Σ’ ένα τέτοιο ερώτημα η απάντηση μπορεί να είναι συγκεκριμένη, είναι όμως μεγάλη. Βασικά το θέμα είναι να ξέρει κάποιος τα μακάμια! Αν τα ξέρει, συνήθως το βρίσκει ακούγοντας ή έστω δοκιμάζοντας πάνω στο όργανο. Αν δεν το ξέρει, άντε να ρωτήσει κάποιον για 5-10 κομμάτια τι μακάμι είναι, αλλά δεν μπορεί βέβαια να ρωτάει για άπειρα κομμάτια.
Λοιπόν, όποιος ψάχνει να μάθει γενικώς τα μακάμια μπορεί να ρίξει μια ματιά στη βιβλιογραφία που ήδη αναφέρθηκε στα παλιότερα ποστ. Από νεότερες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν έκτοτε, συμπληρώνω το «Τουρκικό Μακάμ» του Μουράτ Αϋντεμίρ, εκδ. Φαγκότο. Προσωπικά δεν το βρήκα και τόσο βοηθητικό να πω την αμαρτία μου, αλλά όλοι οι άλλοι έχουν να λεν τα καλύτερα.
Πολύ σύγχρονη και κατάλληλη για τα ελληνικά δεδομένα είναι και η δουλειά των Μυστακίδη - Βούλγαρη, αλλά δεν ξέρω την ακριβή παραπομπή. Ας τη συμπληρώσει κάποιος.
Πάντως πρέπει να πω ότι απ’ όσα έχω διαβάσει σχετικά αμφιβάλλω αν θα καταλάβαινα λέξη, αν δεν είχα κάνει και μάθημα πάνω σ’ αυτό ακριβώς το αντικείμενο. (Άλλο αν τον καιρό του μαθήματος ούτε εκεί καταλάβαινα λέξη - στην πορεία όμως όλα μαζί χωνεύτηκαν και έδωσαν αποτέλεσμα.)