Τι κόλλα να χρησιμοποιήσω?

Γεια σας,μπορείτε να μου πείτε τι κόλλα να χρησιμοποιήσω.Βασικά θέλω να βρω ψαρόκολλα,αλλά κανείς ως τώρα που ρώτησα(Θεσσαλονίκη) δεν έχει.

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην kostis 09 Νοέμβριος, 2005)

Με ψαρόκαλλα μόνο το καπακι.Τα υπόλοιπα μέρη ντουγες, μανίκι ,ταστιέρα με titebond.Γιατι δεν ρωτάς οργανοποιούς στην θεσσαλονίκη για το που μπορείς να βρεις κόλλες;

Ρώτησα παντού(ξυλουργεία,τσαγγαράδικα,χρώματα-σιδηρικά) και κανείς δεν έχει.Ούτε και από εκεί που πήρα το μπουζούκι δεν μου λένε που μπορώ να βρω.Σήμερα πήρα μια Ατλακολ,αλλά ψαρόκολλα πουθενά.Όλοι μου λένε τι,βενζινόκολλα εννοείς?

Ρώτα κανα παλιό (<font face=“courier new,courier”><font size="+1"><font color=“ff0000”>παλιό είπα</font></font></font>) τσαγκάρη , θα ξέρει.

2102921235 Κωσταντέλλος.Θα σου στείλει ότι κόλλα θέλεις

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και θα το ελέγξω.Σήμερα πάντως βρήκα ψαρόκολλα σε είδη ζωγραφικής,αλλά δεν ξέρω αν κάνει για όργανα.Είναι σε μπίλιες και τις διαλύεις βράζοντας τες σε νερό.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει Ο Κώστας Δεκαβάλας, ο οποίος είναι παλιός κατασκευαστής.
Αυτός πουλάει και υλικά οργανοποιίας, εγώ προσωπικά έχω ψωνίσει ταστιέρες και όστρακα από αυτόν.
Επίσης όπως σου είπε και ο συνάδελφος πιο πάνω, ο Κωνσταντέλλος έχει ότι φανταστείς στην Αθήνα, ο οποίος στέλνει αντικαταβολή σε όλη την Ελλάδα.
Ο Κωνσταντέλλος θα σου δώσει και χρήσιμες συμβουλές ακόμα και τηλεφωνικά.

Παιδιά νομίζω πως τα πιό ενημερωμένα μαγαζιά γιά κόλλες είναι αυτά με τα είδη ζωγραφικής και κατασκευών. Στη Πάτρα είναι ο Λόντος (Ερμού 22), στην Αθήνα πολλοί, διευθύνσεις δεν θυμάμαι. Το Αρτ εντ χομπυ και άλλοι του είδους στο κέντρο και σίγουρα στα Πράκτικερ.

Η κλασική ψαρόκολλα ή βενζινόκολλα είναι καλή αλλά κιτρινίζει. Υπάρχουν καινούργιες ποιότητες, άχρωμες, πιό δυνατές και με τον ίδιο τρόπο χρήσης (και στις 2 επιφάνειες, 10 λεπτά να τραβήξει, κόλλημα που συνοδεύεται με πίεση από κάποιο βάρος ή εργαλείο). Η Βενζινόκολλα είναι πάντως μιά κόλλα γενικής χρήσης.

Υπάρχουν και αυτές, τύπου Ατλακόλ, κυρίως άσπρες ή διάφανες, για πολλές χρήσεις. Υπάρχουν όμως και ειδικές κόλλες μόνο για ξύλο και πρέπει να διαλέξει κάποιος αν τον βολεύουν αυτές που κρατάνε μιά ελαστικότητα ή αυτές που γίνονται σκληρές της στιγμής (γρήγορες ή 24ωρες εποξικές κόλλες).

Υπάρχουν και υλικά που απλά διαστέλουν το ξύλο με αποτέλεσμα να σταθεροποιείται (πολύ δυνατά) σε ανάλογο καλούπι από άλλο υλικό ή επίσης ξύλο.

Μη ξεχνάτε τις σιλικόνες (καλής ποιότητας). Είναι καλές γιά επιφάνεις λείες επομένως και για «φαιν» ξύλο, έστω κι αν χρειαστει μιά προεργασία, ένα ειδικό αστάρι. Έχει το πλεονέκτημα να παραμένει ελαστική, κολλάει γερά και για τη περίπτωση που χρειαστεί ξεκολλάει κι εύκολα (κόβεται με λεπτό ξυράφι).

Μεγάλη σημασία στο κόλλημα πάντως έχει ο τρόπος. Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην paradoxologos 12 Νοέμβριος, 2005)

Κ.Χάλιο ευχαριστώ,ήταν κάτω από την μύτη μου και δεν το έβλεπα τόσο καιρό(6 χρόνια πήγαινα σε κοντινό σχολείο).
Παραδοξολόγε,ευχαριστώ και σένα,φαίνεται να ξέρεις πολλά από κόλλες.Είναι βέβαια θέμα προσωπικό να αποφασίσεις αν θα χρησιμοποιήσεις τον παλιό δρόμο της ψαρόκολλας ή θα εκσυγχρονιστείς με κάτι πιο “τεχνητό”,σωστά?