Τρίχορδο σε κακή κατάσταση

Καλησπέρα και καλές γιορτές.
Έχει βρεθεί ενα τρίχορδο στα χέρια μου. Το οποίο φαίνεται αρκετά παλιό.
Το θέμα με αυτό το όργανο οτι το πίσω μέρος του (σκάφος ) έχει υποστεί τεράστια ζημιά .
Με αποτέλεσμα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να έχει βάλει τελείως άλλο ξύλο.
Έχετε κάποια γνώμη για την επισκευή του ;
Ή για το τι όργανο μπορεί να είναι; Να πω οτι δεν εχω ιδιαίτερη εμπειρία λόγω μικρής ηλικίας .
Παραθέτω και 2 φωτογραφίες.
Το απο πίσω είναι για κλάματα βέβαια έχει αλλαχτεί όλο το ξύλο λογω σπασίματος φαντάζομαι με κάτι σαν κόντρα πλακέ
Ευχαριστώ

Καλησπέρα,

θυμάμαι το όργανο από την αγγελία στο facebook.

Πριν σου πούμε αυτό που περιμένεις να ακούσεις, ότι δλδ το όργανο ίσως να φτιάχτηκε από κάποιον “καλό” κατασκευαστή της δεκαετίας και ότι μάλλον είναι του πχ 1960, θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να μας το γυρίσεις από πίσω να δούμε αυτά που έκρυβε ο πωλητής :slight_smile:

Καλησπέρα κ. Παπαδημητρίου.

Και εγω σας θυμάμαι στην αγγελία .
Μάλλον δεν τόνισα αρκετά- ούτε σε θέμα εμφάνισης bold- το σημείο που λέω για το αν κάποιος απο εσάς έχει γνώμη για την επισκευή του. όλοι θα ήθελαν ενα καλό όργανο άσχετα απο την χρονολογία ή τον κατασκευαστή.

Και παραθέτω και το πίσω μέρος φυσικα 26174930_885076701666146_2009740020_n.jpg

26105507_885465098293973_728644493_n.jpg

το έχουμε ξαναπεί, τα όργανα κινδυνεύουν περισσότερο από τους “μαστόρους” παρά από τον χρόνο…

Πραγματικά.
Αν και δεν είμαι ειδικός στο θέμα κατασκευής, θεωρώ οτι ήταν μεγάλο φάουλ ακόμη και σε περίπτωση τελείως σπασίματος του σκάφους.

Απο δω και πέρα τι γίνεται βέβαια.
Γι’αυτό κ έκανα την συγκεκριμένη δημοσίευση.
Ευχαριστώ για την συμμετοχή .

Φίλε, οι φιγούρες παραπέμπουν σε Ζοζέφ. Δες εδώ π.χ. μια φωτογραφία από το διαδίκτυο και πρόσεξε το καράολο:

15781164_601725253352427_7840178563462812534_n.jpg

Και η φιγούρα στο καπάκι μοιάζει αλλά μην το δένεις και κόμπο. Πρέπει να το δει από κοντά κάποιος που ξέρει και να σου πει καλύτερα. Από τις φωτογραφίες πάντως που ανέβασες, το όργανο χρειάζεται σίγουρα αλλαγή σκάφους και ό,τι άλλο δεν μπορεί να φανερώσει μια φωτογραφία (π.χ. σκεύρωμα ταστιέρας). Θα σου κοστίσει, δεν είναι ασήμαντη διαδικασία. Το αντίθετο μάλιστα. Κάτω στην Αθήνα υπάρχουν διάφοροι καλοί μάστοροι που έχουν τη γνώση να το επισκευάσουν σωστά. Για παράδειγμα ο Μουντάκης ή ο Φρονιμόπουλος. Κι άλλοι μάστορες φυσικά, ας πουν οι Αθηναίοι που γνωρίζουν καλύτερα.

Να συμπληρώσω επίσης ότι μου κάνει εντύπωση, στο όργανό σου, το γεγονός ότι το μέγιστο φάρδος του καπακιού είναι στην ευθεία ακριβώς κάτω από την τρύπα και όχι στην ευθεία του καβαλάρη όπως θα περίμενε κανείς (δες και τη φωτογραφία που ανέβασα και θα καταλάβεις). Δεν μπορώ να κρίνω αν είναι από αρχικής κατασκευής αυτή η “αστοχία” ή από κατοπινή προσπάθεια επισκευής. Ζόρικη περίπτωση μου φαίνεται το συγκεκριμένο όργανο. Ρώτα καλό μάστορα να δεις τι θα σου πει.

Σκέτο Μπάμπης είναι καλύτερα σε παρακαλώ, εδώ μια παρέα είμαστε, άλλωστε τι διάολο, μόνο πριν είκοσι χρόνια ήμουν 18 :slight_smile: !

Όντως φαίνεται να θέλει αρκετή δουλειά το μπουζούκι. Όλα γίνονται όμως. Όλα. Οπότε μη στεναχωριέσαι. Το θέμα είναι πόσο θα κοστίσει, αλλά κι εκεί, ίσως να αξίζει τον κόπο.

Ας μιλήσουν οι οργανοποιοί, έχει ενδιαφέρον και η παρατήρηση του Pelloponisiou…

Να συμπληρώσω επίσης ότι μου κάνει εντύπωση, στο όργανό σου, το γεγονός ότι το μέγιστο φάρδος του καπακιού είναι στην ευθεία ακριβώς κάτω από την τρύπα και όχι στην ευθεία του καβαλάρη όπως θα περίμενε κανείς (δες και τη φωτογραφία που ανέβασα και θα καταλάβεις). Δεν μπορώ να κρίνω αν είναι από αρχικής κατασκευής αυτή η “αστοχία” ή από κατοπινή προσπάθεια επισκευής. Ζόρικη περίπτωση μου φαίνεται το συγκεκριμένο όργανο. Ρώτα καλό μάστορα να δεις τι θα σου πει.

Έχω δεί αρκετά παλιά όργανα που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό…και όχι μόνο ζοζεφ. Νομίζω του Γιάννη του Βλάχου (έχει Ζοζεφ) είναι έτσι καθώς και αυτό στο παρακάτω βίντεο που μάλλον άνηκε στον Τζορνταν…

Δεν έχω ιδέα γιατί το έκαναν αυτό δεδομένου ότι , βάσει της φυσικής , στο μέγιστο πλάτος καπακιού επιτυγχάνεται βέλτιστη ταλάντωση…

Κι εγώ κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι. Έχεις δίκιο όμως που λες ότι υπάρχουν κι άλλα όργανα με αυτό το χαρακτηριστικό. Έχω δει περιπτώσεις. Γι’ αυτό έβαλα σε εισαγωγικά τη λέξη αστοχία και συμπλήρωσα ότι δεν μπορώ να κρίνω. Άραγε είναι πράγματι αστοχία ή είναι επιλογή; Είναι άγνοια ή το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή μια ειδική γνώση που διαφεύγει σε άλλους; Δεν ξέρω…

Εντελώς τυχαία το συζητούσα (έτσι πρόχειρα) αυτό χθες με τον κύριο Παναγιώτη τον Καφετζόπουλο που αν μη τι αλλο τα “ψυρίζει” αυτά τα θέματα και δε βρίσκει κάποια λογική να γίνεται αυτό.
Προσωπικά υποψιάζομαι έναν λόγο (ίσως δε στέκει…) και αυτός έχει να κάνει με τη στατικότητα. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ενός φορτίου P (δύναμη χορδών->καβαλάρης->καπάκι) από τις στηρίξεις μιας ράβδου (επαφή καπακιού με σκάφος) τόσο μεγαλύτερη η βύθιση.
(Με άλλα λόγια) Κοινό πρόβλημα σε αρκετά μπουζούκια είναι η βύθιση του καπακιού (αυτό που λέμε “έκατσε το καπάκι”). Όσο πιο κοντά στις στηρίξεις τόσο λιγότερο κάθεται το καπάκι. Επειδή , λοιπόν, λεπτότερα καπάκια δυναμώνουν τον ήχο (αλλά κάθονται εύκολα) ίσως κάποιοι μαστόροι να προτιμούσαν να κάνουν το “κόλπο” που αναφέρω πάνω ώστε να μπορούν “άφοβα” να λεπτύνουν τα καπάκια. Με κάθε επιφύλαξη.

Καλώς, Ευχαριστώ Μπάμπη για την συμμετοχή. Φοβάμαι μην ακούσω κανενα 800αρι για την επισκευή . Βέβαια αν τα είχα να πω την αλήθεια θα τα έδινα γιατί παρ’όλα τα προβλήματα μου έκατσε καλά.
Επίσης Καλή χρονιά

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 22:51 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 22:43 —

Καλησπέρα και καλή χρονιά!
ευχαριστώ και για την φωτογραφια. Η αλήθεια είναι το μοιάζει το όργανο και έπειτα απο μικρή έρευνα που έκανα σε εικόνες. Και σε ερώτηση στον Βασίλη Λέκκα που φαίνεται να έχει ενα ακριβώς ίδιο με το δικό μου
Απλά το σχέδιο στο καράολο υπήρχε και σε μπουζούκια Παναγή.
Δεν είχα προσέξει αυτή την λεπτομέρεια με το πλάτος. Είχα επικεντρώσει στο φούσκωμα που έχει το καπάκι.
Θα επισκεφθώ τον Μουντάκη ίσως. Αν και δεν ξέρω κάτι για αυτόν. το σκεύρωμα της ταστιέρας είναι πολύ λιγο πιστεύω.
Ελπίζω να αξίζει να επισκευαστεί.

να πας στον μουντάκη, γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο και είναι τίμιος άνθρωπος. αναμένουμε τα αποτελέσματα!
καλή χρονιά κι από μένα!

Κύριε orf , πως είναι ο ήχος του οργάνου , σάς ικανοποιεί ;

Ας μου εξηγησει καποιος…βλεπω ενα σκαφος χωρις δουγιες, η μαλλον ενα σκαφος προχειρα φτιαγμενο με οτι ναναι.Σαν να εσπασε ολο απο πισω , και καποιος Ελλην μαραγκος το μπαλωσε οπως οπως

Καλησπέρα, λογικά κάτι τέτοιο παίχτηκε… Σαν δουλειά μαραγκού είναι παρά οργανοποιού