Τι Απέγιναν η προγονοί του Ανέστου Δελιά μετά τον θάνατο του

μηπως καποιος θα ξερει πληροφοριες το τι απεγιναν η προγωνοι του ανεστου δελία και του μπουζούκι του μετά τον θάνατό του?

δεν ειχε μπουζουκι. το πουλησε για ζα…

οταν πηγαν στην θεσσαλονίκη περιοδεια εχει το μπουζουκι θυμαμε

εγω εχω μια αναμνησει οπώς λέγεται de ja vu ελπιζω να καταλαβες εχω μια ανάμνηση οτι πριν πεθανει ειχε το μπουζουκι στα χέρια του ξαπλόμενος απο το βαρβάκειο στενο σε ενα ξυλινο καρότσι επαιξε λιγο και μετα αφησε το μπουζουκι επεσε στο καρότσι ακουγοντας ενα δυνατο μπαμ απο το μπουζουκι και ο δελιας κειταει προς το μπουζουκι με δυσκολια δεν μπορουσε να κανουθει και οταν ειδε οτι ηταν καλα το μπουζουκι κοιταξε ισια εκλεισε το ματια και εφυγε

στην φωτογραφια της τετρας αμα δεις το σακκακι του φεναιτε κατι χαρτια αυτα νομιζω τα χρεισοιμοπουσε για να γραφει στιχους με χαρτι και μολυβι και θυμαμε την μερα που εγινε η φωτογραφια που ο μπατης κρταει την κιθαρα στην ομω του και ειναι μαζεμαινει πολυ μαγκες εκεινη την στιγμη ο ανεστος εγραφε το μεσ τησ πολης το χαμαμ στο καφενειο του μπατη και δυσκολευτικε λιγο στον τελευταιο στιχο ετσι το χω στο νου μου

Το θυμάσαι σίγουρα καλά, Κοσμά; Έχουν περάσει πάμπολλες δεκαετίες από τότε, ξέρεις…

1 «Μου αρέσει»

Ο Κοσμάς μιλάει για την φαντασία του που την παρουσιάζει ως De javu αφού άλλωστε είναι ανήλικος.

λαθος το γραψα δεν το χω σαν de ja vu αλλα σαν ανάμνειση

μπορει να φενεται περιεργο αλλα το χω στο μυαλο μου σαν αναμνησει σαν να ειμουν εγω ο ανεστος τέλος πάντων να μην σας κούραζω

Για να κλείσουμε το θέμα, επειδή δεν είναι σωστό να κρέμονται εδώ μέσα σκόρπιες πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα:
Ο Δημήτρης Υφαντής, ο άνθρωπος που ασχολήθηκε σοβαρά με την έρευνα σχετικά με τον Δελιά, σημειώνει σαφέστατα σε άρθρο του στο “Λαϊκό τραγούδι” (αρ. Τεύχους 21):

Πεθαίνει το καλοκαίρι του 1944 εξαθλιωμένος από τη χρήση, χωρίς να είναι γνωστές λεπτομέρειες των συνθηκών θανάτου (τεκμηρίωση: από διήγηση του ανηψιού του Δελιά, Νίκου Παντάρη).

Ούτε καροτσάκια, ούτε ξαπλώματα, ούτε μπουζούκια, ούτε Βαρβάκειο, ούτε μπάμ λοιπόν. Τίποτα.

υ.γ. που κάπως συνδέεται με τον τίτλο αυτού του θέματος: ο Δελιάς τάφηκε σε ομαδικό τάφο, χωρίς αυτό να γνωστοποιηθεί στην οικογένειά του.

αφου το λες εχεις δίκαιο

Εδώ αγαπητέ Νίκο και υπόλοιποι φίλοι, έχω μια ένσταση.
Προφανώς ο Υφαντής είχε ερευνήσει πολύ το θέμα, προφανώς ο απόγονος του Δεληά δεν ήξερε τις ακριβείς αιτίες…
Οι φήμες που μεταφέρουν οι μαρτυρίες των ρεμπετών όμως, ίσως να στέκουν, διότι αυτά τα πρόσωπα μπορεί να ήταν τότε πιο κοντά στο Δεληά και από την οικογένειά του.
Θέλω να πω, ότι ίσως να μην απέχουν και από την πραγματικότητα…

1 «Μου αρέσει»

Το ότι όμως ετάφη σε ομαδικό τάφο, προφανώς από συνεργείο του Δήμου επιφορτισμένο με τη συλλογή και ταφή άγνωστων πεθαμένων από τους δρόμους και το γεγονός δεν γνωστοποιήθηκε στην οικογένεια, είναι πραγματικότητα. Άρα δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες λεπτομέρειες του θανάτου. Οτιδήποτε άλλο, μόνο πιθανή εικασία μπορεί να θεωρηθεί.

1 «Μου αρέσει»