Συλλογή 78 στροφών

Ανακάλυψα την παρακάτω σελίδα με δισκάκια 78 στροφών, μου φάνηκε όμορφη και την κάνω γνωστή.


καλή ακρόαση

Μπράβο του, του ανθρώπου! Αν αυτό το έκαναν όλοι…

Να 'ναι καλά ο τύπος! Ενδιαφέρουσα συλλογή, και όσα άκουσα είχαν και πολύ καθαρό ήχο!

Κάποια, ίσως και όλα, τα έχει ανεβάσει και στο ΥΤ. Θυμάμαι ότι τον είχα ξαναδεί παλιότερα: βρήκα κάποια βιντεάκια με άδηλους τίτλους (greek song 78rpm ή κάτι τέτοιο) και από εκεί παρέπεμπε σ’ αυτή τη σελίδα.

Νίκο Φορλάν, δεν είναι πρώτη φορά που εντυπωσιάζεις με τα ευρήματά σου. Φαίνεται ότι το έχεις περπατήσει πολύ το ίντερνετ!

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 12:40 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 12:38 —

Να τος, τον ξαναβρήκα:

Κάποια στιγμή κάποιοι συλλέκτες, θα πρέπει, όχι μόνο να βγάλουν τους δίσκους από τα σεντούκια ,αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους από εκεί…

Μπράβο στον άνθρωπο πάντως!

Τι εργαλείο είναι αυτό; Πικάπ 78 στροφών; Και το δικό μου πικάπ έχει 78 στροφές εκτός από τις υπόλοιπες ταχύτητες, αλλά δεν έχω καταλάβει για τι είδους δίσκους προορίζεται.

Αν δεν κάνεις πλάκα ναι. Για δίσκους 78 στροφών είναι το 78 αν το διαθέτει το πικάπ σου. Μερικά πικάπ την έχουν ακόμα την επιλογή αυτή. Τα παλαιότερα που βγήκαν μετά από τα γραμμόφωνα την είχαν, ακόμα και τα πιο φτηνά.

Μα παίζεται ο δίσκος του γραμμοφώνου με τη βελόνα του δίσκου βινυλίου; Μια φορά το δοκίμασα στο πικάπ που σας λέω και το ξύσιμο που ακουγόταν ήταν τόσο τρομαχτικό ώστε τον έβγαλα αμέσως. Υπέθεσα ότι θα μου καταστρέψει τη βελόνα.

Όχι, δεν κάνω πλάκα. Πίστευα ότι όποιος έχει δίσκους γραμμοφώνου χρειάζεται γραμμόφωνο για να τους ακούσει. Και είχα υποθέσει ότι ίσως κάποτε να υπήρξαν και δίσκοι βινυλίου 78 στρ, και γι’ αυτό υπάρχει το 78 στο πικάπ μου.

Θα πρέπει να βάλεις και την ανάλογη βελόνα. http://www.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/Default.asp?Static=243&Product=10962
Ρίξε και μια ματιά εδώ: http://rebetiko.sealabs.net/forum/viewtopic.php?t=866&sid=363f829836410659390c5d784040bf72

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Τα παλιότερα πικάπ είχαν κεφαλή με 2 βελόνες ενσωματωμένες πάνω τους. Και την γύριζες πότε από τη μία για δίσκους βινυλίου, πότε από την άλλη για τις πλάκες των 78 στροφών.
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλλίτερα ομολογώ και δεν υπάρχει το άγχος μη σου μείνει η βελόνα στο χέρι. Προσωπικά ενώ έχω το κλασσικό πλέον MkII για τα 33άρια και τα 45άρια μου, αγόρασα πριν από έναν μήνα περίπου το numark TT-200 και επειδή όπως είπε και ο φίλος Peven πιο πάνω έχει σημασία έχει και η βελόνα, του έβαλα κεφαλή-βελόνα ortofon OM 78. Η βασική διαφορά είναι ότι βγάζει μονοφωνικό σήμα και όχι ψευτοστέρεο που δεν έχει και νόημα. Επίσης έχει δοθεί βάση στην απόκριση σε διαφορετικές συχνότητες σε σχέση με βελόνες που προορίζονται για βινύλιο που έχουν από διπλάσια σχεδόν και πάνω. Και τέλος φυσικά έχει διαφορετικό χήμα με πιο μεγάλο ύψος, μιας και τα αυλάκια των πλακών ήταν λίγο βαθύτερα σε σχέση με το βινύλιο.
Σημασία έχει ότι το αποτέλεσμα με εξέπληξε ευχάριστα και ομολογώ ότι δεν το περίμενα.

Σε καμία περίπτωση μη δοκιμάσεις να παίξεις δίσκο 78 στροφών με κανονική βελόνα. Πρώτον δε θα έχει καθόλου καλή ποιότητα λόγω έλλειψης σωστής εφαρμογής στο αυλάκι και δεύτερον θα τη φθείρεις άδικα.

Επίσης σε περίπτωση που πετύχεις κάποιον από τους σπάνιους δίσκους 78 στροφών που ήταν από αλουμίνιο μη δοκιμάσεις καν να τους παίξεις. Οι πιο πολλοί από αυτούς καταστράφηκαν στο πρώτο παίξιμο τους, γιατί οι αγοραστές δεν είχαν διαβάσει τις οδηγίες τους και τους έπαιξαν με τις μεταλλικές βελόνες των γραμμοφώνων ενώ ήθελαν ειδικές από ξύλο μπαμπού.

Ορίστε και μια μικρή συλλογή!

http://78records.cdbpdx.com/Greek/