Μου έκαναν δώρο ένα τετράχορδο μπουζούκι εδώ και ένα εξάμηνο και άρχισα να ασχολούμαι μαζί του τα Χριστούγεννα. Έχω κολλήσει άσχημα και αφιερώνω κάθε μέρα όσο ελεύθερο χρόνο μπορώ να εξοικονομήσω. Ώσπου σήμερα, στα καλά καθούμενα, μόλις το έπιασα στα χέρια μου και βάρεσα την πρώτη χορδή ανοιχτή διαπίστωσα με τρόμο ότι η επάνω από τις δύο ακούγεται σαν κρυωμένη, σαν κάπου να βρίσκει. Άμα την πιάσω στο πρώτο τάστο (και σε οποιοδήπότε άλλο) ακούγεται κανονικότατα, οπότε φαντάζομαι πως μάλλον κάτι γίνεται στο πρώτο τάστο ή στο ζυγό. Θα υπέθετα πως σκεύρωσε το μπουζούκι και χαμήλωσαν οι χορδές (έτσι κι αλλιώς ένα φτηνό μπουζούκι των τριακοσίων-τετρακοσίων ευρώ είναι, δεν είναι και της προκοπής) αλλά οι άλλες χορδές ακούγονται μια χαρά και αυτή μόνο ακούγεται πραγματικά απαίσια. Σκέφτηκα μήπως φταίει η χορδή, την άλλαξα, αλλά τα ίδια.
Σκέφτομαι πως θα πρέπει να στείλω το μπουζούκι στην Ελλάδα για επισκευή και μου έρχεται κατάθλιψη. Μήπως έχει κανείς καμιά ιδέα τί μπορεί να συμβαίνει; Ευχαριστώ.
Ετσι οπως το περιγραφεις δεν μπορω να καταλαβω σε ποια χορδη ειναι το προβλημα. Το πιθανοτερο παντως ειναι να θελουν φτιαξιμο τα κοκαλα των καβαλαριδων.Μην ανυσηχεις φτιαχνεται ευκολα προκειτε για παιδικη αρρωστεια των οργανων μεχρι τα ξυλα να σταθεροποιηθουν σε καποια θεση.
Όταν σκευρώνει κάποιο όργανο δεν είναι απαραίτητο να σκεβρώνει σε όλες τις χορδές ταυτόχρονα. Οπότε μπορεί να επηρρεάζει μόνο τη μία χορδή. Συνήθως αυτό συμβαίνει με τις εξωτερικές ρε (καντίνι και μπουργκάνα). Τώρα αν σου ταστάρει η λα…δεν ξέρω.
Ισως αν βάλεις μια μικρή πατούρα κάτω από τον καβαλάρη να διορθωθεί το βράχνιασμα γιατί θα ανασηκωθούν ελαφρά οι χορδές. Εμένα τουλάχιστον αυτό με συμβούλεψαν σε μία ανάλογη περίπτωση.
To να βαλεις ενα φιλετο (λεπτη ισοπαχη φλιδα ξυλου περιπου 0,6 του χιλιοστου) κατω απο τον καβαλαρη ετσι οστε να ανεβουν συνολικα οι χορδες ειναι μια προχειρη λυση. Μονιμη λυση ειναι η επισκεψη σε μαστορα για ρυθμιση καβαλαρηδων.
Ίωση, δηλαδή (καινούργιο όργανο σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία). Οπότε θα του περάσει, δεν χρειάζεται αντιβίωση (εκτός και παρουσιάσει επιπλοκές). :089:
Οταν γεννιεται ενα οργανο ειναι σαν μωρο που θελει πολυ φροντιδα και παρακολουθηση για το πως θα αντιδρασει στο περιβαλλον. Μεχρι να ενηλικιωθε και να αποκτησει σταθερη συμπεριφορα περναει απο διαφορα σταδια. Οι πρωτες αντιδρασεις ως συνηθως ειναι για μενα κατι σαν τις παιδικες αρρωστιες που ολα τα παιδια περνανε και ετσι δυναμωνουν και αποκτουν ανοσια σ αυτες. Ετσι και τα οργανα στην αρχη σε ταλαιπωρουν και μεχρι να στρωσουν χρειαζονται μερικες επισκεψεις στον μαστορα για να τα ρυθμισει. Οσον αφορα τον Μητσαρα τον Βαρη καλο θα ηταν να βρει ενα μαστορα που να βρισκεται κοντα του ετσι ωστε οι κλιματικες αλλαγες να ειναι παρομοιες με αυτες που ζει και το οργανο ετσι ωστε να του δωσει την καταλληλη αντιβιωση για να ξεβραχνιασει το μωρο του.Μητσαρα μην ανησυχεις.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας. Τώρα είμαι πολύ πιο ήσυχος. Μια και είναι τόσο απλή περίπτωση, θα ψάξω να βρω κάποιον μάστορα εδώ στη Γενεύη και δεν θα κοιτάξω να στείλω το μπουζούκι στην Αθήνα - δεν φαντάζομαι να βρω κάποιον που ειδικεύεται στα μπουζούκια, αλλά πιστεύω πως θα βγει άκρη. Και οι ωριλά κάτι θα ξέρουν από παιδιατρική.
Αν δεν βρεις μαστορα που να γνωριζει το μπουζουκι σιγουρα θα βρεις μαστορα που να ξερει απο ακκουστικες κιθαρες δηλαδη κιθαρες που εχουν μεταλλικες χορδες.
Φιλε Μητσαρα μια και ειχες τον καημο σου σιγουρα δεν προσεξες στο μπλογκ μου που σατυρισα την περιπτωση σου …:088:
Αλλα μια και το `γραψα για σενα και το βραχνιασμενο μπουζουκακι σου , ειναι κριμα να μη το διαβασεις …:092:
Ερευνησε το προσεκτικα και θα το βρεις , να γελασει και λιγο το χειλακι σου …:089:
KwstasP , σ` ευχαριστω για την ευγενεια να υποδειξεις το blog και με την ευκαιρια θελω να πω
σε οσους διαβασουν αυτο το ποστακι , οτι καθε αρχη και δυσκολη …
Οι υπευθυνοι κανανε και κανουν ο,τι ειναι δυνατον για την διευκολυνση μας , απλα χρειαζεται
μια εκπαιδευση εκ μερους ολων μας , ωστε να δουλεψει σωστα το νεο μας φορουμ …
Καλο ειναι , ο,τι ενδιαφερει τον καθενα μας , να μπορει να το βρισκει και να συμμετεχει ενεργα
βαζοντας την δικη του πινελια και δημοσιευοντας την !!!
εγω στην θεση σου ΕΦΟΣΟΝ ΤΑΣΤΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΧΟΡΔΗ θα εβαζα κολα logo στην χαραμαδα του καβαλαρη που καθεται η χορδη μεχρι να κοκαλωσει και μετα θα δοκιμαζα το νεο υψος της χορδης.αν θελει κατεβασμα το ξαναλιμαρεις.
αλλα πριν απο αυτο θα κοιταζα εν εχει παρει το μανικο…
Δημήτρη μου την λόγκο την βάζουμε όταν η χορδή "παίζει"στο αυλάκι δεξιά -αριστερά.Στό ύψος δεν μας κάνει τίποτα,γιατί μαζί με την λόγκο θέλει και προσθετικό υλικό,(λύση πρόχειρη και ανάγκης),που πολλοί δεν ξέρουν πως θα το κάνουν, με κίνδυνο να χαλάσει αρκετά το αυλάκι ,να μην μας παίρνει μετά το ύψος, και να θέλουμε καινούργιο κόκκαλο.Η καλύτερη περίπτωση είναι να το εξετάσει κάποιος που έχει τέτοια πείρα, αν δεν είναι δυνατόν, να το εξετάσει Ο ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ.
Και πάλι ευχαριστώ για τις συμβουλές (και το ωραίο ποιηματάκι). Αυτό με την κόλλα δεν το τολμάω. Μόλις βρω την ευκαιρία θα το πάω σε μάστορα. Στο μεταξύ όμως, έβαλα ένα κομματάκι χαρτοπετσέτα κάτω από τη χορδή και την ξαναχαμήλωσα μέσα στο αυλάκι. Τώρα που κάθεται λίγο ψηλότερα ακούγεται ξανά όπως πριν.