Τοποθέτηση κλειδιών: Οδηγός για τρύπες

Καλησπερα και χρονια πολλα σε ολους εμας που γιορταζουμε…
Παιδια εχω μια ερωτηση…Θελω να κανω τρυπες στο καραολο του μπουζουκιου για την τοποθετηση των κλειδιων,δεν εχω ομως τον οδηγο για τις τρυπες.
Που θα βρω αυτον τον οδηγο ξερει καποιος?
Ευχαριστω…

Ξεβίδωσε τους άξονες από τα κειδιά κα ακούμπα την βάση όπως είναι πάνω στο καράολο για να σημαδεψεις στην θέση που θέλεις που πάνε οι τρύπες των αξόνων και οι βίδεςπου στηρίζουν τα κλειδιά . Εύκολο είναι. Σημάδεψε από την πίσω πλευρά του καράολου και ξετρύπα το τελείως κάθετα στην επιφάνεια (με οδηγό ή χωρίς, όπως τα καταφέρεις). Χρησιμοποίησε τρυπάνι μικρότερο από την τρύπα που θέλεις να κάνεις και μεγάλωσε την τρύπα μετά με της επιθυμητής διαμέτρου τρυπάνι από την αντίθετη πλευρά προσεκτικά χωρίς βιασύνες. Αυτό γίνεται για να μην σου ξηλώσει κανένα κομμάτι από το ξύλο στην εμφανή πλευρά. Αναφέρομαι πάντα για κλειδιά που πάνε με τον κλασσικό τρόπο του τρίχορδου. Και για την περίπτωση που θα τα κάνεις όπως στην κιθάρα την κλασσική κινείσαι παρόμοια αλλά τρυπώντας μόνο από την μία πλευρά. Μεγάλη σημασία έχει η καθετότητα στο τρύπημα γιατί αλλιώς δεν μπαίνουν τα κλειδιά.

Ειναι κατι που εχει απασχολησει και εμενα

Για να μπαινουν τα κλειδια κανω τρυπα με τρυπανι 6,5 χιλιοστα
Εγω εχω φτιαξει ενα τρυπανι που στην αρχη ειναι 6,5 χιλιοστα και μετα συνεχιζει με πιο πολλα χιλιοστα
για τη δημιουργια πατουρας για να μπουν και οι ταπες- δακτυλιοι

Εχω φτιαξει και εναν οδηγο σε ενα τορναδορο
Του πηγα τα κλειδια και μου εκανε σε ενα μεταλο με παχος 2 cm τις τρυπες και ετσι το τοποθετω επανω στο καραολο και τρυπαω και μπαινουν πολυ ανετα. Με τον οδηγο εξασφαλιζεις και οτι οι τρυπες θα ανοιξουν καθετα!

Τα κλειδια πρεπει να μπαινουν παραλληλα με τις ακρες του καραολου
Εχω βρει μια φωτο απο μια εργασια που ειναι κατατοπιστικη

Δεν μπορεσα να την ανεβασω στο φορουμ αλλα την εχω ανεβασει εδω

image

Ευχαριστω παιδια …
Εκανα εναν αυτοσχεδιο οδηγο και μπορω να πω οτι βοηθησε αρκετα…
σκεφτομαι ομως να παραγγειλω αυτο το εργαλειο να τελειωνουμε μια και καλη…http://www.stewmac.com/catalog/images_1lg/5007_1lg.jpg