Το λαούτο στην Κύπρο: πέρα από τις συγχορδίες

Εκ μεταφοράς από άλλη συζήτηση:

Στο βίντεο του Κίκιλη (λινκ μέσα στην παράθεσή σου), δες στη δεξιά στήλη τι άλλα βίντεο υπάρχουν με τον ίδιο. Σε πολλά παίζει λαούτο ο Παπαϊωάννου.

Επίσης, στην ενότητα «Τοπικές παραδόσεις», ό,τι βρεις από Σίφνο (συνήθως σε μηνύματα του Κουτρουφιού) είναι στο στυλ που συζητάμε.

Ακόμη, μερικά δείγματα καρπάθικου λαούτου: ένα, άλλο, άλλο, άλλο, κι άλλο. Παρόμοια πατήματα θα ακούσεις και από Ολυμπίτες (που είναι πιο βόρειοι) και από Κατωχωρίτες (που είναι πιο νότιοι), αλλά συμβαίνει στα συγκεκριμένα δείγματα οι παίχτες να είναι από το Μεσοχώρι και το Σπόα, που είναι ανάμεσα. Στην πενιά όμως το καρπάθικο παίξιμο διακρίνεται σε περιοχές. Σπόα-Μεσοχώρι είναι μία περιοχή, με πολύ χαρακτηριστικό δικό της ύφος στο πλαίσιο του καρπάθικου. Όλα τα βίντεο προέρχονται από το εξαιρετικό κανάλι του χρήστη John Halkias, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια να κωδικοποιήσει μεθοδικά τη δαιδαλώδη καρπάθικη μουσική*.

Γενικότερα, ψάξε στο ΥΤ οτιδήποτε από Κάλυμνο, Σίφνο, Σέριφο και Αμοργό. Και σ’ άλλα νησιά παίζουν έτσι όπως λέμε, αλλά σ’ αυτά παίζουν σχεδόν μόνο έτσι.

Επειδή κάποτε ξεκίνησα κι εγώ την ίδια προσπάθεια, μπορώ εκ πείρας να πω ότι «φιλόδοξη» δε λέει τίποτε. Τιτάνια δε θα ήταν υπερβολή! Η δική μου είχε μείνει στη μέση. Ποτέ δε θεώρησα ότι την έχω εγκαταλείψει, απλώς ότι θα την ολοκληρώσω «αργότερα». Αν ποτέ έρθει αυτό το αργότερα, ο Τζων Χαλκιάς θα μου έχει προσφέρει πολύτιμη βοήθεια -αν δεν έχει ήδη καταστήσει περιττή τη δική μου κωδικοποίηση…

Συμπλήρωσις:

Και μερικά από Κύθνο:

Τζιωτάκης - Παπαϊωάννου (βιολί)
Οι ίδιοι(τσαμπούνα)
Βιολί Φιλιππής Ρίζος, Λαούτο Γιάννης Κοζαδίνος (Ντέτζης): θερμιώτικο ταγκό! (παιγμένο βέβαια παραδοσιακά, όχι εξευρωπαϊσμένα και αηδίες)

Κι ένα σπάνιο από Νάξο: https://www.youtube.com/watch?v=pCADDZEv6FE