Στεριανό και Κρητικό, ρεπερτόριο

Καλησπέρα παιδιά, μετά από χρόνια τρίχορδος είπα να δοκιμάσω την τύχη μου και σε κάτι πολυφωνικό, αντί για κιθάρα το σκέφτομαι σοβαρά για λαούτο μιας και αυτό έχει φοβερές δυνατότητες. Κλίνω προς το Κρητικό (είναι και της μόδας αυτά τα χρόνια).

Η ερώτησή μου είναι μάλλον απλή. Πέραν του σολιστικού που δεν νομίζω να έχει σημαντική διαφορά, στο συνοδευτικό κομμάτι του οργάνου (έντεχνα, παραδοσιακά κλπ) υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στο παίξιμο και στον ήχο ή απλά με ένα τρανσπόρτο επιτυγχάνεται εύκολα ένα σχετικά ίδιο ηχητικό αποτέλεσμα; Θα τα χαρακτηρίζαμε και τα δύο όργανα σχετικά ίδιων δυνατοτήτων αν εξαιρέσουμε την κρητική μουσική;

Καλησπέρα,

εξαρτάται τι εννοείς πολυφωνικό, το λαούτο δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με την κιθάρα στην πολυφωνία. Το παίξιμο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και από είδος σε είδος, και διαφορετικό παίξιμο δίνει διαφορετικό ήχο: Ζώτος, Κονιτόπουλοι, σιφναίικο στυλ, Θανάσης Παπακωνσταντίνου το ίδιο όργανο παίζουν.

Υπάρχει και το παίξιμο που απλώς μιμείται τα στοιχειώδη μιας κιθάρας: συγχορδίες και καμιά μπασογραμμή. Δεν ανήκει σε κανένα συγκεκριμένο είδος, «ταιριάζει» με διάφορα (με την έννοια ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί). Βέβαια ούτε έχει τόσες δυνατότητες όσες η κιθάρα, ούτε αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες του λαούτου - αυτές θέλουν προφανώς λαουτίστικο παίξιμο.

Αλλά για να μείνουμε στην ερώτηση του Αστέρη, αν την κατάλαβα σωστά: ναι, το κρητικό και το στεριανό μπορούν εξίσου να παίξουν αυτό το στιλ. Το κρητικό απλώς έχει πιο πολλά μπάσα: η μπάσα Ρε, μια 4η πιο κάτω από την πιο χαμηλή νότα του στεριανού, έχει ένα χαρακτηριστικό ηχόχρωμα που είτε σ’ αρέσει, επειδή γεμίζει ωραία, είτε δε σ’ αρέσει επειδή παραγεμίζει. (Και αντίστοιχα στα ψηλά το στεριανό ανεβαίνει μια 4η πιο πέρα από το κρητικό, αλλά αυτό δεν έχει πρακτικά μεγάλη σημασία.)

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας παιδιά. Και εγώ στο μυαλό μου γενικά είχα ότι μπορούν να αποδώσουν το ίδιο ρεπερτόριο χωρίς ιδιαίτερες διαφορές. Μένει να παίξω και να δω μόνος μου, θα μεταφέρω πείρα και εξελίξεις.