🎵 Τι τραγούδι ακούμε... τώρα!

Ο ένας άσπρος, ο άλλος γκρίζος. Μαζί τους ήταν και άλλοι, νεότεροι, μαλλί κοράκι. Η σκυτάλη συνεχίζει τον αγώνα παράδοσης-παραλαβής.

2 «Μου αρέσει»

R-6429130-1419008432-8567

R-6429130-1419008433-1865

Πρώτη κυκλοφορία 2006
Δεύτερη κυκλοφορία 2007
απο την Music Corner
2×LP, Album, Limited Edition, Reissue, Remastered, White 2021

https://www.discogs.com/es/master/1321961-Δημήτρης-Μυστακίδης-16-Ρεμπέτικα-Τραγούδια-Με-Κιθάρα

1 «Μου αρέσει»

Μπορώ να ανοίξω μια παρένθεση;

Οι νεκροί της πλατείας. Γραμμένο από τον Πάμπλο Νερούντα, μεταφρασμένο από τη Δανάη Στρατηγοπούλου (ξέρετε, τη γνωστή αλλεργική στον ήχο του τρίχορδου και του τετράχορδου), σε μουσική Χρήστου Λεοντή, έγινε κάποτε δικό μας. Και τώρα μπορεί να αφιερωθεί σε έναν άλλο λαό, το λαό της Παλαιστίνης που υφίσταται τη “στυγερή εξόντωση”, που διατάξανε “τούτοι εδώ”.

“δεν τους θέλω για πρεσβευτές”!

Ξανά με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη, σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, ένα τραγούδι για τη λευτεριά (και τα πάθη γι’ αυτήν). Τραγουδισμένο το 1974 για την Ελλάδα, αφιερωμένο τώρα, εν έτη 2023, - έτος εν ψυχρώ σφαγής ενώπιον ολόκληρης της ανθρωπότητας -, στο λαό της Παλαιστίνης
Αν και δεν ξέρω τι θα πει ο στίχος “πες και στη χαρόντισσα να σε λυπηθεί” (και τι έιναι τέλειο σ’ αυτή τη ζωή;), είναι αυτό το “μακρύ τραπέζι” της εκπλήρωσης του πόθου, όπου σίγουρα θα καθήσουμε κάποια ξημερώματα, σ’ αυτήν εδώ τη ζωή, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, κι αυτό κάνει όλη τη διαφορά.

3 «Μου αρέσει»
8 «Μου αρέσει»

Η μελωδια του πινοκλη.

Συμπερασμα… ο δισκος ακουστηκε και στην ελλαδα , η ο μουφλουζελης να ακουσε το τραγουδι απο τους ρεμπεταδες της εποχης; εγω νομιζω για το πρωτο… αλλα να το θυμοταν με τετοια ακριβεια; :thinking:

1 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω αν το να θυμάσαι από τον δίσκο ήταν πιο εύκολο παρά από προφορική παράδοση. Μόνο αν έχεις ο ίδιος τον δίσκο και τον παίζεις συχνά, αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να ήταν πολύ ακριβό σπορ για Μουφλουζέληδες. (Θυμίζω ότι το γραμμόφωνο κι οι πλάκες αναφέρονται σε μερικά τραγούδια ως δείγματα μεγάλης πολυτέλειας.)

Μήπως απλά ο σκοπός (και όχι ειδικά ο Πινόκλης) κυκλοφορούσε στόμα με στόμα; Αν και είναι αρκετά ιδιαίτερος, δεν είναι το κλασικό μουρμούρικο με τα προβλέψιμα γυρίσματα.

Προπολεμικά, όχι επί Μουφλουζέλη.

Μα του 1928 είναι το τραγούδι, προπολεμικότατο θα έλεγα.

Άρα σωστά λέω προπολεμικά, όχι επί Μουφλουζέλη.

@AGIS, very beautiful, my friend Panos like it also so much, @Niko Politis, is there a word in greek for “OHRWURM”?!

xairetismata apo Stuttgart/Germany

Δηλαδή ο δίσκος που βγήκε το 1928, τότε που οι δίσκοι ήταν σπάνιοι και ακριβοί, έβγαλε λες επανέκδοση αργότερα επί Μουφλουζέλη που ήταν φτηνοί και άφθονοι;

Υπενθυμίζω ότι λέγαμε πόσο πιθανόν είναι να το ήξερε από δίσκο ο Μουφλού, και ότι εγώ υποστήριξα ότι όχι πολύ.

We don’t have one. You might express it with κόλλημα, επιμονή.

2023 “Ταξιμι” Καλαμπάκα
και ειναι του Τσιτσάνη φυσικά!

Με τη μεταφορική αυτή έννοια (κόλλημα, επιμονή) είναι κάπως παρεμφερής και η μεταφορική έννοια της λέξης “σαράκι”: με τρώει το σαράκι της στιχουργικής, της αμφιβολίας κ.ο.κ.

Πάντως στα λεξικά μου δεν υπάρχει αυτή η ερμηνεία: Στο γερμανοελληνικό η λέξη ερμηνεύεται κυριολεκτικά ως “ωτοσκώληξ”.
Στο γερμανικό, εκτός από την περιφραστική περιγραφή του εντόμου, δίνονται ακόμα δυο ερμηνείες: Η μία: Κόλακας, χαμερπής. Η άλλη: Τραγούδι ή επιτυχία με μεγάλη διάδοση ή επίδραση.

Simon, in what meaning of the word are you looking the greek one?

1 «Μου αρέσει»

Τώρα κατάλαβα, υπάρχει και στα αγγλικά το earworm που θα το μετάφραζα «πιασάρικο» τραγούδι, αν αυτό ήταν το νόημα και της γερμανικής λέξης.

Η έννοια είναι ότι κάποιο τραγούδι μου κόλλησε και το επαναλαμβάνω συνέχεια.

1 «Μου αρέσει»

Νικόλας!

3 «Μου αρέσει»
3 «Μου αρέσει»
4 «Μου αρέσει»

στο κλαρίνο ο Νίκος Τζάρας.

tzaras

https://kepemshop.gr/product/τραγούδια-από-τα-γιάννινα/

1 «Μου αρέσει»