Φιγουρα στο καπακι;

καλησπερα στην παρεα!
Εδω και καιρο αναβαλλω την τοποθετηση φιγουρας στο τριχορδο…αλλα πλεον ειναι αναποφευκτη(ειναι σκετο χωρις τιποτα στο καπακι).
Το σημειο κατω απο την πενα εχει ξεπερασει το γρατζουνισμα και παει για σκαψιμο εως ξετρυπημα…
Εχω λοιπον φτιαξει απο χαρτονι το σχημα της φιγουρας που θελω,και τωρα…??
Μπορει καποιος να με βοηθησει σχετικα με το που να βρω φυλλο καρυδιας,κατα προτημιση,
και τι παχος πρεπει να ειναι,ωστε να μη μπουκωσει πολυ το οργανο,καθως και με τι τροπο να το κολλησω για να μην κανω ζημια στο καπακι.?
Αν καποιος μπορει να βοηθησει θα με εκανε ιδιαιτερα χαρουμενο,κι εμε και το τριχορδο:109:

Φίλε το ίδιο είχα κάνει και στο πρώτο μου μπουζούκι. Πήρα καπλαμά 6/10 του χιλιοστού και έκοψα το σχήμα που ήθελα. Μέσα σε αυτό έκοψα και ένα λουλούδι (γαρύφαλο) και έβαλα ένθετο με λευκό καπλαμά. Το ίδιο έκανα και για την ροζέτα. Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με την οργανοποιία. Χρησιμοποίησα βενζινόκολλα για να το κολλήσω. Δεκατρία δεκατέσσερα χρόνια μετά και με πολύ σκληρή χρήση του οργάνου (θητεία σε Έβρο και Σπάρτη, παραλίες, ταξίδια με αεροπλάνα, πλοία, τρένα ΚΤΕΛ και χωρίς σκληρή θήκη) η φιγούρα παραμένει εκεί ανέπαφη. Δεν είδα εντω μεταξύ καμία αλλαγή στον ήχο του οργάνου. Βέβαια μιλάμε για όργανο φτηνιάρικο που ούτως ή άλλως δεν ήταν κανά σπουδαίο οπότε εάν το εγχείρημα δεν πετύχαινε δεν έχανα και πολλά. Τον καπλαμά μπορεί να τον περάσεις ένα λούστρο και εάν πιάνουν τα χέρια σου το αποτέλεσμα θα βγεί αρκετά καλό. Το μπουζούκι το έχω στο εξοχικό αλλιώς θα ανέβαζα καμιά φωτογραφία. Έαν μπορέσω θα το κάνω. Μπορεί να κάνεις το ίδιο και με τις πάστες που πουλάνε στην αγορά (μαύρη-πέρλα κ.α.) ή να πάρεις μια έτοιμη να βάλεις επάνω. Το κόλλημα μπορεί να γίνει και με ξυλόκολλα (Titebond ή κάποια άλλη) αλλά πρέπει στην επιφάνεια που θα κολλήσεις να αφαιρέσεις το λούστρο για να έχει πρόσφυση στο καπάκι (δεν στο συστήνω). Το καλό με την βενζινόκολλα είναι ότι κολάς απευθείας στο λούστρο. Εμένα είχε πριν φιγούρα και ροζέτα κολλημένα με τον ίδιο τρόπο που την ξεκόλλησα με προσοχή και κόλλησα την δικιά μου κάνοντας μόνο ελαχιστες ζημιές στο λούστρο. Εάν πάλι θες κάτι πιο επαγγελματικό πρέπει αφού φτιάξεις ή αγοράσεις το σχέδιο να σημαδέξεις την επιφάνεια που θες να την φας με το ρούτερ να βάλεις το ένθετο να τρίψεις και να λουστράρεις το καπάκι όλο. Αν δεν το έχεις ξανακάνει άστο καλύτερα ειδικά αν μιλάμε για ακριβό όργανο.

Να μήν το πειράξεις το όργανο.

Δέν θα κερδίσεις τίποτα τοποθετώντας την φιγούρα. Αντιθέτως μπορεί να χάσεις σε φωνή.

Δεν είδα εντω μεταξύ καμία αλλαγή στον ήχο του οργάνου…Βέβαια μιλάμε για όργανο φτηνιάρικο που ούτως ή άλλως δεν ήταν κανά σπουδαίο οπότε εάν το εγχείρημα δεν πετύχαινε δεν έχανα και πολλά… Μπορεί να κάνεις το ίδιο και με τις πάστες που πουλάνε στην αγορά (μαύρη-πέρλα κ.α.) …Εάν πάλι θες κάτι πιο επαγγελματικό πρέπει αφού φτιάξεις ή αγοράσεις το σχέδιο να σημαδέξεις την επιφάνεια που θες να την φας με το ρούτερ να βάλεις το ένθετο να τρίψεις και να λουστράρεις το καπάκι όλο.

κατ’αρχην να ευχαριστησω για το αμεσο ενδιαφερον:088:
το οργανακι που εχω ειναι της ταξης των 1000ευρω το πολυ.Δεν ειναι μεγαλη η αξια σε χρηματα οσο η συναισθηματικη.Η αληθεια ειναι οτι και με το χαρτονακι που εκοψα και κολλησα προσωρινα,επεσε σε δυναμη,και λογικο με τον καπλαμα να κοψει κι αλλο αλλα κριμα δεν ειναι να καταστρεφεται?Απο την αλλη αν αλλαζα τροπο παιξιματος,ισως πιο ευγενικο,να μην το ταλαιπωρουσα αλλο αλλα…
Αυτο που λες με τις παστες το σκεφτηκα σαν εσχατη λυση,δεν θελω να βαλω κατι πλαστικο στο καπακι,η καρυδια θα ειναι σιγουρα πιο ομορφη.Που βρησκεις καπλαμαδες??
Οσο για αυτο που λες με το ρουτερ μαλλον ειναι η καλυτερη λυση αλλα θελει και τα εργαλεια τα οποια δεν εχω.Αν μπορεις πες μου καποιο μαγαζι που να μπορω να βρω καπλαμαδες για αυτη τη χρηση (εκτος του κονσταντελου γιατι ανοιγει απογευμα και ειναι και κομμματι μακρυα μου)
Ευχαριστω!

Τι εννοεις δε θα κερδισω τιποτα?
Σιγουρα με τη φιγουρα θα χασω σε φωνη…αλλα παιζοντας ετσι,με τον καιρο θα χασω το καπακι.Οποτε καλυτερα δεν ειναι να το προστατεψω λιγο?
Ευχαριστω και παλι!

Φίλε Ταξίμη νομίζω πως ένα όργανο χιλίων ευρό δεν είναι φτηνιάρικο είναι μάλλον μεσαίας κατηγορίας και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζεις (ειδικά σε συνθήκες κρίσης).
Για το ζήτημα αν με την φιγούρα θα χάσεις σε ήχο σε παραπέμπω στον πιο έγκυρο Νίκο Φρονιμόπουλο

Το καπάκι θα το προστατέψεις μόνο εάν την φιγούρα την κολήσεις επάνω του.

Εάν το σκάψεις και προσαρμάσεις την φιγούρα τότε μπορεί να σου δημιουργηθεί πρόβλημα.

Υπάρχουν όργανα πχ κλασικές κιθάρες χιλιάδων Ευρώ που είναι χωρίς προστασία. Στο χέρι σου είναι, στην κυριολεξία, πώς θα προστατέψεις το όργανο και πώς όχι.

Εχεις δικιο φιλε billk!Aν και συνηθως η τιμη δεν καθοριζει την αξια στα πραγματα.
Η αξια του οργανου οριζεται και απο το πως συμπεριφερεται στο χρονο,και το συγκεκριμενο εχει περασει πολλες δοκιμασιες,σε καμια περιπτωση δεν το αντιμετωπιζω σαν φτηνο.
Ευχαριστω για το λινκ,οντως ο Νικος Φρονιμοπουλος θα μου δωσει λυση!:088:

Καλυτερα εννοειται να την κολλησω,μαλιστα ελεγα αν υπαρχει τροπος να ειναι και ανατρεψιμο,π.χ. με ταινια 2πλης οψης…Δεν το συζηταω να σκαψω το καπακι για να την προσαρμοσω…το αποτελεσμα θα ειναι καταστροφικο!!!Τωρα αν παιζεις σε μαγαζι και αναγκαζεσαι να κανεις χωματουργικες εργασιες,κοινως σκαψιμο,δεν ειναι και τοσο στο χερι σου…ολο και καποια πενα θα ακουμπισει στο καπακι.Τουλαχιστον σε μενα.

φιλε να σου πω μια ιδεα που εχω στο δικο μου παρε απο αυτα τα σελοφαν για τα εξωφυλλα των βιβλιων και κολησε ενα κομματι εκει που θες και εισαι οκ.

Σε οποιαδήποτε κατάστημα με ξυλείας με καπλαμάδες ή σε επιπλοποιείο να πάς θα βρείς και μια και θες πολύ λίγο (ένα ρετάλι να ζητήσεις) θα στο δώσουν δωρεάν. Εγώ για καπλαμάδες είχα πάει από τον Βρεττό στη λεοφώρο Φυλής στο Καματερό που έχει μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές αλλά και με βόλευε μια και τότε ήταν ο δρόμος μου. Πολύ ωραίο αποτέλεσμα θα έδινε καπλαμάς ρίζα. Το έχω δεί σε όργανα και μου άρεσε.
Έχω την εντύπωση πως το χαρτόνι θα έκοβε περισσότερο τον ήχο σε σχέση με τον καπλαμά λόγω φύσης του υλικού. Το χαρτόνι πως το στερέωσες πάνω στο καπάκι; Αν δοκιμάσεις με τον καπλαμά δοκίμασε την μικρότερη δυνατή επιφάνεια για να ελαχιστοποιήσεις το πιθανό πρόβλημα. Πάντως ακόμη και πάστα να χρησιμοποιήσεις να διαλέξεις την πιό λεπτή. Καλή επιτυχία εάν το δοκιμάσεις.

ΥΓ Στον κατασκευαστή του οργάνου απευθύνθηκες; Για δοκίμασε το πριν κάνεις οτιδήποτε.

Αν το παω στον κατασκευαστη,σιγουρα το αποτελεσμα θα ειναι καλυτερο.Αλλα θελω να δοκιμασω ετσι για να ασχοληθω με το οργανακι.Τωρα αν δε μου κανει το αποτελεσμα,βλεπουμε.
Θα μου φερει ενας φιλος ενα κομματι φυλλου καρυδιας,και ισως ψαξω και το Βρεττο που μου γραφεις.Εχω δει και εγω ριζα σε φιγουρα και ηταν πολυ ομορφο.Το χαρτονι δεν το κολλησα,απλα το στερεωσα με δυο κομματακια ταινια,για να βρω το σχημα που θελω να κοψω.Ευχαριστω για το ενδιαφερον,θα ενημερωσω για τη εξελιξη!

Σήμερα που πήγα στο εξοχικό τράβηξα φωτογραφίες το '‘παλιο’'μπούζουκο μου. Φαίνονται η διχρωμία στο καπάκι από την παλιά φιγούρας (3/4 κολλημέννη με βενζινόκολλα) καθώς και τα σημάδια που έκανα στο καπάκι κατά το ξεκόλλημα. Δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά για πρώιμη προσπάθεια πάει και έρχεται.

image image image

1 «Μου αρέσει»

Πραγματικα εξαιρετικη δουλεια για πρωτη προσπαθεια!!
(ασχετο…πρωτη φορα βλεπω ροζο στο καπακι!)

Τα συγχαρητήρια μου στον sakkalis αλλά μπορεί κάποιος να μου δώσει απάντηση σε ένα άλλο θέμα ; Μικροχτυπήματα από την πένα στο καπάκι που είναι επιφανειακά κ δεν έχουν φτάσει στο ξύλο μπορούν να φύγουν με κάποιο τρόπο ; Ευχαριστώ.

Αχ και να μπορούσες να δεις κάτω από τις φιγούρες των 3/4 στα όργανα ή τις λάκες θα βλέπανε τα ματια σημεία και τέρατα (ειδικά στα πιο φτηνά όργανα). Και εγώ όταν το αγόρασα δεν φαινόταν οι δυο ρόζοι (έχει και άλλον έναν συμετρικά που κάλυψα με τη φιγούρα), αλλά όταν ξεκόλλησα την φιγούρα που είχε τους ανακάλυψα. Πάντως το όργανο παρόλο που ήταν φτηνιάρικο βγήκε καλό για τα λεφτά του.
Όταν ξεκίνησα να το φτιάξω δεν είχα δει ποτέ μου μπουζούκι με ξύλινη φιγούρα, ούτε βρέθηκε κανείς να με βοηθήσει με συμβουλές ούτε για υλικά ύοτε για εργαλεία. Τα κοψίματα τα έκανα με ψαλιδάκι για τα νύχια και φαλτσέτα και το είδος της κόλλα το επέλεξα με δική μου πρωτοβουλία. Τη φιγουρα την έκανα μικρή για να μην βαρύνω το καπάκι φοβούμενος ότι θα μουγκαθεί. Όλα αυτά στα γράφω για έναν και μοναδικό λόγο. Αν φτιάχνεσαι με την ιδέα προχώρα το και μπορεί να σου βγεί και σε καλό. Τουλάχιστον εσύ μια βοήθεια από εδώ θα την έχεις.

Αποστόλη, μικροχτυπήματα που δεν έχουν φτάσει στο ξύλο σημαίνει γδαρσίματα στο βερνίκι μόνο. Αν μιλάς για κάτι τέτοιο το μυαλό μου πάει σε τρίψιμο με ψιλά γυαλόχαρτα και ξανά βερνίκωμα αλλά αυτό είναι μια διαδικασία που καλύτερα να στην κάνει μάστορας αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πειράζεις ένα όργανο μόνο για γδαρσίματα. Το πιο πιθανό είναι να προσθέσεις βάρος στο καπάκι αναίτεια. Τώρα για λύση τριψίματος με πάστες για την αφαίρεση των γδαρσιμάτων (όπως στα αυτοκίνητα) δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει μιας και μιλάμε για άλλα υλικά, μεγαλύτερα πάχη βαφής και επιφάνειες.
Άστο όπως είναι καλύτερα.

Σήμερα που πήγα στο εξοχικό τράβηξα φωτογραφίες το '‘παλιο’'μπούζουκο μου. Φαίνονται η διχρωμία στο καπάκι από την παλιά φιγούρας (3/4 κολλημέννη με βενζινόκολλα) καθώς και τα σημάδια που έκανα στο καπάκι κατά το ξεκόλλημα. Δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά για πρώιμη προσπάθεια πάει και έρχεται.

Καλησπερα σας. φιλε sakkalis Προσεξα τις φωτο που ανεβασες απο το μπουζουκι σου αλλα πραγματικα μου εκανε εκπληξη οτι το ξυλο το οποιο χρησιμοποιηθηκε για το καπακι ειναι εντελως ακαταλληλο. Καταρχην εχει πολυ χοντρα νερα αλλα και το σπουδαιοτερο εχει ρωζο. Σαν σουηδικο μου φαινεται το ξυλο ετσι που το βλεπω. Παντως δεν βαζουμε κατηγορηματικα τετοιου ειδους ξυλο για καπακι. Αν επιτρεπεται ποσο το πληρωσες? Φιλικα:089:

Το όργανο είναι όντως φτηνό όπως και το αναφέρω παραπάνω αν δεν κάνω λάθος. Το αγόρασα 35.000 εν έτει 1993 και μοναδικό μου κριτήριο ήταν η τιμή καθώς τότε ξεκίναγα με την μουσική. Αν μπορούσες να δεις καλύτερα, τα νερά του είναι πυκνά στο κέντρο και αραιώνουν στα πλάγια όπου υπάρχουν και οι ρόζοι. Όταν πάντως το αγόρασα ήταν το φτηνότερο τρίχορδο που μπόρεσα να βρώ. Άλλωστε την εποχή εκείνη τα τρίχορδα που κυκλοφορούσαν ήταν ελάχιστα σε σχέση με τα τετράχορδα. Πάντως μη σου κάνει καθόλου εντύπωση για την ποιότητα του καπακιού. Επειδή έχω γυρίσει αρκετά ξυλεμπορικά σε όλη την Αθήνα ένας μεγάλος και παλιός έμπορος μου είχε πει ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια ερχόντουσαν οργανοποιοι, από τους γνωστούς του Πειραιά, και αγοράζανε έλατο (από την οικοδομική ξυλεία) που το διαλέγανε επιμελώς. Τα παλιότερα χρόνια μέσα στο κάθε δέμα βρίσκανε 1 με 2 μαδέρια κατάλληλα. Τώρα πια τα ξεχωρίζουνε οι εταιρείες πριν φτάσουν στο έμπορο και τα πουλάνε ξεχωριστά και ακριβότερα.

Έτσι είναι,παλιοί οργανοποιοί έψαχναν για καμαρόξυλα στα “λατάκια” των οικοδόμων,και για καπάκια στις πεταμένες ψαροκασσέλες.