Τραγούδια για αρχάριο

Παίζω μπουζουκι εδώ και ένα μήνα (3 χρόνια κιθαρίστας) και έχω μάθει μέχρι στιγμής το Φραγκοσυριανη και 2 3 ακόμη του Μάρκου. Γενικά μαρεσει ο προπολεμικος ήχος δηλαδή χρυσή εποχή. Με ποια σειρά να τα πάρω ; ξεκίνησα με Μάρκο γιατί είχα ακούσει ότι ήταν εύκολος και ομολογώ ότι τα μαθα με ευκολία μέχρι στιγμής. Ευχαριστώ

Πάντως το "έμαθα " είναι σχετικό…
Αλλιώς παίζει τη Φραγκοσυριανή ο Μάρκος το 33 και αλλιώς ο Πάππος το 2023. Άμα θέλουμε να μάθουμε Μπουζούκι, μπορούμε να το δούμε ένα κομμάτι με πολλούς τρόπους.
Επίσης, “έβγαλα τις νότες σωστά και στο ρυθμό ώστε να ακούγεται καπως το κομμάτι” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνω όλα τα "κόλπα " που κάνει ο Μάρκος στην εκτέλεση την παλιά.

Το λέω αυτό για τα περί “ευκολίας”, όχι ειδικά για τη δική σου περίπτωση.

Εγώ προσωπικά θα σου πρότεινα να βγάζεις καλά και σωστά 4 τραγούδια από κάθε δρόμο και κάθε ρυθμό…

Μια καλη σειρα ειναξ Μπατη Μάρκο Δελια Κερομυτη Μπαγιαντερα Τσαους Παπαϊωάννου Σκαρβελη Χατζηχρήστο Τσιτσανη

Και σε 20 χρόνια τα ξαναλέμε :slightly_smiling_face:

Κοίτα το ότι δεν ακούγομαι και σαν τον Μάρκο είναι σίγουρο δεδομένο αλλά προσπαθώ να πιάσω με το αυτί όσα κολπάκια μπορώ (το ακούω συνέχεια σε επιβραδυμενη ταχύτητα). Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές, μόνο μια διευκρινιστικη ερώτηση που μπορεί να είναι και χαζομάρα : υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που πρέπει να μαθαίνονται οι δρόμοι ή όπως θέλω

Ό,τι θέλεις κάνεις, βασισμένος στο προσωπικό σου γούστο και κέφι.

Οπωσδήποτε βοηθάει, άμα πιάσεις ένα κομμάτι, να συνεχίσεις με μερικά ακόμη στον ίδιο δρόμο.

Το πώς παίζει ο Μάρκος, ή οποιοσδήποτε, μη σε απασχολήσει προς το παρόν πιο πολύ απ’ όσο χρειάζεται για να βγει σωστά το κάθε κομμάτι. Στη φάση που είσαι, τα κομμάτια δεν τα μαθαίνεις για να βγεις να τα παίξεις αλλά για να μάθεις το όργανο. Όσο καλύτερα το μαθαίνεις, θα μαθαίνεις να ακούς καλύτερα και τα παιξίματα των άλλων. Τότε θ’ ανοίξουν άλλοι δρόμοι, αλλά υπάρχει καιρός για το κάθε βήμα.

Σε περίπτωση που σε ανησυχεί μήπως τα πρώτα σου κομμάτια, που τα βγάζεις σ’ ένα επίπεδο στοιχειώδες, σου μείνουν για πάντα έτσι, ακόμη κι όταν συνολικά θα είσαι σε πιο προχωρημένο επίπεδο, νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιος φόβος. Όποιος προχωράει, προχωράει συνολικά.