Το LP "Κλειδιά" του Τσιτσάνη

Εχασα έναν δίσκο LP του Τσιτσάνη χωρίς τίτλο που τον έλεγα “τα κλειδιά” λόγω της φωτογραφίας που είχε στο εξώφυλο. Κανονικό τίτλο δεν είχε.
(βγήκα στο google τη φωτογραφία και την επισυνάπτω πιο κάτω).

Είχα να τον ακούσω κάμποσα χρόνια, μπορεί και δεκαετίες.
Είναι τα γνωστά του Τσιτσάνη σε - ας πούμε - γλεντζέδικη ενορχήστρωση.
Τραγούδαγε η σχετικά νεότερη γενιά, όπως Πάνος Γαβαλάς, Πόλυ Πάνου, Βούλα Γκίκα κ.λπ.
Θυμάμαι επίσης ότι τα τραγούδια ήταν πολλά για LP/33 και σχετικά μικρά σε διάρκεια.

Μπας και ξέρει κανείς ποια τραγούδια περιέχει, χρονολογία έκδοσης, ερμηνευτές, σολίστ κ.λπ.
Ευελπιστώ να τον ανασυντάξω απ’ την κακοσυντηρημένη “βιβλιοθήκη” μου.

(ΥΓ. Οποιος τον έχει σε LP να τον φυλάξει. Είναι συλλεκτικό τεμάχιο.)

Κώστα για τα τραγούδια που περιέχει δες εδώ

Έχω το LP.
REGAL ™ / ΕΜΙ XREG 2001
Κόστος: Δρχ. 100
Μέρος πρώτον:
1 Πάλιωσε το σακάκι μου, Γρ.Μπιθικώτσης Β. Γκίκα
2 Πέφτουν της βροχής οι στάλες Π. Πάνου Β. Τσιτσάνης
3 Γιατί με ξύπνησες πρωΐ Γρ. Μπ. Π. Π. Β. Τσ.
4 Σερσέ λα φαμ Γρ. Μπ. Β.Γκ. Β. Τσ.
5 Γύρνα μόνος Π. Γαβαλάς Β. Γκ.
6 Κάνε λιγάκι υπομονή Π. Π. Β. Τσ.
7 Θα πάω στην αραπιά Κ. Γκρέυ Β.Τσ.
8 Νύχτες μαγικές Αντ. Ρεπάνης Β. Τσ.
9 Μπαξέ τσιφλίκι Γρ. Μπ. Β. Τσ.
10 Αθηναίισσα Γρ. Μπ. Β. Τσ.

Μέρος 2ον
11 Όμορφη Θεσσαλονίκη Γρ. Μπ. Π. Π. Β. Τσ.
12 Αραμπάς περνά Γρ. Μπ. Κ. Γκ. Β. Τσ.
13 Αντιλαλούνε τα βουνά Π.Π. Γρ. Μπ. Β. Τσ.
14 Στην Καλαμπάκα μιά βραδυά Κ. Γκ. Β. Τσ.
15 Το σκαλοπάτι Π.Π. Β. Τσ.
16 Δεν με στεφανώνεσαι Γρ.Μπ. Π. Π. Β. Τσ.
17 Χωρίσαμ’ ένα δειλινό Γρ. Μπ. Κ. Θύμη
18 Απόψε κάνεις μπάμ Κ. Γκ. Β. Τσ.
19 Ντερμπεντέρισσα Γρ. Μπ. Β. Τσ.
20 Σε τούτο το παλιόσπιτο Κ. Γκ. Μ. Χιώτης

Διεύθυνσις ορχήστρας: Β. Τσ.

Το σχόλιο λέει, μεταξύ άλλων, ότι η σειρά REGAL θα κυκλοφορήσει παληές εκτελέσεις αλλά και νέες δημιουργίες μη καθιερωμένων, ακόμα, νέων καλλιτεχνών. Προσιτή τιμή. Πρώτο στη σειρά αυτό το LP.

Α/φοι Λαμπρόπουλοι, Παπαρηγοπούλου κ. Πραξιτέλους, τηλ. 222.286, Μ. Αλεξάντρου / Κομνηνών Θ/κη, τηλ. 63110 (ως υποβοήθηση για την ημερομηνία, που δεν αναφέρεται)

Έχω την εντύπωση πως περιέχει τα τραγούδια από τους extended play 45αρηδες που είχε κυκλοφορήσει ο Τσιτσάνης την περίοδο '60-‘62 στην HMV (με μπουζούκια Παπαδόπουλο-Καρνέζη, σε κάποια τον Χιώτη και φυσικά Μαργαρώνη-Δέδε-Κοινούση) εξ’ ου και η μικρή διάρκεια των τραγουδιών…

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες Δημήτρη, KwxtasP και Νίκο που έκατσες και αντέγραψες όλα αυτά.
Βρήκα ήδη τη μια πλευρά και όπως πάει θα βρω σιγά σιγά και την άλλη.
:slight_smile:

Πέρα από το ύφος της ενορχήστρωσης που μπορεί να χαρακτηριστεί γλεντζέδικη ή οτιδήποτε άλλο, προσωπικά νομίζω ότι ο συγκεκριμένος δίσκος, αποτελεί μια από τις καλύτερες ηχογραφήσεις ελληνικής μουσικής όλων των εποχών. Ο ήχος του μπουζουκιού (παρότι ηλεκτρικός) είναι μοναδικός και οι φωνές των τραγουδιστών απόλυτα ισορροπημένες σε σχέση με την μουσική. Νομίζω ότι ο ήχος αυτός δεν επαναλήφθηκε σε άλλη ηχογράφηση, είτε του Τσιτσάνη είτε οποιουδήποτε άλλου.

[LEFT]Τον δίσκο σε βινύλιο τον έχω παραχωμένο σε κάποιο ντουλάπι (δυστυχώς το πικ-απ μου έχει χαλάσει πάρα πολλά χρόνια τώρα) και έτσι δεν είναι άμεσα προσπελάσιμος για να τον πάρω στα χέρια μου. Αν κάποιος τον έχει διαθέσιμο ας γράψει κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ηχογράφηση (αν αναφέρονται), ηχολήπτης, στούντιο, μουσικοί που παίζουν,κτλ.
[/LEFT]

Πέραν από όσα αναφέρω παραπάνω, ο δίσκος δεν έχει άλλες ουσιαστικές πληροφορίες.

Πολύ σωστά! Αυτός είναι και ο λόγος που τον αναζήτησα.
Επεσα σε μια εκπομπή στα FM (νομίζω “ντέρτι” λέγεται ο σταθμός) που έβαλε κάνα δυο τραγουδάκια απ’ αυτό το LP. Πραγματικά σχημάτισα την ίδια εντύπωση. Υποδειγματική (μερακλίδικη) ενορχήστρωση και σωστές φωνές. Ισως λόγω αυτών που γράφει ο Δημήτρης Βελήκαρης.

Οσο για πικάπ, μπορείς να πάρεις έναντι 100 ευρώ ένα USB πικάπ και να μεταγράψεις τα LP σου. Θα χρειαστείς κάποιο απ’ τα πολλά LP-to-MP3 προγραμματάκια που κυκλοφορούν δωρεάν και έχουν κάποια ωραία και εύκολα στη χρήση φιλτράκια για τους θορύβους του LP.

Κώστα μου γιατί με βάζεις στον πειρασμό; Το θέμα είναι ότι τα περισσότερα βινύλια τα βρίσκεις και σε CD ή MP3 κτλ. Αξίζει τον κόπο για μερικούς δίσκους που είναι σπάνιοι να αγοράσω καινούργιο πικ-απ? Όλο και κάποιος φίλος έχει τη διάθεση να βοηθήσει.:089:

Σε κάθε περίπτωση, έχεις κάτι συγκεκριμένο υπόψη σου (μάρκα, τύπο);

Υπάρχουν και μάλιστα σε αρκετά προσιτές τιμές. Εκτός όμως από το πικάπ αυτό καθαυτό, μπορείς πλέον να αγοράσεις και έναν αντάπτορα (προενίσχυση με λογισμικό) για να συνδέσεις το ήδη υπάρχον πικάπ σου στο PC.

[ul]
[li]Δες [b]εδώ[/b] κι [b]εδώ[/b] για το πικάπ[/li][li]Δες [b]εδώ[/b] για τον αντάπτορα[/li][/ul]

μετατροπή βινυλίου 78,45,33 στροφών απευθείας σε cd σε ικανοποιητική ποιότητα…

http://www.teac.com/consumer_electronics/turntable_systems/lp-r400/

Όταν κάποτε θα έρθει και για μένα η στιγμή να αρχίσω να περνάω τα βυνίλιά μου σε σκληρό, επειδή η θέση με το πικάπ και τους δίσκους είναι πολύ μακρυά από τη θέση του υπολογιστή, θα βόλευε κάποιο είδος μετατροπέα από αναλογικό σήμα (από την έξοδο του ενισχυτή) σε ψηφιακό (ΜΡ3 ή άλλο). Υπάρχει στην αγορά κάτι τέτοιο;

Αυτό εννοείς.

Όχι ακριβώς, Κώστα, το είχα ήδη επισημάνει αυτό που λές. Φαντάζομαι ότι την άκρη του καλωδίου του αντάπτορα την βυσματώνεις σε μία είσοδο usb του υπολογιστή. Αλλά ο υπολογιστής σε εμένα είναι σε άλλο χώρο. Αυτό που θα ήθελα εγώ είναι ένας αντάπτορας με αναλογική είσοδο στέρεο και ΘΗΛΥΚΟ usb που να τον έχω στη βιβλιοθήκη, όπου είναι και το πικαπ και οι δίσκοι, να βάζω στον αντάπτορα το φλασάκι μου, να περνάω στο φλάς 50, 100 κομμάτια και μετά, να πηγαίνω στον υπολογιστή και μέσω του φλας να περνάω αυτά τα κομμάτια στο σκληρό.

Τελικά, μετά από πιό προσεκτική ματιά στον αντάπτορα που προτείνεις, μπορεί αυτό που θέλω να είναι εφικτό. Θα πάω στην Καραγιώργη (Karajorjevic of Srbija) και θα βρώ άκρη, ελπίζω. Ευχαριστώ.

Νίκο κοίτα στο google στο lp to cd