Ατύχημα μπουζουκιού. Φτιάχνεται?

Καλημέρα…εδώ και ένα μισή χρόνο ασχολούμαι με το μπουζούκι (αρκετά θα έλεγα )
Αυτό το όργανο το έχω από τον πατερα μου (τομκαγογλου κατασκευής) και το “κληρονόμησα” με αυτό το ατύχημα …είναι πολύ καλό όργανο…
Έχει αυτό το ατύχημα στο καπάκι …είναι αρκετά βαθύ για χτύπημα στο καπάκι… λειτουργικά δεν έχει κανένα θέμα …

Επίσης επειδη αυτό το μπουζούκι έχει αγοραστεί 13 χρόνια και μέχρι προπερσι έχει παίξει 30 ώρες (το έφαγε η θήκη) σύνολο στην ζωή του έχει αφήσει το πατρόν του ο καβαλάρης (απόχρωση)
Λύνεται αυτό

Ήθελα να ρωτήσω αν φτιάχνεται και με ποιόν τρόπο;
Συγνώμη αν σας κούρασα :grinning:
Ευχαριστώ

*Ξέρω θα μου πείτε άντε τώρα έναν μάστορα …οκ… κουβέντα κάνουμε να δω και εγώ γνώμες1 «Μου αρέσει»

Ας κάνουμε κουβέντα λοιπον :slightly_smiling_face:
Το χνάρι του καβαλαρη πιθανων να είναι στο σημείο που κουρδίζει σωστά οπότε ίσως θα έπρεπε πρώτα να ελέγξεις την ακριβή τοποθέτηση του.
Μου κάνει εντύπωση πάντως που λες οτι το σημάδι έγινε οσο το όργανο ήταν στη θήκη γιατί συνηθως η έκθεση στο φως μπορεί να προκαλέσει τέτοιες αλλαγές στο χρώμα.
Όπως και να έχει, ειναι αστείο να αναζητάς αισθητική βελτίωση σε κάτι τόσο μικρό.Ναι, θεωρητικά φτιάχνεται, αλλά και είναι απλησίαστο το κόστος αλλα και παρεμβαίνεις στην γνησιότητα του οργάνου χωρίς ουσιώδη λόγο.

η φθορά στο καπάκι πάλι με προβληματιζει.Δείχνει σαν να έχει φαγωθεί απο πένα γιατί λείπει ξυλο αλλά προφανώς δεν μιλάω με βεβαιότητα.
Όπως και να’χει, πρέπει να βεβαιωθείς πως στατικά το οργανο είναι υγειές.Πιθανών να βελτιώνεται λίγο αισθητικά, σε σημείο να μην τραβάει το μάτι απο απόσταση. Εσύ που το κρατάς πάλι θα το βλέπεις.

Μια γενικότερη σκέψη. Η κατασκευή οικογένειας βιολιών έχει πάνω απο έναν αιώνα παράδοσης στην τεχνητή παλαίωση ως μέρος της κατασκευής.Μπορεί λοιπόν να αγοράσεις ένα νέο βιολί και να δείχνει του 1700.
Έτσι και το δικό μου όργανο λοιπόν, παρότι σύγχρονο είχε λιγο τεχνητή παλαίωση. Μια μέρα έριξα ένα αναλόγιο πανω του και, όπως εσυ τώρα, πήγα και ζήτησα απο μάστορα να αντιστρέψει τη ζημιά, σα να μην την είχα κάνει. Ο άνθρωπος χαμογέλασε με κατανόηση, επισκεύασε το όργανο και μου παρέδωσε ένα οργανο το οποίο έπαιζε και η ζημιά που είχα κάνει ήταν ακόμα ορατή αλλά όχι απόλυτα, ήταν φροντισμένη.
Πλέον 20 χρόνια αργότερα δεν είμαι σίγουρος οτι θυμάμαι ποιό χτύπημα έκανε το δικό μου αναλογιο και ποια χτυπήματα ήταν τα τεχνητά για την παλαίωση του οργάνου.:slightly_smiling_face:

Αρχικά να ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιέρωσες για να μου απαντήσεις με τόσο ανάλυση… πραγματικά το εκτιμώ

Βασικά αυτή η απόχρωση του καβαλάρη δεν με ενοχλεί και πολύ οκ

Το χτύπημα ναι είναι το πρόβλημα …δεν νομίζω να είναι από πένα …είναι λίγο μακρυά από εκεί που παίζει ο παίχτης νομίζω

1 «Μου αρέσει»

Στα 13 χρόνια είναι απολύτως φυσικό να υπάρχει διαφορά απόχρωσης, κάτω από τον καβαλάρη ,κι ας είναι μέσα στην θήκη Το εργαστήριο “Τοκγμάκης” λειτουργεί κανονικά, οπότε μια ματιά από τον κατασκευαστή του (Κυριάκος), δεν θα του έκανε κακό.

3 «Μου αρέσει»

Για το χνάρι του καβαλάρη θα έλεγα και εγώ να δεις αν είναι στην σωστή του θέση. Εκτός και αν τόσα χρόνια μέσα στη θήκη είχε μετακινηθεί και τώρα τον έβαλες σωστά.
Όσο για το φάγωμα στο καπάκι μάλλον από κάποιο χτύπημα είναι και προσπάθεια απλής επιδιόρθωσης μάλλον από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Για πένα δεν μου φαίνεται γιατί είναι πολύ κοντά στο παλιό σημάδι του καβαλάρη. Δηλαδή σε κάθε πενιά θα τον χτυπούσε.
Όπως και να χει, είναι αισθητικά θέματα και τίποτα άλλο. Εγώ δεν θα τα πείραζα καθόλου.

1 «Μου αρέσει»

Η σωστή θέση του καβαλάρη δεν είναι υποχρεωτικά η ίδια όπως πριν 30 χρόνια. Γι’ αυτό τους φτιάχνουν κνητούς, για να διορθώνεις όποτε χρειαστεί.

Η εκάστοτε σωστή θέση είναι εκεί όπου η αρμονική της οκτάβας ηχεί ακριβώς ίδια με την κανονική νότα της οκτάβας (του 12ου τάστου). Να πούμε τι είναι η αρμονική, ή το ξέρεις ήδη;

1 «Μου αρέσει»

Ο καβαλάρης ίσως να μην είναι ο αρχικός, γτ το αποτύπωμα/σημάδι μοιαζει ελάχιστα μεγαλύτερο από τον υπάρχοντα καβαλάρη (εκτος αν με ξεγελάει η φώτο.
Νομίζω ότι τόσο μεγάλη απόκλιση από το σημάδι, αν παίζει σωστά το όργανο, ή εχει σκευρωσει ή έχει αλλαχθεί ταστιερα κ κλίμακα. Αν φαλτσαρει η οκτάβα στη θεση που τωρα είναι πιθανότατα θέλει επιστροφή στο παλιό σημάδι.
Τέλος, η βλάβη στο καπάκι έχει προκληθεί από το παίξιμο κατα τη γνώμη μου, κάποιος θα έπαιζε κοντά στον καβαλάρη…

2 «Μου αρέσει»

να βγάζετε τα μπιζού,
μη γίνεστε “μπιζουξήδες”

20240620200205

:blush:

4 «Μου αρέσει»

η αποχρωση απο τον καβαλαρη δεν ειναι τιποτα, μην ασχολησε καν, φυσιολογικο ειναι. ισα ισα που ειναι καλο να το βλεπεις που μπαινει ο καβαλαρης οταν θα αλλαζεις χορδες, η σου φυγει καμια φορα. στο αλλο, εκει που ειναι το φαγωμα, εγινε απο το μικρο δαχτυλο απο το νυχι, απο το παιξιμο. φτιαχνεται. πηγαινε στο μαστορα. η θα σου βαλει σκονη τριμενο ελατο με κολλα, η ξυλοστοκο ιδιου χρωματος και απο πανω βερνικι παλι. η σου βαζει ενα κομματακι ξυλο οπως και της φιγουρας, αλλα δεν θα φαινεται ομοιομορφο…

Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

1 «Μου αρέσει»