Τοποθέτηση του Δ. Μυστακίδη για την κατάσταση των Μουσικών

Προσωπική άποψη: Όταν μιλούν οι άνθρωποι που ζουν από την μουσική με έργο και ιστορία, όπως π.χ. ο Μυστακίδης, αυτοί που την αντιμετωπίζουν ως χόμπυ ή απλή διασκέδαση καλό είναι να σωπαίνουν και να ακούνε.
https://parallaximag.gr/agenda/mousiki/frasi-apagorevetai-mousiki-einai-tromaktiki

6 «Μου αρέσει»

Δικαίωμα στην άποψη έχουμε όλοι. Γιατί να μην την εκφράσουμε? Και λάθος να είναι, ο διάλογος θα μας διορθώσει.

Προφανώς, η άποψη (και η γνώμη) των ειδικών έχει άλλη βαρύτητα, τους σεβόμαστε και τους ακούμε με προσοχή, αλλά μέχρι εκεί.

2 «Μου αρέσει»

Το πρόβλημα δεν είναι να έχει κάποιος άποψη. Το πρόβλημα ξεκινά όταν κάποιος που δεν έχει σχέση ουσιαστική με ένα αντικείμενο οπότε δεν ξέρει, ούτε κατανοεί, τις συνθήκες που το διέπουν, θέλει να επιβάλλει ή να αλλάξει όρους λειτουργίας του αντικειμένου, αγνοώντας συνειδητά τις προτάσεις αυτών, που όχι μόνο ζουν από αυτό, αλλά και το συντηρούν - αναπτύσσουν - προσφέρουν στον κόσμο.
Και φυσικά δεν αναφέρομαι στους συμμετέχοντες στο φόρουμ.

3 «Μου αρέσει»

Είδα τον εαυτό μου μέσα στο γκρουπ, γι αυτό :slight_smile:

ΟΚ καταλαβαίνω τι λες. Έχεις δίκιο, αυτοί που είναι στα πράγματα δεν έχουν απλά “μια άποψη” αλλά και εκτελεστική ικανότητα και δυστυχώς με τις αποφάσεις τους δυσκολεύουν τη ζωή όλων μας.

Θα έπρεπε να λαμβάνουν πολύ περισσότερο στα σοβαρά τις προτάσεις των άμεσα ειδικών.

1 «Μου αρέσει»

Με συγχωρείς Λουκά μου, αλλά αν ήμουν στη θέση εκείνων που δεν ξέρουν ούτε κατανοούν κάποια θέματα αλλά πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις σχετικά με θέματα υγείας που αφορούν έναν ολόκληρο λαό, τους ειδικούς της υγείας θα ρώταγα πρώτα και όχι τους ειδικούς της διασκέδασης μέσω της μουσικής.

2 «Μου αρέσει»

Νίκο μου, τι αποφάσεις - μέτρα παρθήκαν γενικότερα, και κατά πόσο αυτά είναι αλλοπρόσαλλα ή επιταγές της κυβέρνησης, νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε την άποψή μας. Ιδιαίτερα μετά από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής που διέρρευσαν:
https://tvxs.gr/news/ellada/dierreysan-praktika-tis-epitropis-loimoksiologon
Το θέμα που θέτει ο Δ. Μυστακίδης είναι η αντιμετώπιση των ανθρώπων του πολιτισμού στο πλαίσιο της πανδημίας, και ειδικότερα στους ασχολούμενους με την μουσική.
Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο.

1 «Μου αρέσει»

Μα ο Μητσοτάκης, πολύ πριν διαρρεύσουν πρακτικά, το είχε πεί περίπου κάθε δεύτερη βδομάδα: Η επιτροπή συμβουλεύει, η κυβέρνηση αποφασίζει. Το ότι γίνονται λάθη, είναι σίγουρο. Σίγουρο είναι όμως και το ότι με τίποτα δεν θα ήθελα να είμαι μέσα σ’ εκείνους που πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις, σε τέτοιες ακραίες στιγμές.

Αυτό είναι άλλο, και βεβαίως ξεκάθαρο. Αλλά δεν μίλησα εγώ γι αυτό, για το πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση σχετικά με τον έλεγχο της πανδημίας μίλησα.

Νίκο, κατ’ αρχήν κι εγώ θα εμπιστευόμουν τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Αλλά να την κερδίσουν την εμπιστοσύνη.

Έχεις καμία ιδέα για τις αποφάσεις «για θέματα υγείας» που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση;

Όχι, δεν έχεις, ακόμη κι αν ενημερώνεσαι τακτικά. Γιατί δεν είσαι μέσα στο σχολείο. Η ανακοίνωση ενός μέτρου από τα ΜΜΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζει κανείς από μέσα.

Συνοπτικά, το πρόβλημα ήταν πώς να προστατέψουμε και την υγεία μας αλλά να μη νεκρωθεί και η εκπαίδευση, και η λύση ήταν να μη γίνει κανένα από τα δύο. Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές, φοιτητές, νήπια και προνήπια της χώρας έχουν πελεκηθεί ανελέητα ενώ ταυτόχρονα έχουν εκτεθεί και σε όλους τους κινδύνους υγείας που υποτίθεται ότι κοιτάμε να περιορίσουμε. Για τους δασκάλους ας μην πω καλύτερα (θα έπρεπε να ανοίξω όχι ξεχωριστό νήμα αλλά δικό μου φόρουμ). Δεν είδα ούτε ένα μέτρο που να μην είναι φιάσκο είτε από άποψη προστασίας της υγείας είτε από άποψη συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ πάρα πολλά ήταν φιάσκα και από τις δύο απόψεις, δηλαδή και η πίτα ξοδεμένη και ο σκύλος νηστικός.

Και μου ζητάς να τους εμπιστευτώ σε ζητήματα μουσικής και πολιτισμού;

3 «Μου αρέσει»

Γενικά δεν παρακολουθώ τα πολιτικά της Ελλάδας από πολύ κοντά οπότε μπορεί να λέω κοτσάνες αλλά μου φαίνεται σωστό αυτό που λέει ο Μητσοτάκης. Ο κυρίαρχος λαός δε ψήφισε τις επιτροπές, ο ρόλος τους φυσικά είναι συμβουλευτικός και η ευθύνη για τις αποφάσεις είναι των πολιτικών.

Έχεις κάποιαν καλύτερη κυβέρνηση να προτείνεις;

Συγγνώμη, αν δεν έχω λεφτά να πάρω αυτοκίνητο σημαίνει πως είμαι υποχρεωμένος να ισχυρίζομαι ότι η ετοιμόρροπη σακαράκα μου δεν είναι ετοιμόρροπη σακαράκα;

2 «Μου αρέσει»

Ακριβώς όπως το λες. Το ερώτημα που μπαίνει όμως είναι ποιες προτεραιότητες βάζει μπροστά η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και η συγκεκριμένη έχει δείξει ξεκάθαρα ποιες είναι αυτές. Ο τουρισμός ας πούμε.

2 «Μου αρέσει»

Όχι, φυσικά και δεν θα το ισχυριστείς αυτό, αλλά θα είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιείς αυτή τη σακαράκα, μέχρι να μπορέσεις να την αλλάξεις με μιάν άλληνε. Ή θα την πετάξεις και θα κοιτάξεις να πορευτείς όπως γίνεται, αλλά τέτοια λύση σε κράτος δεν στέκει. Και το να μεμψιμοιρείς όταν ξέρεις καλά ότι άλληνε δεν βρίσκεις, σίγουρα δεν σου κάνει καλό.

Από το κείμενο του Δημήτρη θυμήθηκα συνειρμικά ένα άλλο μέτρο, που δεν εμπίπτει στη θεματολογία του κειμένου αλλά πάντως έχει να κάνει με μουσική:

Απαγορεύεται η μουσική στα μπιτσόμπαρα. Ηχογραφημένη προφανώς. Όλες οι υπόλιπες δραστηριότητες επιτρέπονται (δηλαδή να νοικιάζεις ξαπλώστρες και να σερβίρεις καφέδες), με τήρηση αποστάσεων. Εσάς στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μη σας λέει τίποτα αυτό, αλλά εδώ στη διακεκαυμένη ζώνη πάει ήδη καιρός που επισκεπτόμαστε τις παραλίες.

Λοιπόν, για μένα προσωπικά η ξαπλώστρα με ομπρέλα, παγωμένο καφέ και ΧΩΡΙΣ μουσική είναι παράδεισος. (Τέλος πάντων, παράδεισος είναι οι παραλίες χωρίς ξαπλώστρες αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.) Αλλά πέρα από την προσωπική μου βόλεψη, πρέπει να υπάρχει και κάποια λογική στο ότι η ξαπλώστρα είναι ασφαλής, ο καφές είναι ασφαλής, αλλά η μουσική κολλάει κορονοϊό.

Ποια ακριβώς είναι;

Αν η δίπλα παρέα ακούει μουσική από τα δικά της ηχειάκια, θα πρέπει μετά να κάνω ράμπιτ τεστ; :rabbit:

5 «Μου αρέσει»

καλως ηρθατε στην ελλαδα…

Για κάν’ το μας λίγο λιανά αυτό, Μιχάλη, γιατί δεν καταλαβαίνω τί εννοείς ή υπονοείς.

Μέγιστη υποκρισία κατ εμέ η σπουδή των κυβερνώντων να προστατεύσουν το κοινό ,από τον κίνδυνο μετάδοσης του covid19 λόγω του αυξημένου κινδύνου αερογενούς μετάδοσης, λόγω των εκτελουμένων ασμάτων , από τους μουσικούς και το κοινό. Ο ισχυρισμός τους είναι ότι με το τραγούδι ,επειδή εκπνέουμε με ταχύτητα ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Αυτό είναι σωστό .Και τι κάνουμε; Επιτρέπουμε την εστίαση ,αλλά χωρίς μουσική και τραγούδι ,και έτσι είμαστε ασφαλείς .Ε γελάει κι ο κάθε πικραμένος. Και γελάει και το παρδαλό κατσίκι κι όχι μόνο ο πικραμένος. Κι αυτό γιατί υπεύθυνο για την μετάδοση μαζί με το βήξιμο και το φτάρνισμα, εξ ίσου ευθύνεται για την μετάδοση και το τρανταχτό γέλιο. https://eclass.uniwa.gr/modules/document/file.php/PCH289/Αερογενής%20μετάδοση.pdf
Σίγουρα μπορεί να πάμε σε ένα ήσυχο ταβερνάκι (χωρίς μουσική), να περάσουμε μια όμορφη βραδιά, αλλά βασικό συστατικό του να περάσουμε όμορφα είναι το γέλιο. Αλλά για αυτό κουβέντα. Η αίσθησή μου είναι απλά ότι δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από την κομματική τους πελατεία. Και επειδή η άλλη αίσθησή μου είναι ότι οι μουσικοί των ταβερνών και των μικρών χώρων δεν ανήκουν στην εκλογική τους πελατεία, κάνουν ότι κάνουν. Δεν θέλω να πολιτικοποιήσω η να κομματικοποιήσω το θέμα. Ένα σχόλιο πάνω στις απόψεις του Δημήτρη (που συμφωνώ ολοκληρωτικά),σύμφωνα με την αίσθησή μου έκανα.

3 «Μου αρέσει»

Δεν είναι καμιά προτεραιότητα ο τουρισμός, απλά τους κρατάν ομήρους (για μην πώ άλλη έκφραση όπως ο εφοπλιστής) οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς. Προτεραιότητα είναι να μοιράσουν χρήματα και θέσεις (και εμβόλια) στους δικούς τους, να περάσουν ό,τι πιο νεοφιλελέ νομοσχέδιο μπορούν για την εξυπηρέτηση μεγαλοαφεντικών-τραπεζιτών-κλπ, και να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

Δεν ξέρω για ποιούς λόγους κάποιος θα μπορούσε να στηρίζει τους χειρισμούς την κυβέρνησης (αν δεν ανήκει στις αποπάνω κατηγορίες), αλλά η κατηγορία περί μεμψιμοιρίας είναι ανυπόστατη. Ο κόσμος που αγωνίζεται τόσο καιρό έχει καταφέρει να δοθεί επίδομα και να αυξηθούν οι δικαιούχοι, να σταματήσουν οι επιθέσεις των μπάτσων με ξύλο και βασανιστήρια, να βγουν στη δημοσιότητα ένα σωρό σκάνδαλα και η πραγματική εικόνα της πανδημίας, να ανακαταληφθεί το “Εμπρός”, να παρθούν πίσω κάποιες επιμέρους αποφάσεις και διατάξεις… Και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.
Όσο για την απαγόρευση της μουσικής, αυτό εντάσσεται στην γενικότερη επιστροφή στα μετεμφυλιακά χρόνια: η φούστα στο γόνατο, λογοκρισία παντού και μουσική πουθενά. Έχει τόση σχέση με την αντιμετώπιση του ιού όσο και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

4 «Μου αρέσει»

Προς απάντηση:

https://atexnos.gr/εξώδικο-της-ποθα-στον-χαρδαλιά-για-τις/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork&fbclid=IwAR39AoOsRvswaKntWA0a8a_ZJdUpi6SZJf9M6HOnqo0lChg2LYhk6qq4TCM

2 «Μου αρέσει»

Να επαναλάβω την ερώτηση; Απ’ ευθείας πρόταση δεν κατετέθη ακόμα…