Καλησπέρα σε όλους!
Εύχομαι να είστε όλοι σας καλά.
Το νήμα όπως δηλώνει και ο τίτλος αφορά την Κρητική παραδοσιακή μουσική.
(Εύχομαι πραγματικά να μην σα θίξει ή προσβάλλει κάτι το οποίο ανέφερα, επίσης όλα αυτά είναι δική μου άποψη και δεν την επιβάλλω σε κανέναν)
Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω την… ίσως και προσβλητική άποψη μου.
Είμαι γεννημένος στη Κρήτη, είμαι 17 χρόνων και συνεχίζω να ζω και να μεγαλώνω στη Κρήτη, έχω ακούσει (αναγκάστηκα) παραδοσιακή κρητική μουσική από παλιά τραγούδια μέχρι και πρόσφατα.
… Μονοτονία… Θαυμάζω την Κρητική μουσική όπως ήταν κάποτε. Πλέον την θεωρώ μονότονη.
Για την ακρίβεια θαυμάζω τους Νίκος Μανιάς, Νίκος Ξυλούρης, Φουσταλιέρης Στέλιος και Αντώνης Ξυλούρης-Ψαραντώνης, μπορεί να έχω ξεχάσει κάποιον και γι’αυτό ζητώ συγγνώμη!
Παρατηρώ ότι τα κρητικά τραγούδια είναι μονότονα, τα όργανα είναι υπέροχα αλλά ανεκμετάλλευτα,
το λαούτο παρόλο τον υπέροχο ήχο του είναι απλά συνοδευτικό…
το μαντολίνο αν και δεν μου αρέσει σαν όργανο, έχω ακούσει ανθρώπους που παίζανε… θεϊκά!!! Ενώ στα τραγούδια θα έλεγα επαναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο «δρόμο»;
Η λύρα για μένα είναι απίστευτο όργανο! Θα ήθελα πολύ να μάθω. Πιστεύω πως ο ήχος της είναι… μαγκιορικος αλλά και παραπονιάρικος, λυπητερός αλλά και χαρωπός. Ενώ στα τραγούδια παρατηρώ ότι τις περισσότερες φορές κοντηλιάρει λες και δεν υπάρχει αύριο,στα περισσότερα τραγούδια έχει τον ίδιο σκοπό…και συχνά χρησιμοποιείται μόνο η ψηλή χορδή λες και δεν έχει άλλες(είναι και επίπονο για τα αυτιά).
Οι στίχοι…οι περισσότεροι είναι για το ίδιο πράμα… έρωτα, χαμό αλλά έχουμε και τα καπετανιστικα! Που λένε για μπαλοτιες, κουμπούρια, αστυνομία, οζα, επιδοτήσεις, κακό… Αυτά απεχθάνομαι πιο πολύ από όλα.
Για ριζίτικα δεν το συζητώ, είναι συνήθως τα μόνα που ακούω.
Και βέβαια…Όλοι την θεωρούν την πιο ανώτερη μουσική! Λες και δεν υπάρχει άλλη… ξυπνάνε το πρωί με κρητικά, κοιμούνται με κρητικά…και ειδικά όταν στο δρόμο για το σχολείο 6:30 το πρωί στο λεωφορείο βάζουνε Κονταρό…τι ωραία…(συγγνώμη εδώ λέω το παράπονό μου πιο πολύ…)
Οι μουσικοί που ανέφερα παραπάνω, είναι για μένα καλοί διότι αξιοποιούσαν το κάθε όργανο ξεχωριστά, είχαν και παραπάνω όργανα βέβαια, μπουλγαρί, φλογέρα, η ασκομαντούρα η οποία την συναντάμε και τώρα βέβαια, στην οποία δεν έχω παράπονο. (Τα όργανα αυτά προφανώς τα συναντάμε και τώρα!)
Υπάρχουν και τραγούδια πρόσφατα που μου αρέσουν, απ’είναι ελάχιστα σε σχέση με την τεράστια ποικιλία των κρητικών τραγουδιών.
Αυτά… λίγο πολύ. Συγγνώμη αν προσέβαλα κάποιον! Πραγματικά δεν το ήθελα! Είναι απλά η άποψη μου…
Ένα ακόμα παράπονό μου είναι το ότι όλοι το βρίσκουν τρελό και παράξενο το ότι ακούω… Διαφορετική μουσική, ότι ακούω ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά. Καζαντζίδη, Γαβαλά, Βαμβακάρη…και πόσοι ακόμα…«Γιατί δεν ακούς κρητικά ή πλέον ¡Λαϊκά!» Καρρά, Μαζωνάκη, Παντελίδη και τέτοια… όχι ευχαριστώ. (Αυτό θα πάει ίσως σε άλλο νήμα).
Ναι…ξανά λοιπόν, συγγνώμη και ευχαριστώ!