καλημερα θα ηθελα να ρωτησω κατα μεσο ορο καιρο χρειαζεται καποιος για να βγαλει ενα τυπικο τρεμολο στο μπουζουκι
Δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση σ’ αυτό. Άλλος 5 λεπτά, άλλος ώρες, άλλος μέρες, άλλος (όπως εγώ ο αριστερόχειρας, που με έμαθαν να παίζω σαν δεξιόχειρας) ποτέ. Θα μας πεις κι εσύ ένα νούμερο, όταν αυτό υπάρξει…
ειμαι αριστεροχειρας και παιζω αριστερα ασχολουμαι για την ακριβεια 1 χρονο και 4 μηνες ακομαδεν το εχω καταφερει πρεπει να επιμεινω πολυ ωρα για ναβγει καπως. και το αστειο της υποθεσης δοκιμασα για πλακα να το κανω με το δεξι χερι και βγηκε κατευθειαν ![]()
σίγουρα αριστερόχειρας; Με ποιό χέρι αρπάζεις ένα μπαλάκι πινγκ πόνγκ που σου πετάνε;
Ορισμένες δουλειές φαίνεται ότι τις κάνουμε καλύτερα με το κακό μας χέρι.
Κοίτα τι κάνει ένας μουσικός οποιουδήποτε εγχόρδου στην ταστιέρα με το κακό του χέρι. Κινήσεις με εξαιρετικές, κάποτε, απαιτήσεις ακριβείας. Τόσο που θα σκεφτόταν κανείς ότι είναι καλύτερα να τις αναθέσει στο καλό (στο δεξί αν είναι δεξιόχειρας). Κι όμως, κάποιος λόγος υπάρχει που το έχουμε καθιερώσει να παίζουμε στην ταστιέρα με το κακό χέρι και στην πένα / δοξάρι με το καλό. Το επιβεβαιώνει άλλωστε όποιος, όπως εσύ Νίκο, έχει (αναγκαστεί να) αντιστρέψει τους ρόλους καλού-κακού χεριού.
Οπότε, μπορεί το κακό χέρι του καθενός να έχει μια ευκολία στην πενιά με τρέμολο, αλλά συνολικά να παραμένει καταλληλότερο για την ταστιέρα.
Ή μπορεί βέβαια και το άλλο, που λες: να έχει τελικά ο Μηνάς το δεξί για καλό και να μην το ξέρει! (Νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι αριστερόχειρες για ορισμένες δουλειές και άλλοι που είναι για όλες.)
κανονικα με το αριστερο επισης μπαλα με το αριστερο παιζω , πιο πολυ δυναμη με το αριστερο εχω. το μονο στο σχολειο οταν ημουν εγραφα με το αριστερο αλλά εκεινα τα χρονια δεν αφηναν και με αλλαξανε και γραφω με το δεξι
Στην πραγματικότητα το τρέμολο είναι παναλαμβανόμενη κρούση “κάτω-πάνω” (ή πάνω-κάτω)) μιας ή δύο ή και των τριών (σπανιότερα) χορδών, που πραγματοποιείται σε μεγάλη ταχύτητα.
Αν θες λοιπόν να πετύχεις τρέμολο, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μελετήσεις με μετρονόμο ακριβώς αυτό το πράγμα σε μια νότα αρχικά, και με πολύ χαλαρό τον καρπό και σταδιακά να φτάσεις στην επιθυμητή ταχύτητα κι έπειτα να το εφαρμόσεις σε δύο χορδές ταυτόχρονα (διφωνίες) κ τέλος σε τρεις νότες (συγχορδίες)…
Επίσης, το τρέμολο σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιείται πιο κοντά στην τρύπα του οργάνου όπου οι χορδές είναι πιο μαλακές, για περισσότερη γλύκα. Ο δε Τσιτσάνης πολλές φορές, και άλλοι, το κάνανε ακόμα και στην ένωση μπράτσου σκάφους (εξ’ ου εκτός των άλλων και τα “αυτάκια” στα μπουζούκια).
Τέλος, πολλοί μπουζουξήδες περιστρέφουν την πένα προς τα κάτω και δεξιά για να πετύχουν καλύτερο τρέμολο.
ευχαριστω πολυ θα το δοκιμασω