Υπάρχουν τελικά όργανα με πολλές δούγιες? (Απόψεις - Ντοκουμέντα)

Αυτό με τις ντούγες ρε παιδιά, θα ήταν καλό να μας το ξεκαθαρίσει ένας οργανοποιός φίλος μας. Διάβασα κάπου ότι αν ένα όργανο έχει π.χ. 60 ντούγες, είναι πιο πιθανόν να παρουσιάσει κάποια αστοχία (ειδικά στα κολλήματα) από κάποιο με λιγότερες ντούγες. Τώρα για τον ήχο, δεν μπορώ να είμαι βέβαιος. Λογικά πάντως ένα όργανο με λιγότερες ντούγες θα έχει περισσότερη επιφάνεια ξύλου και λιγότερη επιφάνεια κόλλας, άρα και περισσότερη επιφάνεια παλμού. Πάει όμως έτσι?

Ρινόκερε, ξόδεψε κάποιο χρόνο να ενημερωθείς, με λέξη κλειδί “δούγιες” ή “ντούγιες”, οπότε θα καταλάβεις ότι όργανα κατασκευασμένα με 60 κομμάτια κολλημένα δίπλα δίπλα, δεν υπάρχουν. Απλά, χαράσσεται η εξωτερική επιφάνεια και ενσφηνώνεται ένα η περισσότερα φιλετάκια διαφορετικού χρώματος σε κάθε ντούγια. Φυσικά, θα το συζητήσεις και αυτό με όλους τους κατασκευαστές που θα έχεις στη λίστα σου.

http://klika.gr/cms/index.php/peri-mousikis/organopoiia/243-simasia-arithmou-dougon.html

Τέλος το θέμα δουγες ειναι παραμύθι που το χρησιμοποιούν μερικοί οργανοποιοί για να χρεώσουν περισσότερο, το σκάφος πηγαίνει νομίζω μέχρι 15 ή 19 ντούγες πραγματικές οι άλλες είναι καπλαμάς και κόλλα.

Ακριβεστατος…ετσι ειναι.Αυτο με την τεστοστερονη μ αρεσε χα χα χα

Mεχρι τωρα και εγω ηξερα οτι σκαφη με 60 δουγιες δεν υπαρχουν μεχρι που ανακαλυψα εναν οργανοποιο που κατασκευαζει σκαφη με 60 δουγιες

http://www.sxoinas.gr/default.php?pid=d4&lang=gr

Φαινονται πολυ ομορφα τα σκαφη. Εχω διαβασει οτι θεωρητικα οσο περισσοτερες δουγιες τοσο
πιο τελεια καμπυλη εχει το σκαφος και αρα εχει και καλυτερο ηχο!
Δεν ξερω ομως τι ισχυει στην πραξη και αν εχει καποιος εμπειρια πανω σε αυτο το θεμα θα ηταν πολυ ενδιαφερον να την διαβασουμε!

Η εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα, με τη ρητή διαβεβαίωση του κατασκευαστή των κιτ ότι οι ντούγιες είναι πραγματικές και όχι χαραχτές. Μένει να μάθουμε κατά πόσον προσθέτει (ή μήπως αφαιρεί;) από την ποιότητα του οργάνου το κόλλημα τόσων δουγών, και μάλιστα από ερασιτέχνη, όταν πρόκειται για κιτ.

ειχα δει στον δημητρη τον σχοινα ενα τριχορδο με 40 δουγιες,μου ειχε πει οτι βρηκε μια πατεντα και τις κολλαει δεκα δουγιες μαζι.ο ηχος του ηταν εξαιρετικος

Πιστευω πως οσες περισσοτερες ντουγιες εχουμε τοσα περισσοτερα φιλετα και κολησεις εχουμε . Αν ειναι δυνατον το ηχειο να ειναι απο ενα κομματι ξυλο χωρις κοψιματα και κολησεις τοσο το καλυτερο γιατι εχουμε ομοιομορφη μεταδοση του ηχου . Οσο περισσοτερα κομματια κοβουμε και κολαμε μεταξυ τους παρεμβαλοντας φιλετο απο αλλο ξυλο και κολα τοτε δεν εχουμε ενα ενιαιο κομματι ξυλου αλλα ενα πολυτεμαχισμενο κομματι ξυλου ετσι λοιπον η μεταδοση του ηχου δεν γινεται ομοιομορφα αλλα συναντα πολυ κολα και μαλακο φιλετο εμποδιζοντας την ομαλη μεταδοση του . Οσο λιγοτερες ντουγιες τοσο καλυτερα η αποψη μου .

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 18:05 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 18:01 —

Πολυ δυσκολο εγχειρημα να κολησεις ντουγιες στον αερα εως ακατορθωτο . Χρειαζεται καλουπι σαν οδηγος για να κολληθουν οι ντουγιες .

υποθέτω πως το κιτ έχει έτοιμο το σκάφος, όπως το παίρνουν και πολλοί οργανοποιοί -χωρίς αυτό να μειώνει την αξία τους. από την άλλη, ένα καλοφτιαγμένο σκάφος ανεβάζει την αξία του οργανοποιού. αλλά αυτή η κουβέντα έχει ξαναγίνει…

Εριξα μια ματια στο σαϊτ με το κιτ και ειδα πως το ηχειο ειναι ετοιμο , ευτυχως γιατι θα ηταν αδυνατον να γινει το ηχειο στον αερα . Σαν προταση παντως δεν ειναι ασχημη η περιπτωση του κιτ και αν η ποιοτητα των ξυλων ειναι καλη ακομα καλυτερα . Ειναι ωραιο να συναρμολογησεις ενα οργανο και να δεις πως γινεται .

σπυρο τα κιτ που δινει ο σχοινας ειναι οπως στη σχετικη φωτογραφια,το σκαφος το δινει ετοιμο και απο οτι ξυλο θες.ειχα ρωτησει και τιμη αλλα δεν θυμαμαι ποσο.δινει και dvd που σου διχνει τα παντα για την κατασκευη.

Εάν το είδες με τα μάτια σου Δημήτρη και το έλεγξες εντάξει, αν και πάλι διατηρώ επιφυλάξεις, διότι είναι αδύνατον να επεξεργαστεί κάποιος με το χέρι δούγα πλάτους 6mm. Ακόμα και αν αυτό ήταν εφικτό, τότε το κόστος της σκάφης θα έπρεπε να ήταν διπλάσιο.

Από την φωτογραφία όμως που είδα στο site αυτό που μπορούμε να πουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι δουγιες είναι χαραγμένες μέχρι το τέλος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και χωριστές εξ αρχής.
Με μια προσεκτική παρατήρηση της συχέχειας στα νερά του ξύλου θα μας λύθεί η απορία και η αμφιβολία.

Δεν εχω δει απο κοντα το σκαφος!
Απλα διαβασα οτι εχει 60 δουγιες πραγματικες και ρωτησα μια τιμη ενδεικτικα!
Ειναι πιο ακριβα απο το απλο αλλα αν ειναι οντως 60 δουγιες σιγουρα θα αξιζει τα λεφτα του
γιατι φανταζομαι θα απαιτει παρα πολυ δουλεια για να κατασκευαστει!

παντως το χρυσο μπουζουκι του σχοινα που δημοσιευσα στο παρελθον…εχει 60ντουγιες χωρις αλουμινοχαρτο απο μεσα…και επισης τα νερα τις καθε ντουγιας ειναι διαφορετικα…κριμα που ο δημητρης δεν τα παει καλα με την τεχνολογια να μας εγραφε καποια πραγματα…

Οι 60ντούγιες χωρίς αλουμινόχαρτο απο μέσα,δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνο απο λεζάντα και άνοδο της τιμής.