Μιχάλης Γενίτσαρης σε δύο εκδοχές του Σακαφλιά, δώρο από τον φίλο Μιχάλη Παλμ.https://www.youtube.com/watch?v=1BbeeZzv2EI&list=PLOAGtiVghtFCwTe4iPk6JP3C1HBb4c7Z0
Καταπληκτικό!!
Τον Μητσάκη Ορφανίδη δεν τον είχα ξανακούσει, αλλά βλέπω στο ΥΤ ότι δεν είναι άγνωστος. Φωνάρα. Και υποδειγματική μπουζουκοεκτέλεση. Μάλλον απροσδόκητα πράγματα για 1953. Μπράβο Σακκαλή!
1956 “Καλος Δισκος”
Κυπέροχος ο “Μητσάκης” Ορφανίδης,αλλα και ο Καπλάνης!
τα σχόλια εναι απο το ΥΤ.
<Υπέροχος Μινόρε Μανές (“Τι τόνε μέλει τον μπαξέ”). Φωνογραφήθηκε στις ΗΠΑ, το 1956. Ερμηνεύει ο Μητσάκης Ορφανίδης. Μπουζούκι παίζει ο Κώστας Καπλάνης. Δίσκος Καλός Δίσκος 341-Β. Στην πρώτη φωτογραφία “εμπνευσμένο” άρθρο του Ζαχαρία Παπαντωνίου εναντίον του αμανέ: “κτήμα ες αεί” μιας συμπλεγματικής διανόησης. Πληροφορίες για την ηχογράφηση και στη σελίδα rebetiko.sealabs.net
Minore Manes, Ti tone meli ton mpakse, Mitsakis Orfanidis>
κυκλοφόρησε και αυτη η συλλογή με τον Ορφανίδη.
στό Greekdiscography
υπαρχουν και αυτά.
Η αλήθεια είναι πως δεν τον ήξερα και έπεσα κατα τύχη πάνω του. Ωραίο το μπουζούκι όντως και μες το κλίμα του αμανέ. Και η φωνή εξαιρετική. Δεν περίμενα και εγώ τέτοια ηχογράφηση και χρώμα την εποχή εκείνη.
μιας και είμαστε στο κεφάλαιο Καπλάνης - Ορφανίδης.
Αυτο ειναι πιο γνωστό..
" Γλυκοχαράζει" (Καλός Δίσκος 1956)
Ο Κώστας Καπλάνης ήταν πολύ καλός μπουζουξής. Λένε ότι ήταν παιχτικά το αλτερ έγκο του Τσιτσάνη και ο ήχος του θύμιζε Τσιτσάνη. Όταν στα γεράματα γύρισε στην Ελλάδα τα χέρια του ακόμα δουλεύανε καλά. Έκανε και έναν δίσκο με τραγούδια δικά του νέα και εμφανίσεις σε μαγαζιά. Εδώ σε μία τηλεοπτική εκπομπή με το μινόρε της αυγής που διεκδικούσε και αυτός την πατρότητα και με την Μαργαρώνη στο πιάνο παρακαλώ και εκλεκτό μουσικό σχήμα.
https://www.youtube.com/watch?v=ghpyGQDIHZo
Αλήθεια, τι τραγούδι και αυτό! Σόλο βασισμένο στο σμυρνεϊκο μινόρε, λογικά μάλλον στίχοι μουσική του Χατζηχρήστου, μα νάσου ο ''πολυγραφότατος΄΄ Μάτσας να διεδκικεί τους στίχους, ο Περιστέρης την μουσική, ο Καπλάνης να θέλει και αυτός μερίδιο στη σύνθεση (μάλλον για το σόλο να υποθέσω;) . Αλήθεια αυτός ο Μάτσας πρέπει να είναι ο συνθέτης-στιχουργός με τα περισσότερα τραγούδια όλων των ειδών στο όνομα του. Μάλλον δεν του φτάναν τα λεφτά από την εταιρία του και ήθελε και από τα δικαιώματα.
ευγε Τσίλα που μας τα θυμίζεις!
λενε και ξαναλένε οτι ο Τσιτσάνης δεν ειχε καλή φωνή?
αντε καντε 'σεις τα σεκόντα του.
ενδιαφέρον εχει εδω η συμμετοχή του Μιχάλη Σουγιούλ στο ακορντεόν.
και οι άλλοι ειναι οι
Ακορντεόν: ΣΟΥΓΙΟΥΛ ΜΙΧΑΛΗΣ, Κιθάρα: ΚΑΡΙΠΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, Μπουζούκι: ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Μπουζούκι: ΧΡΥΣΙΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
στην αλλη οψη το μερακλήδικο
“ξεφάντωμα”. ας το θυμηθούμε.
Τα σεκόντα του Τσιτσάνη είναι στη “χειρότερη” περίπτωση υποδειγματικά (αν όχι άριστα) στη πλειοψηφία των ηχογραφήσεων (με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως στις “Σκλάβες του Πασά”)
Ακόμα και ως πρώτη φώνη (π.χ.“Της Γερακίνας γιός”, “Στην απάνω σκάλα της ζωής”, “Μη μου τη σπάς” κ.α.) είναι αξιόλογος.
Όπα, όπα, θείτσα..
4 μηνύματα διαχωρίστηκαν σε ένα νέο θέμα: Χαρά της πρώτης μου χαράς - Αμάν Κατερίνα μου (κ.ά.
Σαν της Ωρηάς το κάστρο.
Με την Ρίτα Αμπατζή. Προπολεμικά δημοτικά.
Εδώ παίζει λαούτο ο Σιδέρης Ανδριανός
(Κουλουριώτης) πατέρας του Μίμη Ανδριανού,και παππούς του Σιδέρη του νεότερου που παίζει και τραγουδάει χρόνια τώρα στην Αμερική!
… Τ’ αποτσίγαρα πετούσα,
και με πόνο τα κοιτούσα…
…Που τα χείλη σου σημάδι,
άφηναν το κοκκινάδι…
… Κι αποτσίγαρο σβησμένο,
είμαι τώρα πεταμένο…
διάβασα τους στίχους, και νόμισα οτι μολις το έγραψες..
ανακάλυψη…
Στίχοι/Μουσική: Κώστας Κοφινιώτης/Γιάννης Βέλλας 1950