Χορδες ακουστικης σε κλασικη

“Απαγορευεται” να βαλω συρματινες χορδες σε κλασικη κιθαρα?Θα καταστραφει το οργανο?Τι αλλαγη πρεπει να κανω για να μου επιτραπει κατι τετοιο?Ευχαριστω πολυ…

λογικα απαγορευεται!!υποθετω οτι πιο ισχυρες τασεις,με κινδυνο να "σηκωσουν " τον καβαλαρη!αλλα κι ο ηχος θα ναι φτωχος,αν θυμαμαι καλα απ τα δικα μου πειραματα!

Μην το κανεις! Απο παλιοτερη δικη μου εμπειρια το αποτελεσμα ειναι απογοητευτικο! Φτωχος ηχος και κατεστραμενος καβαλαρης…

Το αντίθετο γίνεται; Εννοώ βγαίνει αξιοπρεπής ήχος; Γιατί από άποψη αντοχής του οργάνου, λογικά δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα!

το πιο πιθανό είναι να μην αντέξει. εδώ υπάρχουν κλασικές που δεν αντέχουν ούτε καν τις νάυλον hard tension. και στις λαϊκές κιθάρες που νομίζω έχουν ενίσχυση στο μπράτσο, φαίνεται πως την πληρώνει ο καβαλλάρης. να υποθέσω πως γι’αυτό όλες οι παλιές λαϊκές κιθάρες έχουν ξεκολλημένο και (δυστυχώς συνήθως στραβο-)κολλημένο καβαλλάρη; έτσι κι αλλιώς ήταν φτιαγμένες για χορδές με επικάλυψη ασήμι, που είναι πιο μαλακές.
ο ήχος κλασικής με σύρμα είναι μια χαρά πάντως (εξαρτάται από κιθάρα και χορδές), με δυνατά καντίνια και πλούσια μπάσα (υπερβολικά ίσως για ρεμπέτικο παίξιμο). είχε κάποιες ο τσακιριάν στην αλιπέδου (ησαπ πειραιά) που έλεγε πως αντέχανε, δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα -κι αν αντέξανε τελικά.
με κάθε επιφύλαξη (και χωρίς ευθύνη για το αποτέλεσμα!), αν βάλεις ασήμι 10άρες και την έχεις ένα τόνο κάτω όταν δεν παίζεις, ίσως αντέξει. παρακολούθα την και με τα πρώτα σημάδια ζορίσματος βγάλε τις…
η κάθε κιθάρα πάντως είναι φτιαγμένη για να αποδίδει στατικά και ηχητικά με συγκεκριμένες χορδές.

Ειναι κατι που δεν το ειχα σκεφτει μεχρι τωρα! Υποπτευομαι ομως πως και παλι ο ηχος θα εχει προβλημα (μεγαλο πλατος ταλαντωσης χορδης;). Ισως καποιος που το επιχειρησε να μπορει να μας βοηθησει.

Νικο εχεις δικιο σε μια κλασικη μου που ειχα δοκιμασει τετοιες κ τις αφησα για καιρο αρχισε να ξεκολλαει ο καβαλαρης…Το θεμα ειναι οτι λεφτα δεν υπαρχουν κ εχω μια ηλεκτροακουστικη κ 2 κλασικες(αυτες τις “κληρονομησα”),καπως πρεπει να γινει το θεμα να παιξουν λαϊκη κιθαρα…Βεβαια θα μου πειτε γιατι δεν παω σε εναν οργανοποιο πρωτα…Ρωταω εδω για να ξερω αν αξιζει τον κοπο κ τα χρηματα,ποσα θα ειναι αυτα περιπου,να μην με πια σουν κοτσο κτλ…Ενας θειος μου ειχε περασει σε κλασικη χορδες ακουστικη αλλα την ειχε πειραξει αλλος την κιθαρα κ ζει 30 χρονια να παιζει ακαταπαυστα και με πολυ καλο ηχο…Αλλα δεν μπορουμε να βρουμε ποιος την πειραξε…Επισης εχω δει κλασικες τυπυ κιθαρες με χορδες ακουστικης αλλα παρατηρω αλλον καβαλαρη…Προφανως εκτος απο αυτο θα θελει κ καποια επισκευη στο καπακι…

Γιάνν’ς έχω δει το εξής:
Προσθέτουν σε κλασσικές καβαλάρη/χορδοστάτη από Manouche κιθάρα κι έτσι ο αυθεντικός της καβαλάρης χρησιμοποιείται μόνο για να πατάνε οι χορδές, κι όχι για να τις στηρίζει. Δες την κιθάρα του Μηταράκη εδώ http://www.youtube.com/watch?v=op9wQ-fy-g0. Ίσως αυτό το σύστημα να λειτουργεί. ΔΕν ξέρω το μπράτσο βέβαια τί αντέχει. Ρώτα σε κανάν οργανοποιό…

Με πρόλαβε ο Μπάμπης.Στις περισσότερες κιθάρες το μπράτσο αντέχει.Δεν αντέχει το καπάκι λόγω διαφορετικού οπλισμού.Όντως αν βάλεις χορδιέρα,και χρησιμοποιήσεις τον υπάρχοντα καβαλάρη σαν πάτημα,συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα,και υπάρχει και ένας σχετικά αξιοπρεπής ήχος.

Αγαπαω Ρεμπετικο Φορουμ!!χαχχαχαχα!!!Καλη μαγκεια…

έξυπνο αυτό με την αλλαγή από χορδές που τραβάνε σε χορδές που πιέζουν το καπάκι! έχω ακούσει όμως ότι είναι διαφορετική η κατασκευή της κιθάρας σε κάθε περίπτωση, ξέρει κανείς λεπτομέρειες; δεν έχει τύχει να ακούσω κιθάρα μετά από τέτοια επέμβαση, πόσο καλά αποδίδει μετά;
στην κλασική μου πάντως όταν έβαλα νάυλον hard tension το μπράτσο την πλήρωσε, όχι ο καβαλλάρης. ευτυχώς επανήλθε με πολύμηνη συντηρητική θεραπεία ( μαλακές χορδές και στήριξη στον τοίχο ανάποδα, ώστε το βάρος της κιθάρας να ισιώσει το μπράτσο σιγά-σιγά).

Κατά την γνώμη μου παίζει ρόλο και το ξύλο στην αντοχή του οργάνου… Όπως είπε από (πικρή) εμπειρία και ο liga rosa, είναι πολύ πιθανόν να σκεβρώσει το μπράτσο. Για τον καβαλάρη παίζει ρόλο και η κόλλα που χρησιμοποιήθηκε για την συγκόλλησή του όπως και πολλά άλλα στοιχεία. Ας πούμε αν η κιθάρα είναι παλαιάς κατασκευής, αμφιβάλλω ότι η κόλλα θα αντέξει την επιπλέον τάση με αποτέλεσμα είτε να φύγει από την θέση του ο καβαλάρης, είτε να προκληθεί ζημιά στο καπάκι…

Κατά την γνώμη μου, όσο λιγότερες αλλαγές γίνονται πάνω στο όργανο τόσο πιο πολύ θα αντέξει και τόσο πιο καλός θα είναι ο ήχος του αφού συνήθως (χωρίς να λέω ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις) ο κατασκευαστής ξέρει καλύτερα… :089:

Σε οποιαδήποτε περίπτωση και εγώ θα πρότεινα να συμβουλευτείς κάποιον οργανοποιό…

Καλησπερα! Για ποιο μεταλλικό ήχο στην κλασσική υπάρχουν οι παρακάτω χορδές οι οποίες έχουν μπρούντζινα μπάσα παρομοια της ακουστικης,οι ψηλές παραμένουν από nylon δυχτηχως.
: http://www.mymusicstuff.com/media/31/a20792b131cb0c8042a834_m.JPG