Βοηθεια με τα ταστα

ο δευτερος μπαγλαμας μετα το πενθος του πρωτου ειναι σχεδον ετοιμος,βαζοντας ομως χορδες βλεπω οτι ακουμπανε στα ταστα και με το πισω κοκκαλο λιγο ψιλα , ακουγεται στις ανοιχτες και απο το λα και μετα.δοκιμασα να τριψω τα ταστα με σφουγγαρακι χωρις αποτελεσμα

Υποθέτουμε ότι πριν βάλεις τάστα έχεις υπολογίσει και έχεις ρυθμίσει την κλίση της ταστιέρας ώστε με τα τάστα καρφωμένα ο απαιτούμενος καβαλάρης να έχει ένα λογικό ύψος (1-1,5 cm). Αν αυτό έχει γίνει και έχουν μπεί τα τάστα σωστά, το επόμενο θέμα είναι η επεξεργασία τους για να μην σου ταστάρει το όργανο. Αυτό γίνεται σε τρία στάδια, ως εξής:

1ο στάδιο: Επιπεδοποίηση. Όσο σωστά και να έχουν μπει τα τάστα όλο και κάποιο θα ξεφεύγει. Παίρνουμε μια μεγάλη επίπεδη λίμα (ή ένα μακρύ και φαρδύ τάκο με γυαλόχαρτο Νο 120) και τρίβουμε όλα τα τάστα μαζί κατά μήκος της ταστιέρας, ώστε να έλθουν όλα στο ίδιο επίπεδο. Για να παρακολουθούμε την εξέλιξη, καλό είναι να έχουμε περάσει το πάνω μέρος των τάστων με μαρκαδόρο για να βλέπουμε που τρίβεται και που όχι. Όταν όλα τα τάστα έχουν φαγωθεί έστω και λίγο σε όλο το μήκος τους, σημαίνει ότι έχουν έλθει στο ίδιο επίπεδο.

2ο στάδιο: Ξαναστρογγύλεμα. Επειδή από την επιπεδοποίηση το πάνω μέρω των τάστων έχει φαγωθεί, πρέπει τα ξαναφτιάξουμε την κορώνα (το καμπυλωτό πάνω μέρος). Αυτό γίνεται με ειδική λίμα τάστων (η επιφάνεια τριβής της λίμας είναι στο στενό της μέρος και είναι κοίλη ώστε να καμπυλωθούν τα τάστα). Δες εδώ. Τρίβουμε το κάθε τάστο ξεχωριστά κατά μήκος και προσέχουμε ιδιαίτερα την κατάληξή τους ώστε να μη μας γδέρνουν τα δάχτυλα.

3ο στάδιο: Γυάλισμα. Η δημιουργία της κορώνας με την ειδική λίμα αφήνει σημάδια πάνω στα τάστα, γι αυτό θα πρέπει να ξαναγυαλιστούν. Αυτό γίνεται με πολύ ψιλό σύρμα κουζίνας (το πουλάνε χύμα τα σιδηροπωλεία). Κόβουμε τόσο όσο χρειάζεται να μπορούμε να το πιάνουμε και τρίβουμε το κάθε τάστο χωριστά. Τρίβουμε μέχρι να μείνουμε ικανοποιημένοι και το τάστο να είναι εντελώς λείο.

Αν τα πας καλά με τα αγγλικά, αρκετές πληροφορίες μπορείς να βρείς εδώ.

Καλή επιτυχία!

βαλε πιο ψηλο κατω καβαλαρη …(αν οπως ειπε ο συναδερφος δεν εχεις υπολογισει καλα το απαιτουμενο υψος)

Συγχαρητηρια για την κατασκευη σου
Ισως κανω λαθος αλλα νομιζω οτι μετα το τελος της ταστιερας ξεκιναει αποτομα η κλιση του καραολου.
Σε εκεινο το σημειο αφηνουμε ενα περιθωριο για το κοκκαλο του καβαλαρη και μετα ξεκιναει η κλιση του καραολου.

Συμπληρωματικα να πω στην διαδικασια χρησιμοποιω ενα εργαλειο για να ελεγξω τρια τρια τα ταστα και με αυτον τον τροπο βλεπω αν κανει τελεια επαφη. Αν δεν εφαπτεται τελεια και κουνιεται το εργαλειο που ελεγχουμε τα ταστα τοτε λιμαρουμε το μεσαιο ταστο και συνεχιζουμε μεχρι τελους!
3770_1lg.jpg

Επισης εκανα και μια πατεντα για το λιμαρισμα των ταστων που εξεχουν στα πλαγια.
Το ειδα στο ιντερνετ αλλα ειναι απλο να το φτιαξουμε μονοι μας

3760_1lg..jpg

Σε ενα κομματι ξυλο κανουμε μια εσοχη 35 μοιρων οπου τοποθετουμε μεσα μια λιμα και την
στερεωνουμε αν χρειαζεται με καποιο τροπο.

Κατοπιν ακουμπαμε στην ταστιερα το εργαλειο και λιμαρουμε τα ταστα

SP_A0770..jpg

καλησπερα ευχαριστω για τη βοηθεια ,η κλιση στη ταστιερα ειναι σωστη αλλα μαλλον μου φυγε στο πλανιασμα .προσπαθησα να κανω την επιπεδοποιηση και το παρακανα οποτε εβγαλα τα 4 πρωτα ταστα και εβαλα αλλα και εκανα παλι την ιδια διαδικασια θελει λιγο ακομα το πρωτο ταστο και ειναι ετοιμο τη ταστιερα την καταγδαρα να δουμε πως θα τη στρωσω παλι.τωρα απο ηχο καλο φαινεται και δυνατο αλλα ειναι λιγο σκληρο

Και εγω προσπαθω να λυσω αυτο το προβλημα.
Ενω γυαλιζω την ταστιερα μετα την τοποθετηση των ταστων και το λιμαρισμα ολο και καποια σημαδια γινονται
που ειναι αρκετα δυσκολο μετα να γυαλισω την ταστιερα παλι.
Πρεπει να τα γυαλιζω ενα ενα τα ταστα.
Υπαρχει καποια λυση σε αυτο το προβλημα;

ΥΣ Σημερα ολοκληρωσα και εγω ενα μπαγλαμα!

μπραβο και για αυτη τη κατασκευη σου παρα πολυ ομορφο


Επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες οι δύο από τις οποίες βοηθούν στο πως δεν θα καταστρέψουμε την ταστιέρα, η μία για το βάθος των τάστων μία για το λιμάρισμα με τάκο μία λίμα για το λιμάρισμα των πλαϊνών και ένα εργαλείο για δημιουργία κορώνας.
Να σημειώσω ότι το μήκος του τάκου να είναι 20 cm το λιγότερο και ότι ξεκινάμε το τρίψιμο με 80άρι ή 100άρι γυαλόχαρτο και ανεβαίνουμε μέχρις ότου γυαλίσει και στο τέλος σύρμα κατσαρόλας, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παναγιώτη παραπάνω

Δεν χώρεσε και την επισυνάπτω χωριστά

Για τον Katsigiannisg

Επισυνάπτω φωτογραφίες με εργαλεία για την χάραξη ταστιέρας.