ΤΟ ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ και τα DVD

Είναι δύο μηνύματα-ερω΄τήσεις που… έχασα στον σκληρό μου δίσκο, και πρέπει ν’ απαντηθούν:

ΤΟ ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ
Δεν ξέρω ακόμα πότε και με ποιό τρόπο θα το κυκλοφορήσουμε, ούτε καν ποιά “σύνθεση” τραγουδιών θα τα παρουσιάσομε. Γιά την ώρα έχομε ηχογραφήσει κάπου 16 τραγούδια, αλλά μόνο τα 10 είναι παρουσιάσιμα, γιά πολλούς και διαφόρους λόγους. Π.χ. κάναμε και… τον “Θούριο του Ρήγα” με μπουζούκια, αλλά αυτό ήταν γιά ειδική χρήση στα DVD και δεν υπάρχει λόγος να περιληφθεί στο CD. Πρόχειρα, θυμάμαι τις καλύτερές μας εκτελέσεις:

ΛΕΟΥ ΛΕΟΥ Κουτουλάκης
ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ “”"""""
Ο ΔΕΡΒΙΣΗΣ “”"""""
ΠΑΠΑΤΖΗΣ “”"""""
Ο ΠΙΝΟΚΛΗΣ “”""""" (με άλλους στίχους)
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ Κουτουλάκης
ΛΑΧΑΝΑΔΕΣ Θοδωρής Λίζος
ΑΛΑΝΙΑΡΗΣ Τζίνα Δαλάκα
ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΟΝ ΤΕΚΕ ΜΟΥ Τζίνα Δαλάκα
ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ ΜΙΝΟΡΕ Θεοδοσία Στίγκα
ΧΑΡΑΥΓΗ “”"""""""" (Γιαννίσης βιολί)
Ο ΦΑΣΟΛΑΣ με… τετραφωνική χορωδία!

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ

4 DVDs των 2 ωρών το καθένα + βιβλίο.
Μεγαλόπνοο ντοκυμαντέρ, που πιάνει από τον Όμηρο και την εισαγωγή της πανδουρίδας στην Ελλάδα, ίσαμε το 1084 (κηδεία του Τσιτσάνη). Ανάμεσα στους ομιλητές είναι οι Ηλίας Πετρόπουλος, Σπύρος Παπαϊωάννου, Μάρκος Δραγούμης, Χριστόδουλος Χάλαρης κ.λ.
“Αναγνώστης” είναι ο Ηλίας Λογοθέτης, που διαβάζει κείμενα από την Ελληνική λογοτεχνία και τη ρεμπέτικη φιλολογία,
Περιλαμβάνονται περίπου 100 τραγούδια (με εικόνα), από το “Ρεμπέτικο στου Θωμά” και το “Καφέ Αμάν”, και άλλα τόσα πρωτότυπα και off, από τον Πυθιονικό του Πινδάρου ίσαμε τον Χοστιανό του Σκαλκώτα, κι από τον Μανέτα ίσαμε τον Κατσαρό. Όσο γιά το βιβλίο, είναι κατά κάποιο τρόπο μιά “συνοπτική ιστορία του ρεμπέτικου” (200 σελίδες), που θα είναι και το εισαγωγικό του μεγάλου βιβλίου που ετοιμάζομε χρόνια τώρα με τη Θέσια Παναγιώτου. Κάποιοι από το Φόρουμ τόχουν ήδη διαβάσει, όπως ο Φραγκίσκος, που μου έκανε και κάποιες χρησιμότατες παρατηρήσεις.

Τώρα που τελειώνω, μπορώ να πω υπεύθυνα πως είναι μία από τις καλύτερες δουλειές πούχω κάνει ως σήμερα, και αντιστοιχεί γιά τα ντοκυμαντέρ πούχω κάνει σ’ αυτό που είναι γιά τις ταινίες μου το "Ρεμπέτικο.

Αλλά το κυριότερο: Γίνονται σ’ αυτό κάποιες “ανακοινώσεις” όπως είναι ο επιστημονικός όρος, που θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις, και (ελπίζω) μεγάλους καυγάδες!

Τώρα, πότε θα κυκλοφορήσει;
Εγώ πάντως τελειώνω και το 4ο επεισόδιο, σε 2 ή 3 εβδομάδες το πολύ. Από κει και πέρα, χρειάζεται ένας μήνας γιά authoring, υπότιτλους κ.λ. Από κει και πέρα, δεν ξέρω αν ο παραγωγός θα το κυκλοφορήσει αμέσως, ή θα περιμένει το φθινόπωρο.

Η πρώτη σκέψη, είναι να πουληθεί μέσω διαφημίσεων, όπως έγινε και με την “Ολυμπιάδα” του ίδιου παραγωγού.

Ελπίζω και εύχομαι κύριε Φέρρη ο υποτιτλισμός του εν λόγω έργου σας να είναι πιο “προσεγμένος”, γιατί αυτός του Ρεμπέτικου ήταν για κλάμματα (δικά μας που το παρουσιάσαμε με χαρά στους ξένους φίλους μας) και γέλια (των ξένων φίλων μας).

Νίκος

ΥΓ Αναφέρομαι στους γερμανικούς υπότιτλους…

Ωχχ…Κώστα πρόσεξέ το αυτό! Είναι πολύ ουσιαστική παραίνεση-παρατήρηση του Νίκου…
Υπάρχουν στην πιάτσα πολλοί (και εξειδικευμένοι) στις μεταφράσεις. Μην λυπηθείτε από το μπάτζετ ένα καλό κονδύλι, γιαυτή τη σημαντική δουλειά.
Καλή επιτυχία!

Ρε παιδιά, ποιό είναι το τηλέφωνο για να παραγγείλει κανείς το ντοκυμαντέρ; Ακόμα καλλίτερα (αλλά απίθανο…), ξενητεμένοι, έχετε βρει τρόπο να το παραγγείλετε απ’έξω;