Τοποθέτηση μπερντέδων

Γεια σας.
Πήρα πρόσφατα ένα σάζι και από την αρχή κάποιοι μπερντέδες δεν ήταν μάλλον καλά δεμένοι και σιγα σιγα απο το παίξιμο καποιοι χαλαρώσανε και το οργανο άρχισε να τρίζει. Μαλιστα από την περιέργεια μου 2 λύθηκαν τελείως.
Ρώτησα 1-2 οργανοποιούς και δεν ασχολούνται με τέτοια όργανα . δεν μπορουσαν να με βοηθήσουν .έτσι σκέφτηκα να τους φτιάξω εγώ , μα δεν μπόρεσα να καταλάβω πως είναι δεμενοι. Γνωριζεται κάποιο σιτε που να δείχνει αναλυτικά πώς δένονται;
Και το υλικό τους είναι κάτι συγκεκριμένο; Γιατι εμένα μου φάνηκε σαν απλή μπετονιά.
ευχαριστώ

οριστε φιλε,μια παρουσιαση για λαουτο,φανταζομαι η τεχνοτροπια θα ειναι η ιδια!

http://www.luthier.gr/index.php?topic=461.0

Πετονιά είναι, αλλά πρέπει να είναι όλοι οι μπερντέδες από πετονιά του σωστού πάχους. Νομίζω (διασταύρωσέ το όμως) ότι χρησιμοποιείται ένα πάχος για όλους. Δεν ξέρω αν καμιά φορά οι πρώτοι λίγοι μπερντέδες είναι με πιο χοντρή πετονιά και στην πορεία λεπταίνει μία ή περισσότερες φορές.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρεις τι είναι η πετονιά που έχεις, ώστε να ζητήσεις είτε την ίδια είτε την ανάλογη. Τα κομματάκια που έφυγαν τα έχεις φυλάξει;

Πολύ καλό!!

Χμ αν χρησιμοποιή μικροτερο μέγεθος δεν το σκεφτικα.
Πρα μια πετονιά (απλά είναι ελάχιστα ποιο παχιά από αυτή που έχει) και θα κατσω να τους αλλαξω όλους γιατί οι περισσότεροι πάνω στο όργανο είναι έτυμοι να την κοπανίσουν, και θα σας πώ το αποτέλεσμα.
Έκανα δοκιμαστικά έναν και βγήκε πάρα πολύ καλος. Νάσε καλά φίλε μου.
όλα αυτά σε λίγες μερούλες όμως γιατί έχουμε και μια εξεταστική να τελειώσουμε :slight_smile:

Παιδιά άλαξα όλους τους μπερντέδες και έγινε άλο οργανο δεν τρίζει τίποτα.
Ούτε είχε πρόβλημα με ένα μόνο μέγεθος μπετονιάς.
Μία παρατήρηση. βλεποντας πως δεν έχω πρόβλημα να το κάνω με γυμνό χέρι δεν έβαλα τίποτα, μα μετά από τόσους μπερντέδες τα χέρια γίνανε άστα να πάνε. Γιαυτό βάζουμε γάντια ή οτιδήποτε στα χέρια.:088:

Μπορείς να αναφέρεις τι Ν. πετονιά χρησιμοποίησες;

η πετονια που έβαλα είναι 0,40mm