Τρίξιμο χορδών στην κρητική λύρα

Καλησπέρα σε όλους. Είναι κάπου ενας μηνας που ασχολουμαι μονος μου με Κρητική λυρα. Το μόνο πρόβλημα που εχω είναι το τριξιμο των χορδων και ειδικα της σολ που δεν ακουγεται σχεδόν καθόλου. Ρετσινι βάζω τακτικα, προσέχω που τοποθετω το δοξαρι, την κουρδίζω επίσης συχνα και το τεντωμα των χορδών του δοξαριου το εχω ψαξει επίσης. Το πρόβλημα παραμένει όμως. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει;

Στον οργανοποιό σου.Ένα τρίξιμο μπορεί να είναι από λάθος χειρισμό του παίκτη,μια μικρή ρύθμιση που μπορεί να χρειάζεται το όργανο,ή και σοβαρό πρόβλημα που να χρειάζεται σοβαρή επισκευή.Στον οργανοποιό σου λοιπόν.

3 «Μου αρέσει»

Δεν είναι εύκολο να πούμε τι φταίει απο απόσταση.Οι χαμηλότερες χορδές σε λύρες γενικά υστερούν σε όγκο.Είναι μέρος του χαρακτήρα.
Μπορεί όμως να χρειάζεσαι φρέσκια χορδή ή κούνημα ψυχή-καβαλλάρη.

1 «Μου αρέσει»

Λιγο δυσκολο γιατι μενω Θεσσαλονίκη και την λυρα την παράγγειλα απο τον Σταγάκη. Φαντάζομαι είναι καλη λυρα γιατι κοσίζει 600 ευρω ασχετα αν μου κανε προσφορά. Θα το ψαξω εδω. Ευχαριστω.

Βασικα η λυρα ειναι καινουργια γιατι την πηρα πριν απο ενα μηνα. Απλα γλυστραει στις χορδες και ειδικα στη σολ. Εγω φανταστηκα οτι το ρετσινι δεν ειναι καλό και δεν ξερω αν παιζει ρολο το ποσο ειναι καθαρες οι χορδες απ το ρετσινι

Μπορεί απλά να μην έχεις βρει τον τρόπο να βγάζεις ήχο. Με τα δοξάρια, δεν είναι καθόλου αυτονόητο.

Πρέπει να τη δεις μαζί με κάποιον που να ξέρει, από κοντά. Δάσκαλο απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν έχεις. Κανένας φίλος;

Χωρίς άμεση επαφή, κανείς δεν μπορεί να πει τι φταίει. Τα ενδεχόμενα καλύπτουν μία τεράστια γκάμα, από το να είναι το όργανο ανεπανόρθωτα άχρηστο μέχρι να είναι άριστο ΚΑΙ καλορυθμισμένο και κάτι να μην κάνεις καλά εσύ. Και όλα τα ενδιάμεσα.

4 «Μου αρέσει»