Τραγούδια σε ντουζένια

Χαιρομαι ρε φιλε ειλικρινα. γιατι ξερω οτι εισαι του γουστου αυτου. ελπιζω να σας αρεσει ενα διαδικτυακο σιντακι ας το πουμε, που κανουμε με τον ευριπιδη και εχουμε τετοια κομματακια να τα παιξουμε ομορφα ομορφα. αν ολα πανε καλα θα παιξει και ο αλεξανδρης τσιμπητα αλα κατσαρος…

2 «Μου αρέσει»

δώστε ντουζένια στον λαό!

Εύγε, δώσε πράμα μήπως ξυπνήσουμε και μεις που τεμπελιάζουμε…

Επειδή σήμερα δεν είδα να ανεβάζει κανένας ντουζενιάρης είπα να μη χάσουμε το σερί.
Το αγαπημένο μου αδέσποτο ρεμπέτικο που μας ταξιδεύει στην Αθήνα του 19ου αιώνα στα στέκια των κουτσαβάκιδων. Αυτό που με τρελαίνει πραγματικά είναι ότι εκτός από τα 3 μουσικά θέματα του κυρίως τραγουδιού, κάνει στο τέλος μια αλλαγή σε χιτζάζ και μας κάνει δώρο άλλα 4 ζειμπέκικα. Ε δεν άντεξα κι εγώ και κότσαρα κι εγώ ένα στο τέλος. 8 σκοποί σε ένα τραγούδι. Μοναδικό.
Άντε αύριο άλλος…

8 «Μου αρέσει»

το έφαγες το ντουζένι. μας έβαλες μπόλικη δουλειά για το σπίτι!

Μπράβο ρε Βασίλη! Πολύ δυνατό!

Λοιπόν, μετά από το προηγούμενο σχόλιο που είχες κάνει, με μια εξομολόγηση που κυμαινόταν περίπου στο επίπεδο «ακούω μόνο προρεμπέτικα της εποχής που δεν υπήρχε ακόμη φωνόγραφος, παίζω μόνο ντουζένια» κλπ., ετοιμαζόμουν να σου γράψω «μα εσύ θ’ αγιάσεις, καλό παράδεισο!». Μετά είπα, άσε μην το γράψεις, ντροπή: ο άλλος πονάει κι εσύ κάνεις πλάκα! Στο βίντεο όμως βλέπουμε μιαν άλλη στιγμή. Παίζεις, και όσο μερακλώνεις μερακλώνει κι ο άλλος/η που τραβάει κάμερα. Και εμείς, αντί να στεκόμαστε με δέος, μερακλώνουμε μαζί σας!

Τώρα, για το τραγούδι:

Κατ’ αρχήν να πω ότι στο παρελθόν δεν το είχα πολυπροσέξει. Επειδή λατρεύω τη φωνή της Παπαγκίκα έχω ακούσει τουλάχιστον μια φορά ό,τι έχω εντοπίσει, αλλά δε μ’ αρέσουν όλα. Έτσι, αυτό το είχα προσπεράει. Με τούτο το παίξιμο του δίνεις άλλη πνοή.

Ακούγοντάς το λοιπόν για σχεδόν πρώτη φορά, ήμουν έτοιμος να πω με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα: «Δεν είναι

…, είναι συρραφή σκοπών. Το ίδιο που γίνεται με τη συρραφή δίστιχων, απλώς πιο σπάνιο.»

Μετά όμως έβαλα να το ακούσω και με την Παπαγκίκα, όπου μάλιστα βλέπω ότι αναφέρεται και συνθέτης. Θα μου πεις, επειδή έτσι δηλώνει δε σημαίνει κι ότι το έγραψε. Πράγματι, αλλά με το «έντεχνο» ύφος της ορχήστρας του Κ. Παπαγκίκα, με αυτή την ασυνήθιστη δομή και με όνομα συνθέτη, δεν ξέρω… με παραπέμπει αλλού. Μήπως τελικά είναι μια επώνυμη, έντεχνη, ρεμπετοφανής σύνθεση, και τα έξτρα θέματα σε χιτζάζ εξυπηρετούν τις ατομικές αναζητήσεις του συνθέτη αντί, όπως θα νόμιζε κανείς από τη δική σου εκτέλεση, να απηχούν τη συλλογική, ανώνυμη και ρευστή λαϊκή δημιουργία;

1 «Μου αρέσει»

Πραγματικά την εποχή του ψαξίματος, κάποιες δεκαετίες πριν, κι εγώ αυτό το κομμάτι δεν το είχα προσέξει, δεν μου είχε καθόλου μιλήσει. Μέχρι λοιπόν να φτάσουμε στο σήμερα, είχα ξεχάσει την ύπαρξή του και το άκουσα σαν να μην το είχα ξανακούσει ποτέ. Με την εξαίρεση του ενδιαφέροντος που ξυπνάει η αλλαγή τονικού κέντρου (Ατσιγγάνες και μοδίστρες) και σήμερα, το κομμάτι δεν μου είπε τίποτα. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο «διεκπεραιωτικό» ύφος της τραγουδίστριας και της ορχήστρας, μάλλον κι αυτών δεν τους άρεσε.

Τώρα, στον προβληματισμό του Περικλή, κατά πόσον το κομμάτι ήταν πράγματι παραδοσιακό ή συνετέθη επί τούτου για να ικανοποιήσει ατομικές αναζητήσεις κάποιου (ψαγμένου!) λογίου μουσικού, φοβάμαι πως απάντηση δεν πρόκειται να υπάρξει…

1 «Μου αρέσει»

Ε ναι, έτσι φαντάζομαι κι εγώ.

Νομίζω το αδικεί η ποιότητα της ηχογράφησης. Επίσης έχει να κάνει με το τι ψάχνει ο καθένας ακούγοντας κάτι. Δλδ και εγώ δεν του είχα δώσει σημασία όταν το πρωτοάκουσα, ούτε τα λόγια μπόρεσα να βγάλω γιατί δε με ενδιέφερε και πολύ. Τώρα όμως που ψάχνω το αδέσποτο ρεπερτόριο του μπουζουκιού ακούω με πάθος και λαχτάρα πράγματα που πριν ούτε που τα άντεχα. π.χ. την κα Κούλα. Πίσω από τις δυτικότροπες ή δημοτικοφανείς ορχήστρες κρύβεται το παλιό μπουζουκίσιο, ντουζενάτο ρεπερτόριο του 19ου αιώνα. Το συγκεκριμένο τραγούδι το έχω ακούσει δεκάδες φορές και το έχω παίξει εκατοντάδες. Είναι ένα κρυμμένο διαμάντι. Μην περιμένετε με το πρώτο άκουσμα να σας χαριστεί.

Όλα είναι πιθανά, αλλά θα λέγαμε το ίδιο αν δεν υπήρχε ένα όνομα από κάτω; Αν όχι τότε θα πρέπει να εξετάσουμε κι άλλα πράματα. Έχουμε δει να επικρατεί ένα αλαλούμ με ονόματα και τραγούδια. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για αδέσποτο ρεμπέτικο. Κανένας λόγιος μουσικός ή στιχουργός δε θα μπορούσε να γράψει κάτι τέτοιο. Είναι άλλος ο κώδικας.

2 «Μου αρέσει»

αυτό νομίζω συμπυκνώνει όλη την εμπειρία σου στα ντουζένια. καταλαβαίνεις όταν μια μελωδία ή ένα παίξιμο είναι χτισμένο πάνω σε ντουζένι. το ίδιο ισχύει και για τα κομμάτια που είναι γραμμένα πάνω σε όργανα, πχ μπουζουκτσήδικα, κιθαριστικά, πιανιστικά, βιολιτζήδικα…

τον κουμπούρα από την βάθη τον είχα ακούσει πρώτη φορά στην κουρούτα από τον τάσο (tasos aigaleo) μαζί με τον χλαπάτσο και τον μπισμπιρή. είχα εντυπωσιαστεί και με τα δύο τραγούδια!

Το κομμάτι δείχνει ότι έχουν βάλει χέρι πολλοί επάνω του μουσικά και στιχουργικά. Αδύνατον να είναι βγαλμένο από ένα μυαλό. Θα μπορούσα να αναλύσω το τραγούδι βήμα - βήμα αλλά φοβάμαι μην κουράσω.

2 «Μου αρέσει»

δώστου βασίλη! γι’αυτό είναι το φόρουμ.

3 «Μου αρέσει»

Μας πιασαν κατι ορεξουλες και ειπα να δοκιμασουμε το τριχορδο στα ντουζενια.
ΝΑ στε καλα

7 «Μου αρέσει»

ώπα ρε παιδιά! μια χαρά ανταποκρίνεται το μπουζουκάκι και στα ντουζένια.

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν, και αυτό το δικό σας, Ανεστάκο, 100%, και του Βασίλα παραπάνω όχι 100% αλλά κατά μία πιθανότητα, είναι κάτι σαν «απο-διασκευές». Αυθεντικές εκτελέσεις κομματιών που τα ξέρουμε μόνο από διασκευή.

Ειδικά για τούτο δω είμαι βέβαιος ότι κάπως έτσι, σαν τη δική σας εκτέλεση, πρέπει να το άκουσαν οι Παπαγκικαίοι και να το πέρασαν μετά με την κομψή τους ορχήστρα.

Το άλλο το παίζετε;

1 «Μου αρέσει»

Πεπε το δικο μας ειναι 1000% διασκευη. Δεν υπαρχει πουθενα χτυπημενο σε πειραιωτικο ντουζενι. Ειναι βασικα δικη μας διασκευη :joy: . Απ’οσο ξερω τουλαχιστον. Πεπε το αλλο δεν μου ακουγεται να καθεται ομορφα σε καποιο ντουζενι, αλλα θα το ψαξω γιατι ειναι κομματαρα!

1 «Μου αρέσει»

εμένα ο ντερβίσης μου πάει φουλ για καραντουζένι.

1 «Μου αρέσει»

Εγώ πάλι λέω ότι η Παπαγκίκα είναι που το παίζει σε διασκευή. Πιο πιθανό είναι να το παίζαν σαν εσάς στου Συγγρού τη φυλακή, παρά με τσίμπαλο και τσέλο!

2 «Μου αρέσει»

Νικολα ισως για καραντουζενακιον να μετραει. Απλα δε βρισκω ξες, πιασαρικα σημεια που να αλλαζουν, τιποτα συνηχισμους κλπ, να πεις οκ το βαζω ντουζενι να λαμψει. :smiley:

Πεπε μπορει και ναι μπορει και οχι ομως! Το ενστικτο μου φωναζει οτι ειναι παμπαλαιο μουρμουρικο και φυσικα αν ισχυει αυτο, η αποψη σου ενισχυεται. Αλλα υπαρχει μια περιπτωση να μαθαν τη μελωδια απο φωνη σκετη.

1 «Μου αρέσει»

ξεκίνα να το γρατσουνάς και θα σε πάει το ντουζένι στην φρασεολογία.

1 «Μου αρέσει»