🎵 Τι τραγούδι ακούμε... τώρα!

5 «Μου αρέσει»

"Αν έχεις τυχη διαβαινε "
του Στ Μιχαλόπουλου(Μιχάλης Σουγιούλ)
Θανάσης Ευγενικός και Στελλάκης Περπινιάδης 1938

images

2 «Μου αρέσει»

και στην άλλη πλευρά,
“Δεν τωπα το παράπονο”, 1938
του Τσιτσάνη με τον Δημήτρη Ρουμελιώτη.

3 «Μου αρέσει»

O προπολεμικός Τσιτσάνης είχε καθαρές επιρροές από τα ρεμπέτικα της εποχής και μεταπολεμικά έφτιαξε το δικό του στυλ.
Και οι δυο δημιουργικές του εποχές μου αρέσουνε αλλά το προπολεμικό έχει έναν άλλο αέρα.

Κι ένα του Μάρκου.

3 «Μου αρέσει»

Από άλλη κουβέντα του φόρουμ οδηγήθηκα σ’ αυτό το βίντεο και με εντυπωσίασε.
Κι ακόμα πιο πολύ, όταν διάβασα στα σχόλια πως αφιερώνεται στη μνήμη του Αντώνη Καργιώτη, που η σύγχρονη εξαχρείωση τον πέταξε από τον καταπέλτη του καραβιού στα νερά του Πειραιά.

3 «Μου αρέσει»

Αη Νηγιάς

Ο χαρακτηριστικότερος σκοπός του Σιφναίικου ρεπερτορίου.

Πρόσφατη βιντεοσκόπηση και ανάρτηση.

Είναι ο Αη Νηγιάς που λέμε
κι όσοι τον ακούμε κλαίμε

Το βουνό του Αη Νηγιά φαίνεται στο βάθος.

Σαν χαλάσει το βουνό σου
θε να σβήσει κι ο σκοπός σου

6 «Μου αρέσει»

Το είχα δει προ ημερών κι εγώ στο ΥΤ. Εξαιρετικοί! Μπράβο στα παιδιά σας που κρατάνε με περηφάνεια την τοπική ιδιαιτερότητα. Πλέον πολύ δύσκολο, αφού χωρίς να βγεις από το δωμάτιό σου μπορείς να έχεις πληρέστατη ενημέρωση για το πώς παίζουν αλλού το λαούτο ή το βιολί, οπότε τα όρια ανάμεσα στη γόνιμη επίδραση και στην άγονη εξομοίωση είναι πολύ λεπτά. (Για παράδειγμα η κρητικοποίηση των Δωδεκανήσων καλπάζει. Η Σίφνος φαίνεται να αντιστέκεται ακόμη στη ναξοποίηση!)

Βασικά, αυτό που παρατηρώ να γίνεται τα τελευταία χρόνια, είναι ότι υπάρχει συνειδητοποίηση για τις διαφορές μεταξύ «παραδοσιακού» Σιφναίικου και νεο-νησιώτικου. Οι ίδιοι οι τωρινοί οργανοπαίκτες και οι νέοι γλεντιστές μπορούν να μεταβαίνουν από το ένα ύφος στο άλλο έχοντας επίγνωση των διαφορών.

2 «Μου αρέσει»
4 «Μου αρέσει»

Η αγαπημένη μου, η συγκλονιστική Αγγελική Καραγιάννη:

3 «Μου αρέσει»

που ειναι βρε?

Διόρθωσα κύριε Σπύρο!
Mea culpa

1 «Μου αρέσει»

Ποιός ειναι ο Αη Νηγιάς?

Θρησκευτικά, είναι ο προφήτης Ηλίας. Γεωγραφικά είναι το μοναστήρι που βρίσκεται στη Σίφνο (https://maps.app.goo.gl/QMUBcNWHbZku4VxKA).

2 «Μου αρέσει»

Βρίσκεται σε βουνοκορφή της Σίφνου, βεβαίως αφιερωμένο στον Άγιο Ηλία.

(το λ τρέπεται σε γ σε πολλά ιδιώματα νοτίου Αιγαίου, το ν προέκυψε επειδή η λέξη Ηλίας δασύνεται )

2 «Μου αρέσει»

Δεν έχει σχέση με τη δασεία, ευφωνικό είναι για να σπάει τη χασμωδία Ά-η-η-γιάς. Και βασικά δε νομίζω καν να δασύνεται (Elijah) - o ήλιος δασύνεται.

2 «Μου αρέσει»

Γιάννης Καδόγλου και Γαβρήλος Κοκκώνας
σε τραγουδι του Παπαιωάνου.

“Ειμαι στον καημό σου θύμα” 1947
πρώτη εκτέλεση, Οδυσσέας Μοσχονάς και Στελλάκης Περπινιάδης.

4 «Μου αρέσει»

Χρόνια πολλά σε όλους!!

1 «Μου αρέσει»
5 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»