Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ καταργεί το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής.

Το διάβασα στα Νέα, δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει. Ρίξτε μια ματιά.

Ελπίζω να μην περάσει…

Όλοι το ελπίζουμε Νίκο, αλλά δυστυχώς το θέατρο του παραλόγου που βιώνουμε στη χώρα μας δεν έχει τελειωμό! Αντιγράφω αυτό που δημοσίευσε ο Μυστακίδης στο φατσοβιβλίο:

[LEFT]
"Φεύγει το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής

Ένα από τα πιο προβεβλημένα και επιτυχημένα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ουσιαστικά καταργείται από το ίδρυμα. Σύμφωνα με το ανανεωμένο σχέδιο Αθηνά που πήρε σήμερα το πρωί το ΤΕΙ, το τμήμα φεύγει από την Άρτα και πηγαίνει στο Ληξούρι, σε μια κίνηση που έχει ήδη ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις.
Η απόφαση του υπουργείου είναι ανεξήγητη μέχρι στιγμής, καθώς το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει απλώς “καλό όνομα”, χωρίς προβλήματα με “κενές θέσεις” κ.λπ. αλλά έχει διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών ως πρότυπο, αλλά και σημαντική θέση στην τοπική κοινωνία με την οποία υπάρχει σημαντική αλληλεπίδραση.
Από το πρωί γίνονται συνεχώς συνεδριάσεις στο γραφείο του προέδρου του ιδρύματος Ευριπίδη Γλαβά, ενώ αύριο θα γίνει συνέλευση για να αποφασιστούν οι μελλοντικές κινήσεις.
Σημειώνεται ότι το νέο σχέδιο “Αθηνά” ουσιαστικά συγχωνεύει όλα τα τμήματα που έχουν σχέση με καλλιέργειες κ.λπ. σε μια σχολή γεωπονίας που παραμένει στο ΤΕΙ Ηπείρου. Το Ιχθυοκομίας της Ηγουμενίτσας ωστόσο, δεν πάει στη συγκεκριμένη σχολή, αλλά μεταφέρεται στο Μεσολόγγι. Επίσης, κατεύθυνση σε ενιαία σχολή γίνεται το άλλο τμήμα της Ηγουμενίτσας, το Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών, αποφάσεις για τις οποίες αμφότερες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Γλαβάς λέει στον “Η.Α.” ότι “το νέο σχέδιο Αθηνά δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του ιδρύματος και της τεχνολογικής εκπαίδευσης.[/LEFT]”

Κι ένα κείμενο του Θανάση Παπακωνσταντίνου:

[FONT=times new roman]Οι περισσότεροι πολιτικοί που έχουν περάσει από τη χώρα μας -και την έχουν καταστρέψει- είναι, σε μεγάλο βαθμό, απολίτιστοι. Αποξηραμένοι τεχνοκράτες, κομπιναδόροι και ψεύτες. Επειδή η παιδεία και ο πολιτισμός δουλεύουν βαθειά και μακροπρόθεσμα,ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητες αυτών που μας κυβερνούν. Θέλουν να δείχνουν άμεσα ότι παράγουν έργο, μπας και ξεγελάσουν τους ιθαγενείς για να τους ξαναψηφίσουν. Και επίσης , δεν τους συμφέρει να επενδύσουν σ΄αυτούς τους δύο πυλώνες της κοινωνικής ζωής, γιατί ένα λαό με παιδεία και ακμαίο πολιτισμό πολύ πιό δύσκολα μπορούν να τον καθυποτάξουν. Είναι λοιπόν προφανές αυτό που γίνεται σήμερα. Η συμμαχία διεφθαρμένων πολιτικών και αδηφάγου χρηματ[/FONT][i][FONT=times new roman]οπιστωτικού συστήματος, στην προσπάθειά της να επιβιώσει, τα πρώτα που εγκαταλείπει είναι η παιδεία και ο πολιτισμός.
Το τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής των ΤΕΙ Άρτας καλύπτει και τις δύο σπουδαίες ανθρώπινες κατακτήσεις. Εκπαιδεύει στον πολιτισμό. Και δεν είναι λόγια του αέρα αυτά που λέω. Το λέω με βεβαιότητα γιατί γνωρίζω εξαιρετικούς μουσικούς,που είναι καθηγητές της σχολής -με μερικούς από αυτούς είμαι χρόνια συνεργάτης- αλλά και αποφοιτήσαντες που είναι άξιοι συνεχιστές της μουσικής μας παράδοσης. Αυτή η παράδοση είναι από τα λίγα πράγματα που με κάνουν να νοιώθω τυχερός που ζω σʼ αυτό τον τόπο. Και αισιόδοξο ,ότι στο τέλος η τέχνη θα κερδίσει. Ενα κλαρίνο που φέρνει δάκρυα στα μάτια, μπορεί να κάνει σκόνη όλα τα σούργελα της βουλής. Και να οδηγήσει την οργή που νοιώθουμε,όχι στη φασιστική σχιζοφρένεια αλλά στο στοχασμό και στην αλληλεγγύη.
Αγαπητοί καθηγητές και σπουδαστές,ακόμα κι αν κάνουν το ατόπημα και κλείσουν το τμήμα , οδηγώντας κάποιους από σας ως και στην απόγνωση,χρησιμοποιήστε την αρχέγονη φλόγα της μουσικής κι ανάψτε μια φωτιά στη μέση, να ʽρθουν να ζεστάνουν τα χέρια τους οι παγωμένοι.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Μεταξοχώρι 7-3-2013

[/i]Η υπογράμμιση δική μου. Σημειωτέον ότι ο Θ.Π. δεν έχει καμία προσωπική σχέση με το ΤΕΙ. Ούτε ο πιο κακοπροαίρετος δε θα μπορούσε να του πει «υπερασπίζεσαι το σπίτι σου», όπως θα μπορούσε λ.χ. να το πει για τον Μυστακίδη. Είναι απλώς ένας άνθρωπος του πολιτισμού, ένας γνωστός μουσικός με επίδραση στο μουσικό τοπίο της χώρας μας, και με άποψη για το μουσικό-πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Αυτές οι απόψεις δέον να γίνονται γνωστές. Περιμένουμε όμως και τη συλλογή υπογραφών, αν γίνει, και οποιαδήποτε άλλη δραστικότερη κίνηση.

Να προσθέσω κι ένα προσωπικό σχόλιο: τόσο ως εκπαιδευτικός όσο και ως ένας από τους κατοίκους της χώρας, βλέπω κι εγώ την παιδεία και τον πολιτισμό να καταβαραθρώνονται. Δε θα μείνω στο αν αυτό γίνεται βάσει σχεδίου ή απλώς από εγκληματική αμέλεια. Όμως ενός ανθρώπου χωρίς δουλειά, χωρίς φράγκο τσακιστό στην τσέπη, χωρίς σπίτι, χωρίς σώβρακο, η παιδεία που κουβαλάει μέσα του είναι το μόνο πράγμα που κανείς δεν μπορεί να του πάρει. Κι αν δεν την κουβαλάει, κανείς δε θα μπορέσει να του την δώσει.[/FONT]

Πολύ σωστό το σχόλιο αυτό.

Μόνο που για να φτάσει στο σημείο να κουβαλάει κάποιος Παιδεία, πρέπει πρώτα κάποιος να του την δώσει.
Και εδώ ο ρόλος της πολιτείας, μέσα από την εκπαίδευση που οφείλει να παρέχει, είναι ουσιαστικός.

Τώρα πώς στην ευχή θα το πετύχει αυτό, κλείνοντας και καταργώντας σχολές, είναι ένα ζήτημα…

Ακόμα και αν παραδεχτούμε ότι κινδυνέψαμε να έχουμε περισσότερα Πανεπιστήμια, παρά φοιτητές, από αυτό το σημείο μέχρι να κλείνουμε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά μας, επειδή κάποιος καρεκλοκένταυρος δεν καταλαβαίνει το τι ακριβώς καταργεί, έχει διαφορά.

Αλλά αν δούμε λιγάκι την προϊστορία του “κράτους” μας, εύκολα διαπιστώνουμε ότι πολύ άνετα οι Κυβερνήσεις περνάνε από το ένα άκρο στο ακριβώς αντίθετο. Έτσι απλά, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς συνέχεια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ανθρώπους, ζωές κτλ. Επειδή τους βολεύει ή από τη συγκυρία της στιγμής.

Εκκρεμές κανονικό.

Δε χωράει αμφιβολία ότι αυτό (το να αρχίσουν να φυτρώνουν ΑΕΙ και ΤΕΙ σαν μανιτάρια) είναι ένα από τα βήματα που μας οδήγησαν στην απαιδευσία.
Ασφαλώς και συμφωνώ ότι η λύση δεν είναι να πεις «ωπ, λάθος, τα ξεϊδρύω τώρα». Η λύση είναι να διατηρηθούν υψηλά στάνταρ στην ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας ακόμη κι αν η ποσότητα είναι υπερβολική. Αλλά αυτό είναι δύσκολο. Οπότε προτιμάμε να το ρίξουμε στις καταργήσεις. Ε, και είπαμε να ξεκινήσουμε από μερικές σχολές που κατ’ εξαίρεση είχαν και ποιότητα.

Να και μία καλή είδηση, αν και … Κανένας εφησυχασμός για το μουσικό ΤΕΙ

Μόνο που για να φτάσει στο σημείο να κουβαλάει κάποιος Παιδεία, πρέπει πρώτα κάποιος να του την δώσει.

Όχι, πρέπει νάχει δεκτικότητα, «κεραίες» και να την αποκτήσει μόνος.

Και εδώ ο ρόλος της πολιτείας, μέσα από την εκπαίδευση που οφείλει να παρέχει, είναι ουσιαστικός.

Όχι, η «πολιτεία» δεν οφείλει, αντίθετα: φροντίζει τον εαυτό της και καλοπερνά…και πώς να μή καλοπερνάει, αφού σε κατακλέβει, σε τιμωρεί κ’ εσύ επιμένεις να την επανεκλέγεις;!