Ψαράδες και ψαρέματα (1961) και Κοινωνική Σαπίλα (1932)

Η ταινία κοινωνική Σαπίλα είναι αυτή που βλέπουμε γνωστούς μουσικούς του ρεμπέτικου να παίζουν.
Όσο για το ντοκιμαντέρ Ψαράδες και ψαρέματα, υποθέτω και ελπίζω ότι θα μας δείξει τρόπους ψαρέματος που αναφέρονται στα ρεμπέτικα τραγούδια, (π.χ. κρόκος).
Οι ταινίες θα προβάλλονται από 28 Ιουνίου μέχρι 7 Ιουλίου δωρεάν στο ψηφιακό σινεμά της Ταινιοθήκης.

3 «Μου αρέσει»

Σε αυτό το λινκ (δυστυχώς είναι στο facebook), υπάρχει ένα τρέιλερ 30sec, για το Ψαράδες και ψαρέματα. Δείχνει και τον κρόκο.
https://www.facebook.com/tainiothikigr/videos/2143339235816917/

1 «Μου αρέσει»

Εκτός απ’ τον Περιστέρη, αναγνωρίζουμε και άλλους;

ποσο σιγουροι ειμαστε οτι ειναι ο περιστερης αυτος…?

Από το σήλαμπς βγαίνει ότι είναι ο Περιστέρης, πιθανά ο Νταλγκάς? και ο βιολιστής είναι ο Νίκος Συρίγος - Σαντορινιός.
Πηγή: ταινία "κοινωνική σαπίλα" 1932 - Σελίδα 4 - rebetiko.sealabs.net
Συμπλήρωση: μετά από τις φωτογραφίες που είδα για μένα είναι ο Νταλγκάς στην κιθάρα όρθιος. (Το φαρδύ μέτωπο καθότι και εγώ ομοιοπαθής. :wink:)

1 «Μου αρέσει»

Χίλια τοις εκατό, όλη η κοψιά, το μπάντζο, το μουστάκι, όλα! Και να σου αντιστρέψω εγώ την ερώτηση: Πρόκειται για το ακριβότερο και γνωστότερο κέντρο της Αθήνας. Ποιός άλλος θα μπορούσε να είναι, αν δεν είναι ο Περιστέρης;

τωρα που το ξαναειδα. ναι, μαλλον ο περιστερης ειναι. πιανο, κιθαρα, μπαντζο τενορο, μαντολινο. ντραμς, και δυο βιολια. και απο οτι φαινεται απο τους χορους, παιζουν ευρωπαικα. αυτα για τους ρεμπετολογους… και το ρεμπετικο τραγουδι… ο περιστερης με ντραμς απο τοτε…? σκυλας ηταν…? :open_mouth: :smirk: :sunglasses:

Το ψωμί του έβγαζε, Μιχάλη. Φυσικά και ευρωπαϊκά θα έπαιζαν στο συγκεκριμένο κέντρο, δεν ήταν καφέ αμάν. Να μην έχουν ντραμς θα ήθελες;

εγω το ξερω, την ιδια δουλεια κανουμε… αλλοι να τα βλεπουν αυτα και να εχουν γνωση του θεματος…

Βρε Μιχάλη τώρα, σ’ αυτήν την ορχήστρα ο Περιστέρης έπαιζε ευρωπαϊκά. Να του βάλουμε ρεμπετολόγο να εγκρίνει τη σύνθεση της ορχήστρας; Άσε που ρεμπετολόγους δεν είχε η εποχή…

Επειδή κάποιοι ίσως μπερδευτούν πώς γίνεται οι ταινίες να προβάλλονται από τις 28/6 και εμείς να τις σχολιάζουμε από πριν, να πούμε ότι η ταινία “Κοινωνική Σαπίλα” βρίσκεται διαθέσιμη εδώ:

6 «Μου αρέσει»

Να κρεμάσουμε κάπου έναν σάκο σε σχήμα ρεμπετολόγου, να του βαράμε μερικές κάθε τόσο;

Εικόνα από το Ψαράδες και ψαρέματα.
Ψαράς τραβάει κρόκο. (Αν υπάρχει λήμμα στο γλωσσάρι “κρόκος”, ίσως να προστεθεί εκεί). Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Μήθυμνα (Μόλυβος) Λέσβου.


.

3 «Μου αρέσει»

Την ίδιαν ακριβώς εικόνα έχω κι εγώ στο μυαλό μου από παιδί, - όχι απ’ τη Μυτιλήνη αλλά- απ’ το Φάληρο. Μαρίδα Φαλήρου στο σάκκο.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται εμείς να κάνουμε σύνδεση με το σχετικό λήμμα, το γλωσσάρι δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λεξικό. Όποιος ενδιαφερθεί για κάτι παραπάνω, θα ψάξει και λιγάκι.

Χα! Εγώ, αντιστρόφως, από τη φτγρ δε θα καταλάβαινα ποτέ τι κάνει αυτός ο άνθρωπος, αλλά μόλις τον είδα είπα «μάλλον Μυτιλήνη»!

Εδώ που τα λέμε, κάποια διαφορά υπάρχει μεταξύ της φωτογραφίας και της μνήμης μου: στην «εικόνα» απ’ το Φάληρο, το τράβηγμα γίνεται «προς τα εμπρός», με την πλάτη στραμμένη προς το σάκο και το ζόρι να πέφτει στον ώμο, ενώ στη φωτογραφία τραβάνε «κολώνοντας», πράγμα δυσκολότερο και θα τους πιάσει και η μέση τους….

Μα ο Περιστέρης ως μαντολινίστας ξεκίνησε και κυρίως ευρωπαικά έπαιζε σαν μουσικός, το ρεμπέτικο μάλλον στην πορεία το ανακάλυψε.
Στο μαντολίνο είναι ο Γιώργος Σαβαρής.

1 «Μου αρέσει»

Το ανακάλυψε, ή τον ανακάλυψε; :joy: