Φιγουρες στα ταστα

καλημερα σε ολους … προσφατα εχει πεσει στα χερια μου ενα τριχορδο του ματσηκα αυτο με τα 960 ευρο με τις 60 ντουγιες… αλλα εχω μια απορια ρε παιδια δεν μπορω να καταλαβω τις φιγουρες στα ταστα , φαινοντε σαν αυτοκολητα αλλα δεν ειναι αυτοκολητα … ξερει καποιος να μου απαντησει??? ρωταω μονο απο θεμα περιεργιας αλλα και επειδη χαλαει λιγο η ομορφια του οργανου… ευχαριστω πολυ.

καλημέρα!
οι φιγούρες αυτές (αλλιώς “τσαμπουκάδες” αλλά δεν μου αρέσει καθόλου ως όρος) είναι συνήθως ένθετες στην ταστιέρα, ως εξής: χαράζεται το περίγραμμα όσο πιο πιστά γίνεται, αφαιρείται υλικό από την ταστιέρα όσο να φωλιάζει η φιγούρα και κολλιέται στον “πάτο”.
Το κενό που αναγκαστικά προκύπτει αν η φιγούρα είναι κάπως περίπλοκη ανάμεσα στην φιγούρα και την “οπή” (συμ)πληρώνεται με στόκο (αν η ταστιέρα είναι από αρκετά σκούρο ξύλο ο στόκος γίνεται με σκόνη από το ίδιο ξύλο και κόλλα, για να μην υπάρχει χρωματική διαφορά) και γιαλοχαρτάρεται όλο μαζί.
Αν οι φιγούρες δεν είναι αυτοκόλλητες, όπως βλέπω την εικόνα υποθέτω ότι είναι φτιαγμένες όπως παραπάνω - αλλά το κενό που γέμισε με στόκο είναι πολύ μεγάλο.

Όπως ίσως υποψιάζεσαι, φίλε Μάνο, ο όρος βγαίνει από τα τουρκικά. Δεν ξέρω αν αυτό είναι που σε πειράζει, ή ίσως το ότι στα ελληνικά η λέξη έχει πάρει τη σημασία της προκλητικότητας, εριστικής διάθεσης κτπ. Η αρχική σημασία της λέξης στα τουρκικά είναι γρήγορος, γοργός, ταχύς. Είναι φανερό, λοιπόν, γιατί λέγονται τσαμπουκάδες τα σημάδια που βοηθούν τον παίκτη να βρίσκει γρήγορα το σωστό τάστο.

1 «Μου αρέσει»

όχι βέβαια, δεν με ενοχλεί η προέλευση αλλά η τωρινή σημασία. Πάντως ομολογώ ότι τώρα (διαβάζοντας το παραπάνω - κάποτε ήξερα και την αρχική σημασία αλλά την είχα ξεχάσει) αμβλύνθηκε κάπως η εντύπωση στο μυαλό μου.

αυτοκολλητες δεν ειναι σε καμια περιπτωση απλα με προβληματιζει αυτο το γυρω γυρω απο την φιγουρα που φαινεται σαν να ειναι αυτοκολλητη, στον τζουρα που εχω,στις φιγουρες φαινεται πολυ λιγοτερο απο οτι στο μπουζουκι, ευχαριστω παρα πολυ παντως για την βοηθεια…

Δεν ειναι αυτοκολλητο οδηγος ειναι κανονικα οπως ειπαν και τα παιδια πιο πανω…ομορφο ειναι παντως…

Πάντως ΕΓΩ είμαι στόν τσαμπουκά απάνω άμα λάχει, είμαιι ταχύς ευθύς και γρήγορος και όποιον πάρει η μπάλα.
Όσο για τα σημάδια της ταστιέρας υπάρχουν ειδικά κοπτικά που μπαίνουν στο dremel,και όσο πιο επιΔΈΞΙΟΣ είναι ο μάστορας δεν παιίρνει γύρω-γύρω καθόλου στόκο η τρύπα ή τουλάχιστον το ελάχιστον,αυτά.

εδω ειναι μια φωτο απο τα δυο οργανα μου …
ο τζουρας ειναι φτιαγμενος το 1996 στον παναγιωτη κογγα.