Η επιβίωση των μουσικών και άλλων καλλιτεχνών στην καραντίνα -και μετά από αυτήν (δράσεις-βίντεο-κλπ)

το ξέρουμε όλοι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους, και ακόμα χειρότερα για άστεγους, φυλακισμένους και πρόσφυγες. αλλά λόγω θεματολογίας του φόρουμ θα επικεντρωθώ στους μουσικούς.
γίνονται διάφορες δράσεις από συλλόγους και σωματεία ώστε να δοθεί το επίδομα και στους μουσικούς (μέχρι στιγμής αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό που δούλευε με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε μαγαζιά, καθώς και σε κάποιους οργανισμούς). στην ουσία οι καλλιτέχνες είναι ένα κλάδος που έμεινε άνεργος από την μια μέρα στην άλλη, χωρίς να υπάρχει και προοπτική δουλειάς μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων. επίσης αρκετοί καλλιτέχνες ανεβάζουν βίντεο όπου ζητούν υλική και ηθική στήριξη, ο καθένας με τον τρόπο του.
οπότε ανοίγω εδώ το θέμα, βάζω κάποια και όποιος θέλει συμπληρώνει.

3 «Μου αρέσει»

ο πανελλήνιος μουσικός σύλλογος κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας και συλλέγει υπογραφές:
https://pmu.gr/
https://pmu.gr/?p=790

ο σύλλογος μουσικών βορείου ελλάδος και αυτός συλλέγει υπογραφές, επίσης υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που μπορούν να συμπληρώσουν οι μουσικοί:


https://smve.gr/ns-statement/

επίσης κάποια βίντεο,

από τον δημήτρη μυστακίδη:

από την έλια βεργανελάκη:

από την χαρούλα τσαλπαρά:

3 «Μου αρέσει»
3 «Μου αρέσει»

εδώ γίνεται συλλογή υπογραφών:

αλλά πρώτα απ’όλα, ραντεβού στον δρόμο με τα σωματεία. πέμπτη 7 μάη, 12πμ στην βουλή:
https://pmu.gr/?p=974

2 «Μου αρέσει»
3 «Μου αρέσει»

Θα ήθελα να επικοινωνήσω με άλλους μουσικούς του Ηρακλείου (Κρήτης!) σχετικά μ’ αυτό. Όποιος διαβάζει, ας στείλει παρακαλώ ένα πμ.

Ευχαριστώ πολύ.

1 «Μου αρέσει»

Για σήμερα το βράδυ. Ενδεικτικά σημεία εκδηλώσεων.

1 «Μου αρέσει»

Συμμετοχή από τη Σίφνο με την Τσιγγάνα

Φωνή - κιθάρα: Αντιγόνη Μπούνα
Ακορντεόν: Τζίμης Γκίνης
Μπουζούκι: Αντώνης Συνοδινός
Κιθάρα: Αντώνης Κοσμής
Τουμπερλέκι: Σπύρος Καραλής
Νταϊρές: Δήμητρα Ψαρρού

(Δροσιά, φαίνεται, είχε χθες το βράδυ στη Σίφνο)

4 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»

Βασίλης Παρασκευόπουλος: Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος πάλεψε και διεκδίκησε, δεν είπε “θα λογαριαστούμε μετά”…

1 «Μου αρέσει»
3 «Μου αρέσει»

την επόμενη πέμπτη 10 σεπτέμβρη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΜΣ και άλλων σωματείων καλλιτεχνών στις 6μμ στα προπύλαια:
https://pmu.gr/?p=1184

παράλληλα, συνεχίζεται η λειτουργία της επιτροπής αλληλεγγύης του ΠΜΣ:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΜΣ
Από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε η καραντίνα και έκλεισαν τους χώρους που δουλεύουμε ή θα δουλεύαμε οι μουσικοί, γνωρίζαμε πως ο πέλεκυς των δυσβάσταχτων δυσκολιών, θα έπεφτε στην πλάτη μας.
Αποτελεί άλλωστε προσφιλή συνήθεια της εκάστοτε κυβέρνησης να ρίχνει το βάρος των οικονομικών “κρίσεων” στην τάξη των εργαζομένων και όχι στην τάξη των εχόντων.
Έτσι λοιπόν το σωματείο μας Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αντανακλαστικά προχώρησε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλοβοήθειας παράλληλα με τον δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων που έτσι κι αλλιώς χαράζει και πορεύεται.
Ο μηχανισμός συντονίζεται από τον Αλέκο Κεντρή(6947091762) μέλος του ΔΣ και τον Αργύρη Νικολάου(6946931918) μέλος του ΠΜΣ.
Οι τηλεφωνικές γραμμές είναι ανοιχτές και στους παραπάνω αριθμούς μπορεί να καλέσει συνάδελφος προκειμένου να ανακουφιστούν ανάγκες με υλική βοήθεια σε τρόφιμα κ.α…
Το παρόν κείμενο είναι ένα ευχαριστήριο μήνυμα προς όλους αυτούς κι αυτές, που συγκινητικά αγκαλιάσανε την κίνησή μας. Συνάδελφοι, συναδέλφισσες αλλά και απλός αλληλέγγυος κόσμος επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθειά μας, δίνοντάς μας από το υστέρημά του, από τα λίγα χρήματα που το κράτος μοίρασε επιδοματικά σε ελάχιστους, από τις λίγες οικονομίες που είχε στην άκρη για τα “δύσκολα”.
Γιατί για εμάς τους εργαζόμενους στον χώρο της μουσικής, τα ”δύσκολα” δεν είναι έκτακτο καθεστώς αλλά ο τρόπος ζωής μας. Δύσκολος τρόπος ζωής που έχει επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις, και τα μίνιμουμ εργασιακά δικαιώματα.
Εμείς εδώ είμαστε για να αγωνιζόμαστε. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους και όσες στηρίζουν τον μηχανισμό αλληλοβοήθειας και τους αγώνες του κλάδου μας.
Επιτροπή Αλληλεγγύης
Αργύρης Νικολάου, μέλος του ΠΜΣ

9 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»

Τοποθέτηση του Φοίβου Δεληβοριά:
"Μετά από μια βδομάδα αντιφατικών κυβερνητικών αποφάσεων -και με τους εργαζομένους στην «Ταράτσα» να μην ξέρουν αν θα δουλέψουν ή όχι- σας ανακοινώνουμε τελικά πως βάσει των νέων μέτρων οι παραστάσεις μας με Καίτη Γαρμπή-Δημήτρη Μεντζέλο, Σταμάτη Κραουνάκη-Χρήστο Νικολόπουλο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες που ήταν προγραμματισμένες.

Το «ΆΛΣΟΣ» θα βγάλει άμεσα ανακοίνωση για το τι θα γίνει με τα προπωλημένα εισιτήρια και για το αν θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε σε άλλες ημερομηνίες τις δύο sold out παραστάσεις.

Η στενοχώρια μου που δεν θα συναντήσω τους φίλους μου και σπουδαίους συναδέλφους στη σκηνή είναι, φυσικά, το λιγότερο. Η κατάσταση με τα κρούσματα είναι έκρυθμη, επηρεάζει όλη την κοινωνία. Θα άφηνε ανεπηρέαστους εμάς, που δουλειά και κλίση μας είναι να ξαγρυπνάμε μετρώντας το σφυγμό της;
Υπάρχει όμως εδώ κάτι τραγικό, μια άβολη –όπως λένε- αλήθεια: ο Πολιτισμός γίνεται η πρώτη «Ιφιγένεια», ακριβώς επειδή όλο το καλοκαίρι δεν έγινε τίποτα για να ενδυναμωθεί το σύστημα Υγείας, η Παιδεία και τα ΜΜΜ, ώστε να μην συμβαίνει τώρα αυτό που συμβαίνει.

Ο κος Τσιόδρας και οι συμβουλές του απαξιώθηκαν πλήρως. Η κοινή λογική επίσης. Και τώρα η ευθύνη μετατίθεται κυνικά στον απλό πολίτη, στους «τεντιμπόηδες» νέους, στους πρόσφυγες που «πιάνουν» κρεβάτια ΜΕΘ και φυσικά στους καλλιτεχνικούς χώρους, τους εξ υποστάσεως πιο οργανωμένους και έτοιμους να υποδεχθούν ασφαλώς όσους διατίθενται να παρευρεθούν.

Δημιουργούνται δηλ. επικίνδυνοι κοινωνικοί αυτοματισμοί και δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι σε λίγο καιρό θα τσακωνόμαστε για το ποιος αξίζει περισσότερο την περίθαλψη ή το εμβόλιο.

Τι θα γίνει αυτό το χειμώνα;

Το έγραψα και την Κυριακή: υπάρχει ακόμα χρόνος να στηριχθούμε αποτελεσματικά. Ακόμα και αν οι ιθύνοντες –πράγμα που δεν μπορώ να πιστέψω- θέλουν ο χρόνος αυτός να φαγωθεί και να οδηγηθούμε στα χειρότερα, εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Τα μέτρα στην Υγεία, στην Παιδεία και στις Συγκοινωνίες δεν πρέπει να αργήσουν άλλο. Το ίδιο και τα μέτρα που έχουν καταθέσει τα σωματεία των επαγγελματιών. Η εξαθλίωσή μας δεν είναι ζήτημα κλαδικό. Είναι αρχή μεγάλων δεινών για τον τόπο. Aς την προλάβουμε."
Πηγή:

2 «Μου αρέσει»

Καλά, το τι θα είχα να πω για τα μέτρα στην Παιδεία…!

Αυτή τη φορά πραγματικά θα συγκρατηθώ να μη γράψω διπλοσέντονο οφτόπικ, αλλά μόνον, επιγραμματικά, ότι όσοι δεν τυχαίνει να είστε δασκάλοι, μαθητές ή γονείς, απλά δε φαντάζεστε.

2 «Μου αρέσει»

σε παρακαλώ γράψε, είναι πολύ χρήσιμη η εμπειρία σου και η άποψή σου από μέσα.

1 «Μου αρέσει»

Περικλή επειδή έχει σημασία η γνώση ενός ανθρώπου που τα ζει από μέσα, και επειδή γενικά έχουν επιδοθεί στην δημιουργία εντυπώσεων για “αρνητές της μάσκας” σε σχέση με τους μαθητές η μαρτυρία σου για μένα είναι πολύτιμη.
Εξάλλου πραγματικά πιστεύει κάποιος ότι όλα αυτά δεν είναι αλληλένδετα?

1 «Μου αρέσει»

Τοποθέτηση της Ελένης Γερασιμίδου για τους εργαζόμενους σε θέαμα - ακρόαμα:
"Μαύρη μωρέ μαύρη ζωή που κάνουμε…

Τι μαθαίνει κανείς μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, αγαπητοί μου συνάδελφοι.

Συνάδελφοι λέγοντας εννοούμε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Θεάματος – Ακροάματος. Αυτούς όλους τους αχαρτογράφητους, τους αφανείς – ακόμα και όσους η παρουσία τους τρυπάει μάτι, αλλά δεν είναι φίλοι της εξουσίας – που περιμένουν με αγωνία να τηρήσουν όλα τα πρωτόκολλα, που είναι αποφασισμένοι σε ζοφερούς καιρούς να συνεχίσουν να κάνουν το χρέος τους στην κοινωνία και να προσφέρουν μέσω της Τέχνης τους όσα μόνο η ζωντανή επαφή μπορεί. Αυτούς όλους που σε οριακές στιγμές της Ιστορίας του τόπου δεν πτοήθηκαν αλλά συνέχισαν να προσφέρουν παρηγοριά, γέλιο, συγκίνηση και πάνω απ’ όλα ψυχική ανάταση και κουράγιο.

Ποιος σας είπε πως βγήκαμε στο μεϊντάνι να ζητιανέψουμε τα ψίχουλά σας. Και – σας τόχουμε φωνάξει όλοι όσοι τολμήσαμε το καλοκαίρι – ούτε ένα κρούσμα δεν παρατηρήθηκε στις προφυλαγμένες παραστάσεις μας.

Βάλτε όσους περιορισμούς πρέπει τον χειμώνα που έρχεται. Αν δεν μας καταδικάσετε λόγω ηλικίας κάποιους ζωντανούς κι ενεργούς στην απόσυρση θα συνεχίσουμε με νύχια και με δόντια και με ελάχιστους γενναίους θεατές να παίζουμε, να τραγουδάμε και κυρίως να ΖΟΥΜΕ, χωρίς την παρέμβαση κανενός από το δικό σας περιβάλλον παρά μόνο από τις δικές μας οργανωμένες παρεμβάσεις. Δόξα στα Σωματεία μας που μας γλύτωσαν από τη μαύρη εργασία και τη μαύρη ζωή και που μόνο από κει να μας φοβάστε."
Πηγή:

1 «Μου αρέσει»

Για σήμερα:

3 «Μου αρέσει»