Απορια για κρητικη λυρα

Καλησπερα σας.
Εχω την εξης απορια.
Οταν διδαχθηκα μπουζουκι εμαθα οτι στην πενια υπαρχει η θεση και η αρση.
Στην θεση συμπιπτει και ο τονισμος του παιξιματος.
Στην κρητικη λυρα,γνωριζει καποιος αν υπαρχει δοξαρια ισχυροτερη η οποια
προφανως θα χρησιμοποιηται στον τονισμο???
Επισης ψαχνω κανενα βιντεακι στο διαδυκτιο με ασκησεις (οχι κομματια)
αλλα βρισκω 2-3.
Υπαρχουν καποια και δεν μπορω να τα βρω??

Δεν παίζω κρητική λύρα. Με βάση όσα ξέρω από την καρπάθικη, σε γενικές γραμμές η θέση αντιστοιχεί στη δοξαριά προς τα αριστερά (αν είσαι δεξιόχειρας). Η αντιστοιχία όμως δεν είναι απόλυτη: άλλα κόλπα έχει το δοξάρι, άλλα η πένα. Επιπλέον, αντικειμενικά δεν υπάρχει δυνατότητα για πολλές ίδιες δοξαριές γιατί κάποια στιγμή έχεις φτάσει στην άκρη του δοξαριού και μετά δεν έχει άλλο, πρέπει να γυρίσεις πίσω. Ενώ συνεχόμενες άρσεις ή συνεχόμενες θέσεις με την πένα παίζεις όσες θες.

Το πρώτο σου ερώτημα το κάλυψε σε γενικές γραμμές ο pepe.
Όσον αφορά τις ασκήσεις, δεν ξέρω τι ακριβώς ψάχνεις, αλλά δεν υπάρχουν και σπουδαία πράγματα. Η δακτυλοθεσία στη κρητική λύρα είναι συγκεκριμένη. Κάθε δάκτυλο παίζει τρεις συγκεκριμένες νότες (μία σε κάθε χορδή), εκτός φυσικά στη ΛΑ χορδή όπου μετατοπίζεται προς τα κάτω όλο το χέρι και αλλάζει κλίμακα, πιάνοντας τις νότες της ΜΙ χορδής του βιολιού. Αυτά όπως είναι προχωρημένες δεξιοτεχνίες.
Αν θέλεις να εξασκήσεις τα δάκτυλα, μπορείς να κάνεις επαναλήψεις παίζοντας όλες τις νότες ξεκινώντας από τη ΣΟΛ της ΣΟΛ χορδής μέχρι τη ΜΙ της ΛΑ χορδής και πάλι αντίστροφα.
Επίσης, μπορείς να παίζεις «κάθετα» όλες τις νότες του κάθε δακτύλου (π.χ. ο δείκτης ΣΙ – ΜΙ–ΛΑ – ΜΙ – ΣΙ κλπ).
Τέλος, μπορείς να παίζεις «κατά μήκος» κάθε χορδής όλες τις νότες διαδοχικά (και τα τέσσερα δάκτυλα) με μία όμως δοξαριά, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω (π.χ. στη ΛΑ χορδή ΣΙ – ΝΤΟ – ΡΕ – ΜΙ μία δοξαριά και ΜΙ –ΡΕ – ΝΤΟ – ΣΙ, μία πάλι δοξαριά)

Σας ευχαριστω και τους δυο.
Κατανοησα πληρως (κανατε σαφη αναλυση).
Ψαχνω ασκησεις για αρχαριο και με βοηθησατε πολυ.
Αν εχει να προσθεσει καποιος κατι ακομη θα το εκτιμουσα.