Κυριακάτικο πρωινό φωτορεπορτάζ στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω Κορωνοϊού-Κορονοϊού

Η ιδέα έπεσε χθες στον φίλο Παναγιώτη.

Βάζεις το μηχανάκι σου να βάλω την φωτογραφική μου μηχανή για να φωτογραφήσω το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις για περιορισμό στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού- Κορονοϊού;

Σαν καλός φίλος ο Πάνος δέχτηκε με την πρώτη.

Συνάντηση Κυριακή πρωί (9:30) στην γωνία Κηφισίας και Πανόρμου, με ένα γρήγορο καφεδάκι στο όρθιο, και βουρ για το κέντρο.

Καθ΄οδόν και πάνω στη μηχανή, πρώτη εικόνα με κάποιους να κάνουν γιόγκα (?) στο πάρκο του Βενιζέλου, στο μέγαρο Μουσικής.

Και πρώτη στάση στο Καλλιμάρμαρο.

Ούτε λεωφορεία, ούτε τουρίστες, παρά ελάχιστοι γονείς με τα παιδιά τους.

Λίγο πιο ΄κει, μια ομάδα ποδηλατών έτοιμη για βόλτες στην άδεια Αθήνα.

Επόμενη στάση το μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη, στη Βουλή.

Ο κόσμος απών.

Μόνο τα περιστέρια μόνιμα στις θέσεις τους.

Οι δύο τουρίστες κρατούν αναμνήσεις από το πέρασμα τους από την Αθήνα.

Για το τι επικράτησε λίγη ώρα αργότερα στο ίδιο σημείο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

3 «Μου αρέσει»

Ελάχιστος κόσμος και στην πλατεία Συντάγματος, στις 10:00 το πρωί. Μάλλον για Δεκαπενταύγουστο θυμίζει.

Συνεχίζουμε με προορισμό την Μητρόπολη Αθηνών.

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι βρίσκονται εκείνη την ώρα εκτός της Μητρόπολης Αθηνών.

Κάποιοι λίγοι με την μάσκα στο πρόσωπο.

Αρκετοί πιστοί εντός της Μητρόπολης. Κυρίως μεγάλης ηλικίας.

1 «Μου αρέσει»

Ως γνωστόν, μόνο τα take away και τα delivery παραμένουν ανοιχτά.

Τα τραπεζοκαθίσματα σε καφέ και εστιατόρια μαζεμένα.

Ευκαιρία για ξεκούραση για τον συμπαθή γέροντα.

Το καφενείο «Η ωραία Ελλάς» «ερμητικά» κλειστό.

Η Ερμού, ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της Αθήνας, δεν θυμίζει σε τίποτα την Ερμού μιας ανοιξιάτικης Κυριακής.

Ο Τζίμης με τα κουλούρια του εκεί, σταθερά μέσα στον χρόνο.

Να περιμένει τους ελάχιστους που περπατούν στον πλακόστρωτο δρόμο.

1 «Μου αρέσει»

Κλείνουμε την περιήγηση αυτή με το Μοναστηράκι.

Η οδός Άρεως σχεδόν έρημη.

Λίγα πράγματα και στην Ηφαίστου.

Το αδιαχώρητο της πλατείας, κοντινή ανάμνηση.

Λίγος κόσμος περιμετρικά. Η ατμόσφαιρα βουβή.

Η φωτογράφηση των χώρων έγινε μεταξύ 10:00 και 11:00, σήμερα Κυριακή 15/3/2020.

Το πιθανότερο είναι, κατά την διάρκεια της μέρας, οι ίδιοι χώροι να είχαν περισσότερο κόσμο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των φωτογραφιών χωρίς την έγκριση του υποφαινόμενου.

3 «Μου αρέσει»

Μπράβο ρε Φώτη, γι αυτό σε χαίρομαι. Πολύ όμορφες φωτογραφίες!
Ζηλεύω γιατί αυτές που συνήθως βγάζω εγώ, ούτε για οικογενειακό άλμπουμ δεν κάνουν. :rofl:

ΥΓ Εγώ έχω το όνομα και ο Φώτης την χάρη.

1 «Μου αρέσει»

φώτη πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου!
αλλά καλύτερα να είχαμε κάτσει όλοι σπίτια μας (και δεν το λέω προσωπικά για σένα και τον φίλο σου). με τόσο κόσμο έξω, μια για μαζικά ψώνια τετραετίας στα σούπερ μάρκετ και μια για να μεταλάβουμε, ακυρώνουμε όλα τα μέτρα και τις προσπάθειες των υπολοίπων.

2 «Μου αρέσει»

Nίκο συμφωνώ και έτσι είναι.

Όσων αφορά την πλευρά μας, πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας, τόσο πριν όσο και μετά. Δεν ακουμπήσαμε τίποτα και δεν ήρθαμε σε επαφή με άνθρωπο. Η απόσταση μας ήταν τουλάχιστον 5 μέτρα μακριά από τον πιο κοντινό άνθρωπο.

1 «Μου αρέσει»

Εμένα πολλοί μού φαίνονται. Έκανα παρόμοια βόλτα στο Ηράκλειο το απόγευμα και ήταν αισθητά πιο έρημο, χωρίς όμως να το λες και έρημο-έρημο.

Μιας και ήρθε κι εδώ η κουβέντα, ας τη συνεχίσουμε.

Εγώ παιδιά είμαι υπέρ των μαζικών ψώνιων. Από τη στιγμή που αντικειμενικά πρέπει να πάω στο σουπερμάρκετ, ως ετερότροφος οργανισμός που είμαι (:wink: διαβάζω βιολογία αυτές τις μέρες και τσίμπησα αυτό τον ωραίο όρο), καλύτερα να πάω μία και καλή, και ξανά σε όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες μπορώ, παρά κάθε τρεις και λίγο όπως το συνήθιζα.

Προχτές άδειασα ένα σουπερμάρκετ, σήμερα ένα περίπτερο, και όποτε αποφασίσετε να πάτε κι εσείς είτε για μαζικά είτε για μικρά ψώνια δε θα με βρείτε μπροστά σας.


Άδειασα, τρόπος του λέγειν. Δεν αντιλήφθηκα να επικρατεί πανικός, ήταν μερικοί που έκαναν το ίδιο μ’ εμένα αλλά όχι πολλοί, και πάντως άδεια ράφια δεν είχε.

2 «Μου αρέσει»

Σε μένα αυτό που έκανε εντύπωση μόλις τώρα, είναι ότι όντως βγήκε ένας εδώ που μένω και χειροκρότησε όπως ζήτησε η Μαρέβα. Τελικά όντως δεν έχουμε σωτηρία. Και ο ιός να μην μας σκοτώσει τελικά μάλλον θα το κάνει η βλακεία.
Εδώ η επιστολή της Όλγας Κοσμοπούλου ιατρού λοιμωξιολόγου διευθύντριας του ΕΣΥ στην κ. Μητσοτάκη:
"Αγαπητή κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγε του πρωθυπουργού και επιχειρηματία.
Διαβάζω ότι καλείτε τους πολίτες και προφανώς προτίθεσθε και η ίδια να βγείτε το βράδυ στο μπαλκόνι σας να μας χειροκροτήσετε.

Απορώ με το θράσος σας.
Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ατζέντα της κυβέρνησης του συζύγου σας για τα Δημόσια Νοσοκομεία, την πιο αντιλαϊκή που θα μπορούσε να γίνει.

Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο σύζυγός σας, εκτός από σημερινός πρωθυπουργός και υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ και των περικοπών στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος κυβερνήσεων που κουτσούρεψαν το δημόσιο τομέα υγείας και έπληξαν σοβαρά τα δικαιώματά μας ως πολιτών αυτής της χώρας, ημών των ιδίων αλλά και των ασθενών μας.

Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την προσπάθεια του συζύγου σας να μας “αξιολογήσει” και να μας κατατάξει σε “αρίστους, μετρίους και κακούς”.

Επειδή μας χωρίζουν έτη φωτός, εμάς τις μαχόμενες γυναίκες υγειονομικούς, γιατρίνες, νοσηλεύτριες, βοηθούς θαλάμου, τραυματιοφορείς, τεχνολόγους, καθαρίστριες, διοικητικούς από εσάς, και κυρίως μας χωρίζει το γεγονός ότι εμείς επιλέξαμε να ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ και να ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ τους συνανθρώπους μας για το μεράκι μας και για το ψωμάκι μας, από εσάς που επιλέξατε μια καριέρα για το παντεσπάνι σας (ουδείς ψόγος), πραγματικά μη μας δουλεύετε κυρία Μητσοτάκη!

Αν, πραγματικά, και εν μέσω επιδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας μερικές από εμάς μπορεί και να μολυνθούμε και να πεθάνουμε, όλες όμως θα λείψουμε για άπειρες εργατοώρες από τις οικογένειες και τους αγαπημένους μας ανθρώπους, θέλετε να ζητήσετε έμπρακτα συγγνώμη για την πολιτική που υπηρέτησε και υπηρετεί ο σύζυγός σας, βαδίστε μέχρι ένα δημόσιο νοσοκομείο να βοηθήσετε Η ΙΔΙΑ για έστω μια βάρδια, όπου μπορείτε. Το καθάρισμα ασθενών, το καθάρισμα θαλάμων, το στρώσιμο σεντονιών (που δεν έχουμε αρκετά) δεν είναι ντροπή κυρία Μητσοτάκη. Είναι τιμή για αυτές που το κάνουν!

Αφήστε λοιπόν τα υποκριτικά χειροκροτήματα κυρία Μητσοτάκη! Διακρίνετε από πίσω η πραγματική σας έκφραση (ίου, βρωμερός δημόσιος υπάλληλος τολμάει και μου απευθύνει το λόγο).

Αφήστε τα χειροκροτήματα και θυμίστε στο σύζυγό σας ότι μας χρωστάει και κάποια αναδρομικά, εδώ και κάτι χρόνια. Από τις περικοπές των μνημονίων που ψήφισε.

Όπως και νάχει, φροντίστε να ντυθείτε καλά το βράδυ που θα βγείτε στο μπαλκόνι (ω, συγγνώμη, βεράντα). Θάχει ψύχρα.

Μια υγειονομικός από το πεδίο της μάχης (δεν ξέρω αν είμαι άριστη, καλή, μέτρια ή κακή με τα κριτήρια του συζύγου σας, αλλά είμαι εκεί).

Καθίστε εσείς στη βεράντα σας. Αλλά μην με χειροκροτήσετε. Δεν σας το επιτρέπω."

Πηγή: http://www.katiousa.gr/koinonia/ygeia/olga-kosmopoulou-aporo-me-to-thrasos-sas-k-mareva-afiste-ta-ypokritika-cheirokrotimata/

3 «Μου αρέσει»

νομίζω από ιταλία ξεκίνησε αυτό, αν ήμουν δίπλα σε νοσοκομείο θα χειροκροτούσα κι εγώ (όπως χειροκροτούσαμε τον εκπληκτικό μάγειρα σε ένα μαγαζί που δούλευα παλιά). συμφωνώ όμως πως είναι ξεφτίλα και ντροπή να το εκμεταλλεύεται η κάθε μαρέβα.
φώτη μου το ξέρω πως είσαι συγκροτημένος άνθρωπος και θα έπαιρνες τα μέτρα σου. γι’αυτό έβαλα πρώτο πρόσωπο να μας πιάνει όλους.

2 «Μου αρέσει»

Πω πω κόλαφος!!

2 «Μου αρέσει»

Αυτό έγινε στην Ισπανία και το χαίρομαι.

Και αυτό έγινε στην Ελλάδα:

Να πω ότι το χαίρομαι, θα πω ψέματα.

2 «Μου αρέσει»

Και άλλη απάντηση από γιατρό προς την προτροπή να γίνουμε χειροκροτητές.
" Οι διαδικτυακές προτροπές για χειροκροτήματα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές από τους σημερινούς αλλά και τους προηγούμενους κυβερνώντες που έχουν διαλύσει τη Δημόσια Υγεία, είναι υποκριτικές.
Προκαλούν οργή στους μαχόμενους υγειονομικούς που δίνουν αυτές τις μέρες άνιση μάχη με το θάνατο. Κάποτε μας λοιδορούσαν -επί τουλάχιστον μια δεκαετία- ότι τα αιτήματα για ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό ήταν μαξιμαλιστικά κι ανέφικτα. Σήμερα όλος ο λαός καταλαβαίνει και βλέπει πως ήταν ανάγκη. Και για το χθες και για σήμερα και για το μέλλον.
Δεν πιστεύει κανείς τους υποκριτές. Ας αφήσουν τα ανέξοδα λόγια στήριξης και να προχωρήσουν εδώ και τώρα σε προσλήψεις και σε άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, καλύπτοντας τα κενά και τις ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Αυτές τις μέρες δίνουμε τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, μαζί με το λαό. Τη στήριξή του, την βλέπουμε καθημερινά στα μάτια των ασθενών και των οικογενειών τους.

Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”
και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

1 «Μου αρέσει»

Και η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, οι ειδικευόμενοι, οι επιμελητές των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Αγροτικών Ιατρείων παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, όλοι εμείς, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Προσπαθούμε με τα λιγοστά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης και εντατικοποίησης να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Δεν θέλουμε να μας χειροκροτήσετε, γιατί προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Θέλουμε να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά.

Για να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας που θα προσβληθούν από κορονοϊό και θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά και για να περιθάλψουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία δε σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού.

Απευθύνουμε έκκληση έστω την ύστατη στιγμή, αντί να καλείτε τον κόσμο να μας χειροκροτήσει, να δεχτείτε να μας συναντήσετε.

Απευθύνουμε έκκληση έστω την ύστατη στιγμή:

  • Να προσλάβετε άμεσα το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
  • Να εξασφαλίσετε στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας, ώστε να μην αρρωστήσουμε και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.
  • Για να μη χάσει τη ζωή του κανένας ασθενής, ενώ θα μπορούσε να σωθεί».
3 «Μου αρέσει»