Χορδές μπουλγαριού

Καλησπέρα στην παρέα. Εχω σπίτι ενα αυτοσχέδιο μπουλγαρι (πρωην ταμπουράς που αλλάχθηκε το καπακι του, πέρασε μεταλλικό νευρο από το μανικο, προστέθηκε ταστιέρα) που οι χορδές που ειχε αρματωσει αρχικα ο οργανοποιος αρχίζουν και φθινουν. Σε λιγο καιρό θα θέλουν επιτακτικά αλλαγή, αλλά δεν ξερω με τι είδους χορδές να το αρματώσω. Φαντάζομαι συνδυάζω απο σετ σαζιου και λαούτου;

1 «Μου αρέσει»

Πρώτη μου επιλογή στη θέση σου θα ήταν να ρωτήσω το ίδιο τον οργανοποιό που έκανε τις αλλαγές.
Σε δεύτερη φάση (εφόσον δε λάμβανα κάποιο απάντηση) θα το πήγαινα να το δει κάποιος άλλος οργανοποιός :wink:
Σε τρίτη φάση θα επέλεγα να βάλω παρόμοιες με αυτές που φορά ένα μπουλγαρί ίδιας διάστασης.

2 «Μου αρέσει»

Φίλε, αφού τονίσουμε ότι το σωστό είναι βέβαια αυτό που προτείνει ο @alko101 , θα έλεγα ότι το σάζι μάλλον μην το μπλέκεις στη σκέψη σου. Γράφεις:

Ο ταμπουράς είναι σάζι. Άλλων προδιαγραφών όργανο, χαλαρότερες τάσεις, γιατί θέλει άλλο παίξιμο και βγάζει άλλον ήχο. Βλέπεις ότι για να γίνει μπουλγαρί, αυτές οι προδιαγραφές άλλαξαν, αφού εδώ έχουμε άλλον ήχο και άλλο παίξιμο (πιο λαουτίστικο). Άρα, η εξωτερική ομοιότητα μη σε μπερδεύει.

Μπορεί ο ταμπουράς να ‘χει τρύπα στο καπάκι, που το μπουλγαρί δεν έχει (ούτε το σάζι), αλλά υποθέτω ότι με την αλλαγή καπακιού δεν άλλαξε μόνο αυτό, αλλά και οι προδιαγραφές τάσεων (μεγαλύτερες στο μπουλγαρί). Άρα, λογικά πας για τελείως άλλες χορδές.

Ποιες; Βλ. #2.

1 «Μου αρέσει»

Οκει σας ευχαριστώ πολύ. Όμως Γενικά τα μπουλγαρια τι χορδές φοράνε; Επειδή δεν υπάρχει σετ χορδών μπουλγαρί όπως για τα υπόλοιπα όργανα, τι χρησιμοποιείται;