" Ο Μπέζος στην Αμερική"
Η χορωδία και οι χαβάγιες συγκροτήματος Κ. Μπέζου “Άσπρα Πουλιά”. Δίσκος HMV Ελ AO-2492 / OGA- 546
" Ο Μπέζος στην Αμερική"
Η χορωδία και οι χαβάγιες συγκροτήματος Κ. Μπέζου “Άσπρα Πουλιά”. Δίσκος HMV Ελ AO-2492 / OGA- 546
Καταπληκτικό οργανικό συρτό με τους αδελφούς Μπατζανούς, Αλέκο λύρα (σολίστα) και Γιώργο ούτι (συνοδεία). Έχω την εντύπωση ότι ταυτίζεται με κάποιον χορό της Μακεδονίας, ίσως το έχω ακούσει ως Συρτόμπαλο Χαλκιδικής (???)
Συρτομπάλος είναι. Τα σημεία με τις παύσεις στη μπότα (0.48 κ.ε) , εκπληκτική σύλληψη! Προσωπικά όμως θεωρώ ότι η προέλευση του κομματιού πρέπει να είναι αιγαιοπελαγίτικη, όχι μακεδονική. Αρκετά στοιχεία θυμίζουν σμυρναίικο μπάλο.
Έχουν τέοιους σκοπούς στη Χαλκιδική, που άλλωστε είναι κι αυτή Αιγαίο. Γύρω στο 1:30 κάνει ένα πολύ χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο γύρισμα, εκεί με τις μεγάλες νότες και με ύφεση στην 6η σαν Χουζάμ, που σίγουρα το ξέρω αλλά από πού;
Nαι, κι εγώ το αναγνώρισα αλλά κι εγώ δεν θυμάμαι πώς λέγεται κλπ.
Ούτι; Ποιο ούτι;
Ρε μπας και παίζει πιάνο;
ελα ντε?
ποιο ούτι ?
πιάνο, λύρα και κανονάκι υπάρχουν.
ουτε νότα απο ούτι…
Δεν είμαι καν σίγουρος για το κανονάκι. Το άκουσα προς στιγμήν, όσο ακόμη, μηχανικά, θεωρούσα ότι τα μπάσα πρέπει να είναι ούτι απλώς και μόνο επειδή ο Μπατζανός έπαιζε ούτι. Αφ’ ής μου ‘σκασε η έκλαμψη για το πιάνο, νομίζω πλέον ότι κι αυτό που μοιαζει με κανονάκι είναι πιάνο. Αλλά μετ’ επιφυλάξεων…
Πάντως δύο ονόματα δίνονται στα κρέντιτς, δεν αναφέρεται τρίτος μουσικός.
Ο δε σκοπός, και πάλι μετ’ επιφυλάξεων, πιθανόν να είναι το «Κάιρο» / «Ταμπαχανιώτικο», συρτός Χαλκιδικής.
Έπαιζε και πιάνο, υπάρχουν κι άλλες ηχογραφήσεις του με πιάνο.
Ε βέβαια, το θυμήθηκα εκ των υστέρων.
ειχε παλια στον σωληνα κατι ταξιμια του με πιανο. αλα κανονακι επαιζε. πρεπει να τα κατεβασαν, δεν τα ξαναβρηκα.
Και τελικά τι γνώμης είστε, ακούτε και κανονάκι ή μόνο πιάνο;
τι θλιβερή στιγμή νσ αναγκάζεσαι να αλλάξεις τα λόγια σε παλαιότερα τραγούδια σου. παλι καλα που έμεινε ο τίτλος “καπνουλού”.
η νεα καπνουλού παει σιργιάνι? οχι βεβαια
μαλλον της αρέσει το ντουμανι, οπως ηταν ο αρχικος στίχος.
ακουστε και τα υπόλοιπα λόγια, να φρίξετε.
Α βρε Μπαγιαντέρα , γιατι?
ελπιζω να μη σε πίεσε η Μιχαλίτση.
οι ιδιοι τα αλλαξανε κυριε σπυρο, τα ειχανε κανει επανεκτελεσεις.