Χορδες για ΜΑΝΤΟΛΑ. ίδιες με τρίχορδ. μπουζούκι

Γειά σας
Έχω τρίχορδο μπουζούκι ( δηλαδή -Ρε - Λα - Ρε - )
Αγόρασα μια ΜΑΝΤΟΛΑ- και θέλω να παίζω τα τραγούδια. που ξέρω με τα ίδια πιασίματα δαχτύλων και τάστα ( με το τρίχορδο μπουζούκι που έχω )
Τι χορδές ? ? ? (-απο ποιο όργανο- ? ? ? ) -πρέπει να βάλω στη - ΜΑΝΤΟΛΑ - για να έχω. τελικά τις χορδες του τρίχορδου μπουζουκιού- ( Ρε - Λα- Ρε) -και μια ακόμα την 4η στην Μαντόλα την -Λα-

1 «Μου αρέσει»

Καλως όρισες!
Τί κλίμακα έχει η μαντόλα; Για ποιο κούρδισμα είναι φτιαγμένη, μι-λα-ρε-σολ ή λα-ρε-σολ-ντο; Υποθέτω το πρώτο, για να σκέφτεσαι ρε-λα-ρε-λα (αν είναι το άλλο θα πρέπει να την κουρδίσεις σε αντίστοιχα διαστήματα σολ-ρε-σολ-ρε ή κάπου εκεί). Πιθανόν να μην χρειάζεσαι καν άλλες χορδές, απλά να ρίξεις την μι ένα τόνο. Η μπάσα (σολ) λογικά θα λειτουργεί καλά και σε λα. Αυτα τα δύο (ρε-λα-ρε-λα και το ακόμα πιο ευέλικτο ρε-λα-ρε-σολ) πρέπει να ήταν τα κουρδίσματα του προπολεμικού τετράχορδου μπουζουκιού.
Γενικά κάθε όργανο είναι φτιαγμένο για συγκεκριμένες τάσεις, άντε έναν τόνο πάνω-κάτω. Θα μπορούσες πάντως είτε να παίξεις ρεπερτόριο μαντόλας (πχ δεύτερες φωνές σε Σκαρβέλη κλπ) είτε να μάθεις τις θέσεις στο κανονικό κούρδισμα που θα αποδίδει σωστά το όργανο.
Αν θες να βάλεις και καντίνια στις μπουργάνες(όπως στο μπουζούκι), τότε θα χρειαστεί να ταιριάξεις τις τάσεις και την κλίμακα του οργάνου με το πάχος και το κούρδισμα των χορδών. Πειραματίσου εδώ, μπορείς να πειράξεις τα πάντα:

Octave mandolin είναι η μαντόλα μι-λα-ρε-σολ, βλέπω ότι έχει 12άρες στην 1η χορδή άρα και στην 3η, οπότε μάλλον θα θέλει 16άρι καντίνι στην 2η και την 4η.

Πέρα από το κούρδισμα που ανάφερε ο Liga rosa, τι σχόλης/στυλ είναι η μαντόλα; Τα όργανα της οικογένειας του μαντολίνου έχουν αρκετές διαφόρες από χώρα σε χώρα π.χ. Ιταλικού τύπου, Γερμανικού, αμερικάνικου.

Αυτή τη Μαντόλα αγόρασα (τη άνω)
Έχει χορδές για Λα-Ρε-Σολ-Ντο
αλλά εγώ όπως είπα θέλω να βάλω
άλλες χορδές ώστε όταν τις κουρτισω να
βγάζουν ήχο Ρε-Λα-Ρε-(ίδιες με τρίχορδο μπουζούκι -η- με διαφορα μιας οχταβας

Με την βοήθεια της εφαρμογής που έβαλα πιο πάνω, και με κάποιες στρογγυλοποιήσεις στα πάχη, έβγαλα ένα πιθανό σενάριο:
Ρε: 11/11
Λα: 15/15
Ρε: 11/23w
Σολ/Λα: 17/34w

Νίκο δεν σε πιάνω όταν λες

11/11
κ.λ.π.

Τι εννοείς;;; πάχος χορδής ;;;
και αν ναι
Να πάω σε μαγαζί και να πάρω τις τεσερες
χορδές στα αντίστοιχα πάχη που μου γράφεις ;;;
Άσχετα για ποιο όργανο προορίζονται -εγω θα ζητήσω τις τεσερες χορδές στα πάχη που μου προτείνεις

1 «Μου αρέσει»

Νίκο σε ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο

για τρέλες αναζητήσεις (από Μαντόλα να παίζω σαν τρίχορδο μπουζουκι-αλλα μου αρέσει ο ηχος
της Μαντολας (αλλά είπαμε θέλω να παιζω όπως το τρίχορδο μπουζούκι

Νίκο αν πάρω τις τρεις χορδές για κλασικό τρίχορδο μπουζούκι και τις βάλω στη Μαντόλα
θα μπορέσω να τις κουρτισω σε Ρε-Λα-Ρε. ; ; ;

Θέλεις χορδές με θηλιά στο τέλος (loop end), όπως του μπουζουκιού. Στα μαγαζιά συνήθως πουλάνε και χύμα χορδές, αν τους πεις νούμερο ξέρουν και σου δίνουν. Το νούμερο είναι το πάχος, “w” σημαίνει wound (με περιέλιξη). Τα πάχη είναι πολύ κοντά σε αυτά του μπουζουκιού, μπορείς να δοκιμάσεις 14 αντί για 15, και 16 αντί για 17 να είναι πιο ευκολόπαιχτο.
Όλα αυτά όμως είναι εντελώς θεωρητικά που τα έβγαλα από το σάιτ προσπαθώντας να διατηρήσω παρόμοια τάση. Εσένα έχει κλίμακα μεγάλου μπαγλαμά, οπότε μπορεί να χρειάζεται 9άρες και αντίστοιχα να ανεβαίνει. Δεν θέλουμε να ζοριστεί το όργανο και να πάθει ζημιά… Το ιδανικό θα ήταν να το δει κάποιος οργανοποιός, ή για ασφάλεια να πάρεις μια μαντόλα μι-λα-ρε-σολ που είναι σχεδόν έτοιμη, ή να κουρδίσεις αυτή που έχεις σε σολ-ρε-σολ-ρε(ντο) και να παίζεις ό,τι παίζεις στο μπουζούκι αλλά από σολ αντί για ρε (δηλαδή σολμπέτικα :grin:).

Γιατί να μην κρατήσεις τις χορδές που έχεις, να κουρδίσεις από Λα Ρε Σολ Ντο σε Λα Ρε Λα Ρε/Ντο, και να παίζεις από Ρε ό,τι παίζεις και στο μπουζούκι από Ρε; Παραείσαι κοντά για να φύγεις και να πας σε κούρδισμα τόσο μακρινό, απλώς και μόνο για να έχεις πρώτη χορδή τη Ρε. Αςείναι δεύτερη.

Όταν ένας λυράρης, που παίζει τρίχορδή λύρα, πιάνει τη (σπανιότερη) τετράχορδη, η έξτρα χορδή είναι η ψηλότερη. Παίζουν ακριβώς όπως ήξεραν, και απλώς όταν θέλουν ν’ ανέβουν πιο ψηλά απ’ όσο φτάνει η 3χ πηγαίνουν στην τέταρτη. Δεν προσθέτει καμιά δυσκολία ή ανάγκη αναπροσαρμογής. είναι εύκολο.

Με το Λα Ρε Λα Ρε, όταν ξέρεις να παίζεις μπουζούκι Ρε Λα Ρε, το ίδιο θα είναι.

Pepe αυτό έχω κάνει τώρα
Με τις χορδές της Μαντολας
Τις έχω κουρτισει σε Ρε- Λα -Ρε-Λα
αλλά τις έχω χωρίσει πολύ φοβάμαι μήπως με τη μεγαλύτερη πίεση μου στραβωσει τη ταστιέρα

Pepe. Ζωρίσει (λάθος το χωρίσει)

Νίκο -Υπαρχει Μαντόλα σε
Μι- Λα-Ρε-Σολ-((Δεν ξέρω)
Έτσι έχω Μαντολίνο και κουρτισω εύκολα τις χορδές σε Ρε -Λα-Ρε-Λα (και παίζω εύκολα όπως το τρίχορδο μπουζούκι)

Pepe-
Έγραψα ήδη αυτό που λες σε Μαντολίνο
Που από Μι-Λα-Ρε-Σολ
Το έκανα εύκολα σε Ρε-Λα-Ρε-Λα (και παίζω άνετα και ωραία όπως έπαιζα και στο τρίχορδο μπουζούκι)

Αφού έχεις ήδη μπουζούκι και μαντολίνο κουρδισμενο σαν μπουζούκι, ας αφήσουμε στην ησυχία της την μαντόλα και πάμε στην απεργία για τα Τέμπη -στέλνω από ασφυκτικά γεμάτο ΗΣΑΠ!

Νίκο

Έχει ωραίο ήχο πιο γεμάτο και γι’αυτό μαρεσει η Μαντόλα
Συμφωνώ για τη συγκέντρωση
δεν κατέβηκα από Καματερό -Ζεφυρι
για λόγους υγείας -Τα βλέπω στη Τ.V.

1 «Μου αρέσει»

Νίκο γειά σου

Με αυτό που μου έδωσες το πιο κάτω :

Ρε: 11/11
Λα: 15/15
Ρε: 11/23w
Σολ/Λα: 17/34w

Βλέπω να πηγαίνω σε καλό δρόμο στη θεωρία

Λέω να το δοκιμάσω και στη πράξη
αλλά στη 3η και στην 4η χορδη
λέω να βάλω από δύο 23w και34w αντίστοιχα

Αυτές θα τις παρω σε σετ;; (Υπάρχουν ) -η-χυμα μια -μια και θα φτιάξω εγώ θηλιά στην μια άκρη τους

Νίκο αν η 1η είναι 9ρα ηΡε(όπως μου γράφεις πιο πανω-την προτιμώ για να μην ζοριζω το όργανο )
κάνε μου μια πρόταση δική σου (,-η- με την εφαρμογή που μου προτείνεις) και για τις αλλες

Νίκο μπήκα στη εφαρμογή πού μου προτείνεις
(στο όργανο Μαντόλα αλλά δεν καταλαβαίνω
για τις χορδές)-γιαυτο στο ζητάω από σένα
Και σευχαριστω για το χρονο σου

Πρέπει να επιβεβαιώσω ότι έχω υπολογίσει σωστά τις οκτάβες, θα το δω όταν γυρίσω σπίτι. Σίγουρη απάντηση θα δώσει οργανοποιός πάντως.