Χαραγμένα σκάφη

Μιλώντας κατά καιρούς με κάποιους οργανοποιούς, σχετικά με το χάραγμα και τις εικονικές δούγιες στα σκάφη των οργάνων, όλοι σχεδόν παραδέχονται και απαντάνε, ότι γίνεται για λόγους “αισθητικής”, δικαιολογώντας έτσι κι ένα μέρος της αξίας του οργάνου.

Υπάρχουν και μερικοί βέβαια, που προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στον πελάτη ότι είναι πραγματικές, και ίσως κάποιοι να το πιστεύουν αυτό από τους μουσικούς, και να θεωρούν ότι αυτά τα σκάφη προσδίδουν πάντα μεγαλύτερη αξία στα όργανα.

Βέβαια αν είχε 25 - 30 π.χ. πραγματικές δούγιες ένα σκάφος, για μένα θα είχε όντως μεγαλύτερη αξία και πιο θετικά αποτελέσματα (π.χ. καλύτερες ενώσεις και πιο ομοιόπαχες δούγιες). Αλλά οι πραγματικές δούγιες στα χαραγμένα σκάφη είναι πολύ λιγότερες (γύρω στις 15), και το χειρότερο είναι ότι συνήθως οι εφαρμογές μεταξύ τους, είναι πολύ κακές, με αποτέλεσμα να στοκάρονται εσωτερικά για να δέσουν καλύτερα. Αλλά αφού τελευταία, μπαίνει το γνωστό χρυσόχαρτο, οι κακοτεχνίες αυτές και διάφορες άλλες κρύβονται.

Δεν μπόρεσα όμως, να πάρω τεκμηριωμένη απάντηση από κανέναν κατασκευαστή στη ερώτηση: Από ποιον οργανοποιό εφαρμόστηκε αρχικά αυτή η “τεχνική;” (να χαράζονται τα σκάφη), και να εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα στην πλειοψηφία των οργάνων.

Μόνο ένας που είναι σήμερα σε μεγάλη ηλικία, μου ανέφερε, ότι αυτός το ξεκίνησε και τα παρήγγειλε με τον τρόπο αυτό στον συνεργάτη του, Σκαφά, γιατί έτσι, δελεάζονταν πιο πολύ οι πελάτες, όταν βλέπανε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να ακριβοπληρώνουν τα όργανα. Δεν μπόρεσα όμως να διασταυρώσω την πληροφορία αυτή, αλλά ούτε και εμπιστεύομαι και πολύ τον συγκεκριμένο μάστορα, στα όσα μου έλεγε κατά καιρούς.

Γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω σχετικά με το θέμα αυτό, από τους οργανοποιούς ή από τους μουσικούς;

Στο ενδιαφέρον ερώτημα καταθέτω μόνο, ότι το πρώτο τετράχορδο μπουζούκι με χαραγμένο σκάφος το αγόρασα το '78 από γνωστότατο και πολυσυζητημένο στο φόρουμ κατασκευαστή.

Πράγμα το οποίο ισχύει και μέχρι σήμερα!!!
Εχω βαλει μια αγγελια για να πουλήσω ενα όργανο…εχω ηδη δεχθεί καποια τηλέφωνα και απο τις πρώτες ερωτησεις ειναι για το ποσες δουγιες εχει το οργανο…21 απανταω και η επομενη που ακουω είναι “ακριβο τότε”!!!
Οποτε το “κολπο” με τισ χαραγμένες δουγιες εχει καλα πιασει,και καλα κρατάει ακομα!!!

Και βέβαια κρατάει ακόμα καλά, ένα παράδειγμα είναι: οι τόσες αγγελίες πώλησης που προβάλλουν μπουζούκια με 60 δούγιες.

Γι’ αυτό και άνοιξα το θέμα!!

Υπαρχουν πολλοι οργανοπαιχτες, που εχουν πολυ λαθος εντυπωσεις για τα οργανα, λαθος πληροφορηση με αποτελεσμα να νομιζουν οτι ξερουν, και να πιανονονται συνεχως κοροιδα. Εγω το μπουζουκι που εχω πχ, εχει κοροιδεψει πολυ κοσμο ενω το χα παρει 500ευρω θα μπορουσα να το χα πουλησει στα 2000 παρα πολλες φορες, γιατι λογο του πολυ καλου ηχου που εχει, και επειδη εχει γινει πολυ σκουρο απ τα λουστρα, νομιζουν ολοι οτι ειναι παμπαλεο κειμηλιο, το μπουζουκι ομως ειναι 5 χρονων απλα ετυχε να βγει ενα καλο οργανο. Ή της προαλλες που πηγα εναν γνωστο στον μαστορα μου, για να ριξει μια ματια στο μπουζουκι του το οποιο ειναι τετραχορδο σειρας πολυ γνωστου κατασκευαστη, και το παιδι χωρις να ξερει το χε κανει παραγγελια 2500ευρω και ο εξυπνος ο οργανοποιος, του χει βαλει για σκαφος κελεμπεκι επιπλοποιιας με λιγα οστρακακια, και το χει δωσει για 2500 χιλιαρικα, ειναι πραγματα αυτα?
Και το κεφαλαιο ντουγιες επισης ειναι πολυ γελιο και σκετη κοροιδα τι παει να πει εχει 200 ντουγιες? και τι εγινε μιλαει το οργανο? αμα δεν μιλαει τι το θες ρε φιλαρακι βαλτο να πουμε στον τοιχο να ομορφαινει το ντεκορ.