Χορδές κλασικής κιθάρας για ρεμπετιέν (μπάσσο) ήχο

Παιδιά έχω μια κλασική κιθάρα με την οπόια παίζω ρεμπέτικα τον τελευταίο καίρο αντι της ακουστικής. Εχει κανεις καμια ιδέα για το τι χορδές μπορώ να βάλω για να έχω μπασσα στακατα; Να παραπεμπει δηλδη λιγο στα μπασσα που εχει το κιθαρόνι με μεταλλικες όσο αυτο είναι εφικτο.

καλώς ήρθες!
η αλήθεια είναι ότι η κλασσική έχει πλαδαρά μπάσσα και μικρές ανοχές στο δυνατό παίξιμο, πάντα όμως ο ήχος είναι στο χέρι σου. προτίμησε τον λαουτίστικο τρόπο παιξίματος (αν δεν το κάνεις ήδη), με σπάσιμο του καρπού και “apoyando” χτύπημα με την πένα. δηλαδή η γροθιά να παίρνει φόρα από ψηλά και να πέφτει (χωρίς δύναμη, πιο πολύ με το βάρος της) στην χορδή και να σταματάει στην ακριβως επόμενη. έτσι έχεις ήχο με ισχυρή ατάκα, που σε συνδυασμό με το φίμωμα από το αριστερό χέρι τον ελέγχεις όπως θες.
δεν σου απάντησα για τις χορδές, γιατί δεν θα έπαιρνα την ευθύνη να σου προτείνω πιο σκληρές. εξαρτάται από το όργανο αν θα τις αντέξει.
αλήθεια, έχει δοκιμάσει κανείς σε κλασσική κιθάρα μεταλλικές χορδές με ασήμι, 10άρες; ή αντίστοιχα μαλακές για gypsy swing που συζητούσαμε στο αλλο θέμα;

1 «Μου αρέσει»

Καλως σας βρήκα! Δεν εχεις αδικο φιλε μου. Ο τροπος με τον οποίο παιζω ειναι ακριβως αυτος. Μπορω να πω οτι η ενταση αυτης της κλασσικης κιθάρας με ικανοποιεί. απλως μια μικρη διαφοροποιηση στον ηχο θα ήθελα που πιστευω οτι με τις καταλληλες χορδες θα τον εχω. οσο για τισ μεταλλικες με ασημι σε κλασικη πιστευω οτι ειναι και υπερβολη και καταπονει και το οργανο οσο να ναι. Παντως για δοκιμη καποιος μπορει αν το κανει σε μια κιθαρα 2η που δεν τον ενδιαφερει και πολυ.

Ο Κωστας (Peloponissios) με τον αδερφο του, εχουν μετατρεψει μια κλασσικη σε λαϊκή, με αλλαγη καβαλαρη και 10αρες συρματινες. Μπορει να μας νοηθησει ο ιδιος νομιζω, οσον αφορα τις αντοχες στην ταση, τις χορδες, ακομα και το παιξιμο-ενταση-ηχο-δυναμη χεριου.

Λοιπον παιδια μετα απο 3 μηνες ακομα ψαχνω χορδες. Αν κανενας παιζει με κλασικη και εχει το εχει ψαξει το θεμα αν προτεινε καμια μαρκα θα βοηθουσε πολυ!!!

Χωρίς να ψάχνω να βγάλω ήχο από κιθαρόνι, αλλά τον ήχο που με ικανοποιεί, έχω καταλήξει εδώ και χρόνια και χρησιμοποιώ τις Savarez extra high tension. Εάν ακούγεται ικανοποιητικά και αν πλησιάζει αυτό που θέλεις, πιο ειδικός είναι ο Νίκος liga rosa που την έχει ακούσει την κιθάρα αρκετές φορές.

Ευχαριστω πολυ PeVen θα τις δοκιμάσω και είδωμεν!!

πολύ καλές οι savarez, κι εγώ σε αυτές έχω καταλήξει για την κλασική μου (όχι όμως για ρεμπέτικο). αλλά πρόσεχε με τις high tension γιατί έχω κοντέψει να χάσω όργανο (το έσωσα με εξάμηνη θεραπεία, να ακουμπάει ανάποδα ώστε να ισιώσει το μπράτσο με το βάρος του οργάνου και μόνο).
βασικά αυτά είναι ημίμετρα, εύχομαι σύντομα να αποκτήσεις το κιθαρόνι που θέλεις! σε παλιατζίδικα και e-bay βρίσκεις με 50-200 ευρώ και μετά μαζεύεις για την επισκευή…

Νίκο εγώ τις χρησιμοποιώ χωρίς πρόβλημα για πάνω από 20 χρόνια. Μάλιστα τις βάζω και σε μια παλιά κιθάρα που έχω Alhambra αγορά το 1970, η οποία είχε πέσει από τον τοίχο που ήταν κρεμασμένη, άνοιξε και κολλήθηκε σε μάστορα, πριν από καμιά 15αριά χρόνια.

πέτρο είσαι τυχερός, και μακάρι να μην έχει καμιά κιθάρα πρόβλημα. όμως είναι κάτι που πρέπει να σκεφτόμαστε πριν δοκιμάσουμε χορδές.

Αν ήταν αυτό το κιθαρόνι που έπαιζες στου Ψυρρή, δεν εκπλήσσομαι. Αν και δεν ακουγόταν άσχημα στα χέρια σου (πάντως όχι και καλά), όταν το έπιασα, μου έδωσε την αίσθηση ότι έπαιζα με φτηνό κόντρα πλακέ. :044:

σ"ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια…
ρεμπέτικα με κλασσική έχω να παίξω από το 2008. μετά είχα την ιταλική την κόκκινη που υπάρχει στο άβαταρ, η οποία ήταν όντως κασόνι. στου ψυρρή όμως (αν εννοείς στο μιραμπέλο) είχα πλέον την ρουμάνικη, εξ αρχής προορισμένη για σύρμα. πέρα του ότι έχει εκπληκτικό ήχο, έχει και απίστευτη αντοχή σε βαριές χορδές και χτυπήματα. γλίτωσε από πέσιμο σε σκάλες με γρατζουνιές!

Αυτή εννοώ. Δεν ξέρω αν ήταν από τη φασαρία, αλλά σχεδόν δεν την άκουγα όταν έπαιξα για λίγο. Κάτι σαν την Fender (με χορδές Savarez και αυτή) τη δική μου άκουγα, που είναι πολύ πιο χαμηλή σε ένταση από την Antonio Lorca, που φέρνω στις συνάξεις.

περίεργο μου φαίνεται, είναι από τις πιο δυνατές κιθάρες που έχω παίξει. θα κάνουμε δυναμομέτρηση και θα τις στήσουμε στην επόμενη μάζωξη. και θα φτιάξω μια δημόσια ομάδα “γεια σου κάγκουρα παραπονιάρη”. τέσπα, τσατ το κάναμε.
στο θέμα μας, λέμε για σύρμα σε κλασσική, αλλά σε συναυλίες στο εξωτερικό που δεν κουβαλάω κιθάρα (παρά μόνο μπουζούκι), δοκιμάζω κάτι άλλο: χορδές για κιθαρόνι (silver wound, pyramid και fisoma) σε τυπικές αμερικάνικες ακουστικές (καμάρια X). τα καντίνια ήταν το ίδιο ψόφια (ίδιο υλικό άλλωστε), αλλά τα μπάσα βελτιώθηκαν κάπως.