελός, σε βιντεάκια με τον Μητσάρα ? (παίζουν όργανα του Ραπακούσιου συνήθως).

Ναι, μουχαγιέρ (Muhayyer). Στα μακάμια, κλίμακα ουσάκ με εκκίνηση στην οκτάβα. Σαν λαϊκό δρόμο δεν έχω ακούσει να το ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερη οντότητα.

Στο βιβλίο έχει καταχωρηθεί ως ξεχωριστή οντότητα/δρόμος, όπως και αρκετά άλλα (ξεχωριστοί δρόμοι στις ομάδες δρόμων). Ξέχασα να πω οτι για κάθε δρόμο, υπάρχει εφαρμογή σε τραγούδι.

Ακόμα δεν κατάφερα να ενεργοποιήσω κάποια προεπισκόπιση. Φαίνεται πάντως ότι ο Ιταλός ανήκει στους (ακόμα ελάχιστους, αλλά συνεχώς πληθυνόμενους) οπαδούς της τροπικής (και όχι “ευρωπαϊκής”) προσέγγισης της θεωρίας του αστικού λαϊκού τραγουδιού.

Αφού πατήσετε στο λινκ, θα δείτε αριστερά το εξώφυλλο του βιβλίου.Στο κέντρο, αλλά κάτω από την εικόνα (πάνω από εκεί που γράφει Ratings & Reviews | Product Details) υπάρχει ένα μικρό πράσινο κουμπάκι, το Preview (βρίσκεται στην τομή της προέκτασης προς αριστερά της λέξης discografici, και προς τα πάνω της λέξης Reviews). Αφού πατηθεί το κουμπί, εμφανίζεται ένα παράθυρο με την προεπισκόπιση.

Αν δεν εμφανίζεται το παράθυρο παρότι έχει πατηθεί το κουμπί, τότε ίσως ο browser να αποκλείει το (αναδυόμενο) παράθυρο. Στη γραμμή του browser τότε (εκεί που γράφει http://www.lulu.com/shop/carmelo-siciliano/dromi-modi-e-scale-del-rebetiko-pireotiko/paperback/product-21950980.html), δεξιά δεξιά, θα έχει εμφανιστεί λογικά ένα σηματάκι το οποίο λέει ότι έχει αποκλειστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο για λόγους ασφαλείας. Αν πατηθεί το σηματάκι (συνήθως είναι κόκκινο) εμφανίζει την επιλογή να επιτραπεί η ανάδυση ή κάτι παρόμοιο!

Έτσι είναι, αντιμετωπίζει τους δρόμους τροπικά, όσο μπόρεσα να διαβάσω τουλάχιστον. Αναφέρει και το μπάχαλο με τις ονομασίες και λέει οι όροι που χρησιμοποιεί προέρχονται από τη θεωρία των μακαμ. Κάτι μεταξύ βιβλίου Μυστακίδη και Βούλγαρη μου φάνηκε.

Υπάρχει ακόμη η σελίδα του και αυτή η σελίδα με λινκ των κομματιών που αναλύει στο βιβλίο (φαντάζομαι). Πλάκα-πλάκα, έχει κάνει δουλίτσα ο τύπος.

Συγνώμη για τις συνεχείς επεξεργασίες, να και η προεπισκόπιση σε μορφή pdf (Ιταλικά και Αγγλικά) προς κατέβασμα.

Ε, με τα πολλά, τελικά, είδα και το preview, ευχαριστώ πολύ! Και βέβαια τροπικά εξηγεί τους δρόμους και μπράβο του. Αλλά τώρα φεύγω, δεν προφταίνω για πολλά…

δεν κατόρθωσα να ανοίξω κάτι.
βρηκα μόνον για download στα Ιταλικά που δεν γνωρίζω.
θα δούμε…

και στο google books

αλλο ενα βιβλίο του (Ιταλικά )

(απο αυτόματη μετάφραση )

<Μια εισαγωγή στον κόσμο της ελληνικής μουσικής και τα ρεπερτόριά της, τους μουσικά της όργανα, που δεν χάνει ποτέ από τα μάτια του αυτό που είναι το κέντρο βάρους όλων αυτών των γεγονότων: τη χιλιετή και συναρπαστική παραδοσιακή κουλτούρα της Ελλάδας.

Μέρος ταξιδιωτικό ημερολόγιο και εν μέρει αυτοβιογραφία, εν μέρει ανθολογία τραγουδιών και εν μέρει μουσική πραγματεία, το βιβλίο έχει λαϊκό χαρακτήρα και επομένως είναι κατάλληλο για να διαβάσουν όλοι, τόσο μουσικοί όσο και φιλέλληνες που δεν γνωρίζουν πολύ τα μουσικά τεχνικά στοιχεία, που παρουσιάζονται από καιρό στο χρόνο με σαφή και άπταιστο τρόπο.

Κάθε κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε μία ή περισσότερες περιοχές και περιγράφει, μετά από μια σύντομη γεωγραφική και ιστορική εισαγωγή, τα όργανα και τους μουσικούς σχηματισμούς που βρίσκονται εκεί, απεικονίζει τα χαρακτηριστικά της μουσικής του και ανασκοπεί τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια και χορούς, εστιάζοντας επίσης στις τοπικές συνήθειες και έθιμα που κατά κάποιο τρόπο συνδέονται με τη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής.>




1 «Μου αρέσει»