Απίστευτο και όμως αληθινό!

Παιδιά δείτε αυτή τη σελίδα…

Καταφέρανε να καταγράψουνε ηλεκτρόνια!

http://odys-online.blogspot.com/2007/07/blog-post_2856.html

Αν μπορεί να θεωρηθεί ως αξιόπιστη η πηγή πληροφοριών, είναι πράγματι μια μεγάλη στιγμή για την σύγχρονη επιστήμη που θα φέρει τα πάνω κάτω σχετικά με τις σχετικές θέσεις των ηλεκτρονίων.

Εδώ και (τουλάχιστον) 100 χρόνια έχουμε “δει” ηλεκτρόνια πειραματικά. Δεν υπάρχει τίποτα το συνταρακτικό ή ριζοσπαστικό σε όλα τούτα. Ούτε κανένα “πανωκατέβασμα” στην σύγχρονη επιστήμη.

Ένα παρόμοιο πείραμα με λυχνία ηλίου σε υψηλή πίεση καλείται να εκτελέσει κάθε δευτεροετής φοιτητής φυσικής στην Ελλάδα τα τελευταία 25 (ίσως και πολύ περισσότερα) χρόνια.

Μα, καλά, είστε σοβαροί???

Το ότι κατεγράφησαν ηλεκτρόνια, εμένα μου άλλαξε την ζωή.
Ο μισθός αυξήθηκε κατα 200% (είμαι φοιτητης!), αδυνάτισα και αποτριχώθηκα και τώρα είμαι ένας ολύμπιος θεός και το σημαντικότερο. Αφού κατεγράφησαν τα ηλεκτρόνια, το ίδιο βράδυ, ξυπνησα στις 2.30, έπιασα το μπουζούκι και έπαιξα το ‘Bouzoukee & Whiskey’ σε ταχύτητα 200 με χρωματισμούς από Mozart πεντακάθαρα(τρέμε Τατα).:092::092::092:

Τι λέμε ρε παιδιά, εδώ ο κόσμος δεν μπορεί να μιλήσει καλά καλά και αυτοί καταγράφουν ηλεκτρόνια. ΟΥΑΟΥ!!!:112::112::112:

ΥΓ:(μην εκληφθεί το μήνυμά μου ως ειρωνικό ή εριστικό, απλά είμαι λίγο απογοητευμένος απο την ηθική και τους στόχους της επιστήμης)

Στέφανος Μαγουλάς

To ότι για σένα δεν αποτελεί κάτι σημαντικό, μπορώ να το δεχτώ. Το ότι υπάρχουν ποιο σοβαρά πράγματα για σενα που μπορεί να σε απασχολούν εδώ στην Ελλάδα, το καταλαβαίνω.
Αλλά το να υποβαθμίζεις ένα τέτοιο επίτευγμα δεν το καταλαβαίνω.
Στο τέλος τέλος, φοιτητές σαν και εσένα το κατάφεραν αυτό μαζί με τον καθηγητή τους.
Μακάρι να μπορούσα να ανακαλύψω (στα μαθηματικά που είναι και το πεδίο μου) έστω και τα μισά από έχουν ανακαλύψει. (είμαι και εγώ φοιτητής)
Δυστυχώς για εμάς και ευτυχώς για αυτούς είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά τους μισθούς στο εξωτερικό!

Το πείραμα είναι αξιόπιστο και δημοσιεύτηκε σε έγκριτο περιοδικό Φυσικής (Physical Review B) πρόσφατα. Δεν είναι όμως και wow!. Αλλιώς θα είχε δημοσιευθεί στο Nature ή στο Science. Δεν βλέπουν αυτά τα ίδια τα ηλεκτρόνια αλλά τα ίχνη (μπουρμπουλήθρες) που αυτά αφήνουν στο περιβάλλον των 1.4Kelvin (περίπου -272 βαθμοί Κελσίου). Λίγο πιο ψηλές θερμοκρασίες από αυτές (4.2 Kelvin, περίπου -269 βαθμοί Κελσίου) βρίσκονται στους μαγνητικούς τομογράφους που τους έχουμε σε σχεδόν κάθε συνοικία σήμερα.

Φίλε (και γείτονα)* Stefanakos,

[ul]
[li]Από κάτι τέτοια περίεργα και για πολλούς άχρηστα πειράματα ξεκίνησε π.χ. η φάση με το WEB και τώρα μπορούμε να ανταλάσσουμε απόψεις για το αν π.χ. χρειάζεται το τέταρτο δάκτυλο στο μπουζούκι. Δες επίσης και την προσέγγιση στις δουλειές του Ν. Φρονιμόπουλου στο forum αυτό (Εφαρμογή μετασχηματισμών Fourier στη μελέτη ιδιοτήτων μουσικών οργάνων). [/li][li]Για την εξαθλίωση (για να μην πω «βαρβαρότητα» και παρεξηγηθώ) που υφιστάμεθα δεν ευθύνεται το γεγονός ότι ένα (ελάχιστο) μέρος το χρημάτων κατευθύνεται σε τέτοιου είδους έρευνες.[/li][li]Δυστυχώς, οι επιστήμονες για να εξασφαλίσουν κάποιου είδους χρηματοδότηση (που σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται με αυτήν την ίδια την επιβίωσή τους) αναγκάζονται να συμπεριφέρονται ως κακόγουστοι διαφημιστές.[/li][/ul]
*Μένω στην Καλλίπολη (δίπλα από το Χατζηκυριάκειο) Πειραιώς.

βρε παιδια και η τηλεοραση ειναι ενας ‘‘τοιχος’’ που πεφτουν ηλεκτρονια…απλα επειδη ο αριθμος τους ειναι πολυ μεγαλος τοτε φαινονται σαν συνολο.το ενα-ενα ειναι οντως επιστημονικα διαφορετικο αλλα δεν ανακαλυψαν πια και το σωματιδιο του θεου…:slight_smile:

Stefanakos, αν έλεγες, πχ: αγανακτώ επειδή η επιστήμη και η τεχνογνωσία στην αγροτική παραγωγή έχει τόσο προοδεύσει ώστε θα μπορούσε να τραφεί το τριπλάσιο του πληθυσμού της γης, ενώ την ίδια ώρα άνθρωποι πεθαίνουν της πείνας, θα το καταλάβαινα. Το να ανακαλύπτεις παραστράτισμα και ξεπεσμό στους “στόχους και την ηθική” της επιστήμης με αφορμή το πείραμα ετούτο, δεν το καταλαβαίνω.

Στοχος μου δεν ηταν η υποβαθμιση του επιτευγματος τουτου.Τουναντιον.Απλα,ως εκκολαπτομενος επιστημονας αλλα κυριως ανθρωπος,αναζητω γνωμες,δεν προτεινω λυσεις.Η μεχρι τωρα εμπειρια μου στις στρατες των επιστημων με κανει να πιστευω πως η επιστημη τεινει σε μια μονιμη κατασταση οπου πλεον οι ανακαλυψεις γινονται μονο για αναγνωριση ή για εφαρμογη σε ανιερους σκοπους(πχ πολεμικη βιομηχανια)

Φιλε γιωργο,ειμαι μαζι σου.Γουσταρω πολυ ερευνα αλλα δεν μπορω να κλεισω τα ματια και να μην αγανακτησω με επιστημονες που ασχολουνται με το ψειρισμα αντι,πχ,(τον τομεα μου,ειμαι Χημικος Μηχανικος) να ασχοληθουν με την μετατροπη νερου σε ποσιμο.

Εφ’οσον οι ανθρωποι που το εκναν αυτο,το γουσταρουν,ειμαι 10000% μαζι τους αλλα ψαχνομαι για τους στοχους και την ηθικη.Και,για να ξεκαθαρισω,πιστευω πως στοχος των επιστημων ειναι η αμεση βελτιωση των συνθηκων ζωης των πολλων.

Δεν θα ηθελα η αποψη μου να ακουστει ως θεσφατο κι απολυτο αλλα ως ενα ερωτημα ενος ανθρωπου που αναζητα απαντησεις.

Κλεινοντας, ευχαριστω τον φιλο Πανο Καραγιωργο για την τελεια διατυπωση των σκεψεων μου.Αυτο εννοουσα.

Ευχαριστω

Στεφανος Μαγουλας

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 11:08 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 10:47 —

Να δωσω ενα παραδειγμα για το τι εννοω.

-Περιπτωση 1

Εστω η ανακαλυψη μιας θεωριας. Μπορει να χρησιμοποιηθει αγαθως η δολιως. Ενα ηθικο ερωτημα που τιθεται στον ανακαλυψαντα: Να το δημοσιοποιησω με κινδυνο να χρησιμοποιηθει με κακο τροπο (μεγαλη πιθανοτητα οπως εχει δειξει η ιστορια) η το αποκρυπτω και πιθανως το αποκαλυπτει επομενος.Χαρακτηριστικο παραδειγμα,Ρομπερτ Οπενχαιμερ,ο πατερας της πυρηνικης βομβας.Αδιαμφισβητητα,η πυρηνικη ενεργεια, να χρησιμοποιηθει σοφα, θα λυσει σημαντικα ενεργειακα προβληματα.Να ομως που οι κυριοτερς χρησεις της είναι στην πολεμικη βιομηχανια.Οταν λοιπον ο Οπενχαιμερ ειδε την εκρηξη της πρωτης πυρηνικης βομβας στο Αλαμο, ειπε: “Θεε μου, τι φτιαξαμε!!!” Σε αυτην την περιπτωση, ο επιστημονας πρεπει να δρασει σαν πατερας προς το διαμορφουμενο παιδι του.

-Περιπτωση 2

Σε καποιον τομεα των επιστημων,εχουν ανακαλυφθει σχεδον τα παντα(αδοκιμο) αλλα καποιος επιμενει να το ψαχνει. Και ανακαλυπτει το πιο μικρο σωματιδιο που υπαρχει για παραδειγμα.Την ιδια ωρα,μια πλημμυρα σαρωνει ενα χωριο σε μια υποαναπτυκτη χωρα, γεγονος που θα μπορουσε να αποφευχθει αν απλα τα χρηματα που δαπανηθηκαν για την ανακαλυψη ετουτου του μικροτατου σωματιδιου ειχαν δωθει σε εργα υποδομης.Συν το γεγονος του οτι πιστευω πως, ψαχνοντας, πολυ διυλιζουμε κουνουπια.

Κλεινοντας,θα ηθελα να πω πως πιθανοτατα τα λεγομενα μου και οι σκεψεις μου να μπαζουν αλλα γι αυτον τον λογο τα κοινοποιω.Γιατι ισως και μαλλον,ΟΛΟΙ εχουν κατι να μου πουν και να μου δωσουν.

Με σεβασμο

Στεφανος Μαγουλας

Σε καποιον τομεα των επιστημων,εχουν ανακαλυφθει σχεδον τα παντα(αδοκιμο) αλλα καποιος επιμενει να το ψαχνει. Και ανακαλυπτει το πιο μικρο σωματιδιο που υπαρχει για παραδειγμα.Την ιδια ωρα,μια πλημμυρα σαρωνει ενα χωριο σε μια υποαναπτυκτη χωρα, γεγονος που θα μπορουσε να αποφευχθει αν απλα τα χρηματα που δαπανηθηκαν για την ανακαλυψη ετουτου του μικροτατου σωματιδιου ειχαν δωθει σε εργα υποδομης.Συν το γεγονος του οτι πιστευω πως, ψαχνοντας, πολυ διυλιζουμε κουνουπια.

Κλεινοντας,θα ηθελα να πω πως πιθανοτατα τα λεγομενα μου και οι σκεψεις μου να μπαζουν αλλα γι αυτον τον λογο τα κοινοποιω.Γιατι ισως και μαλλον,ΟΛΟΙ εχουν κατι να μου πουν και να μου δωσουν.

Δεν νομίζω ότι είναι λύση να τραβήξεις χρήματα από αυτά που προορίζονται για έρευνες που εξυπηρετούν ευγενικούς σκοπούς!

Αλλά να κοιτάξεις να συμμαζέψεις όλη τη διαφθορά και τις αδηφαγία των μεγαλοσκυλόψαρων…

Αν καταφέρεις και μειωσεις στο μισό αυτά που τρώνε οι βουλευτές και οι μεγαλοεπιχειρήσεις κάθε χρόνο υπάρχουν χρήματα για να γίνουν όλα…
και έργα υποδομής, και έρευνα και οτιδήποτε!