Κρητική λύρα

Καλησπέρα σε όλους σας. Πολλές ευχές και χρόνια καλά.

Μόλις έγινα μέλος στο forum σας. Το παρακολουθώ από καιρό και είναι πολύ καλή δουλειά. Συγχαρητήρια σε όλους σας ! Μια ερώτηση για όποιον μπορεί να βοηθήσει :
Έχω μια κρητική λύρα Κινέζικης (?) κατασκευής από μαγαζί Θεσ/νίκης (λένε ότι είναι καλή για εμκμάθηση). Δεν έχω εμπειρία από λύρα - πρώτη φορά πιάνω στα χέρια μου. Δεν μπορώ να ρυθμίσω τους καβαλάρηδες (και τους δύο) ώστε η λύρα να κουρδίζει σωστά και σταθερά και τα σημειωμένα “τάστα” (κουκίδες - οδηγοί) να αντιστοιχούν στος τόνους τους. Η “ψυχή” (ή γάιδαρος) έχει φύγει από τη θέση της (όπως και οι καβαλάρηδες)
Μπορεί κανείς να βοηθήσει στο τι πρέπει να κάνω ? - εκτός από το προφανές : να πάω σε δάσκαλο ή ειδικό ?
Υπάρχει κάποιος κανόνας για τη θέση - απόσταση των καβαλάρηδων ?

Παίζω κιθάρα πάνω από 30 χρόνια και μπουζούκι (3-4χ), μπαγλαμά - αλλά η φιλοσοφία στο παίξιμο και στη δομή της λύρας τελείως διαφορετική.

Ευχαριστώ, Θα χαρώ να επικοινωνήσω με κάποιον από εσάς για τα παραπάνω.
Καλές γιορτές & πολλά χαμόγελα !!!
Κώστας - Coscos

Καλωσήρθες Κώστα. Μερικά πράγματα δε λέγονται με λόγια χωρίς εικόνα, αλλά ελπίζω να σε βοηθάει η πληροφορία ότι το μήκος ελεύθερης χορδής είναι στανταρισμένο στους 29 πόντους, οπότε, αν βάλεις τον καβαλάρη έτσι ώστε να βγαίνει 29 πόντοι η χορδή, λογικά τα διαστήματα θα έρθουν σωστά. Ο στύλος (ψυχή) μπαίνει μέσα από το αριστερό μάτι (ως προς τον παίχτη -δηλ. στη μεριά της ψιλής χορδής), θα παίξεις λίγο με τη θέση μέχρι να βρεις πού κάθεται καλά.

Βέβαια έχε υπόψη σου ότι τα σημάδια για τις νότες είναι εντελώς ενδεικτικά. Η χορδή είναι αρκετά ψηλά στον αέρα, και οι νότες βγαίνουν ξέρεις πώς, με το νύχι από τα πλάγια χωρίς να πατάς τη χορδή. Επομένως, αν τα δάχτυλα πάνω στη λύρα δεν είναι σε απολύτως ορθή γωνία αλλά έστω και ελάχιστες μοίρες λοξά, έχεις αρκετό περιθώριο να σου φύγει η νότα. Το ακριβές σημείο το βρίσκεις με το αφτί και με τη συνήθεια, το σημάδι είναι απλώς ένας γενικός οδηγός.

Εξαρτάται από ποιον κατασκευαστή έχουν πάρει δείγμα. Για τις λύρες Σταγάκη ή τύπου Σταγάκη, το σύνηθες μήκος είναι για την ακρίβεια 28,5 εκ.

Πολύ σωστά. Ειδικά σε ότι αφορά τα σημάδια στην ταστιέρα, θα έλεγε κανείς ότι σε αρκετές περιπτώσεις παίζουν πιο πολύ διακοσμητικό ρόλο και δεν συμπίπτουν απόλυτα με τις αντίστοιχες νότες. Οπότε μην βάλεις στόχο να μετακινήσεις τον καβαλάρη σε λάθος μήκος ελεύθερης χορδής, μόνο και μόνο για να ταυτίσεις τα σημάδια με τις αντίστοιχες νότες, γιατί πιθανόν να καταλήξεις σε μια δακτυλοθεσία τέτοια που θα είναι κουραστική έως αδύνατη για να παίζεις στην πράξη.

Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες (και του Pepe και του Ρε Μινορε)
Είναι πολύ χρήσιμες, απλές και κατατοπιστικές. Αυτό ζητούσα ! Νάστε καλά
Έβγαλα ήχο από τη λύρα για πρώτη φορά - μαζί και κάποιες απλές μελωδίες. Το συναίσθημα του πρωτάρη είναι απίθανο! Ο δε ηχος της λύρας ακόμα πιο απίθανος.
Ελπίζω να μοιραζόμαστε εμπειρίες στο μέλλον.
Καλή Χρονιά σε όλους.
Κώστας