Βασανίστηκε ο Μ. Χιώτης από την Χούντα;

Κοιτάζοντας το λήμμα στην Wikipedia για τον Μ. Χιώτη, στο κομμάτι που μιλάει για τον θάνατό του διαβάζω το εξής στοιχείο:

Ο Χιώτης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, πήγε μαζί με άλλους τρεις καλλιτέχνες έξω από τις φυλακές του Ωρωπού, παίζοντας μουσική προς τιμήν του κρατούμενου Θεοδωράκη, ως πράξη αντίστασης στη Χούντα. Για τον λόγο αυτό συνελήφθη και στη συνέχεια βασανίσθηκε από την χουντική Ασφάλεια.[5][6][7] Λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Μαρτίου του 1970, επιβαρυμένος από τους βασανισμούς της χούντας πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας. Η αγγελία του θανάτου του συγκίνησε το πανελλήνιο. Όλοι οι κρατικοί τότε ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΙΡ και ΥΕΝΕΔ), έκαναν ειδικές αφιερώσεις, ενώ ο ημερήσιος Τύπος του απέδωσε ιδιαίτερους εγκωμιαστικούς τίτλους.

Ψάχνοντας γενικώς, δεν βρήκα κάποιο στοιχείο που επιβεβαιώνει τα περί βασανισμού του. Αντίθετα ακόμα και οι πηγές που παρέχει η wikipedia είναι (κάπως) αντικρουόμενες:

  1. https://iskra.gr/μίκης-θεοδωράκης-η-δολοφονία-του-μανώ/ (πηγή 5)

    Θα συλληφθεί και θα βασανιστεί στη συνέχεια από την Ασφάλεια , και λίγες μέρες αργότερα θα πεθάνει, καθώς η υγεία του ήταν επιβαρυμένη λόγω καρδιολογικών προβλημάτων.

  2. Όταν ο Μανώλης Χιώτης επισκέφθηκε τον Μίκη στις φυλακές του Ωρωπού | Το Κουτί της Πανδώρας (πηγή 6) (από συνέντευξη του Μ. Θεοδωράκη)

    Βγήκαν και οι χωροφύλακες και κάποιος βαθμοφόρος φάνηκε στον μώλο για να τους συλλάβει. Φαίνεται όμως, ότι μόλις γνώρισε τον Χιώτη, κάτι τους είπε και γύρισε πίσω. Τώρα η παρέα περπατά πάντοτε αργά προς την ξηρά και πάντοτε τραγουδώντας. Δεν μπορούσαμε φυσικά να δούμε τα πρόσωπά τους. Εγώ όμως με τη φαντασία μου έβλεπα καθαρά το πρόσωπο του αγαπημένου μου φίλου και συνεργάτη.

    Την άλλη μέρα διαβάσαμε την τραγική είδηση στις εφημερίδες: «Χθες το απόγευμα και ώρα τάδε ο Μανώλης Χιώτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στον Ωρωπό …».

  3. 50 χρόνια από τον θάνατο του Μανώλη Χιώτη: Όταν ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη | LiFO (πηγή 7)

    “Ο ενωμοτάρχης τους πλησιάζει. Όμως, φαίνεται, όταν έμαθε την ταυτότητα του Χιώτη αρκέστηκε σε μια απλή σύσταση.” (συνέντευξη Μ. Θεοδωράκη)

    Στο βιβλίο του Γιώργου Αλτή, που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει μάλιστα και η εξής μαρτυρία του ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού Κώστα Χατζηδουλή […] "

    «Έφαγε πολύ ξύλο ο Χιώτης. Του είπανε άμα ξαναπάς θα σε σκοτώσουμε. Δεν τον πιάσανε το ίδιο βράδυ, την άλλη μέρα τον πιάσανε. Βασανιστήρια και ξύλο. Υπήρχε και μια ιατροδικαστική έκθεση για τα τραύματα που είχε, αλλά χάθηκε. Εγώ δεν την βρήκα, αλλά μου το είπανε δύο άνθρωποι που ξέρανε. Έφαγε πολύ ξύλο, όχι όμως στη μούρη, για να μη φαίνεται»."

Διαβάζοντας και στο φόρουμ, βρήκα το παρακάτω θέμα στο οποίο γίνεται συζήτηση για το βιβλίο του Γιώργου Αλτή που παρατίθεται ως πηγή στο άρθρο της Lifo:

Αλλά το συγκεκριμένο μήνυμα είναι που έβαλε “ψύλλους στα αυτιά μου”, όπου αναφέρει:


Και αναρωτιέμαι: Τελικά ο Χιώτης βασανίστηκε από την Χούντα ή όχι; Η μαρτυρία του Κ. Χατζηδουλή στο βιβλίο του Γιώργου Αλτή, ισχύει; Έχουν προκύψει από τότε νέα στοιχεία σχετικά με το περιστατικό έξω από τις φυλακές του Ωρωπού;

1 «Μου αρέσει»

Εδώ είναι που λένε “πιάσε το αβγό και ξύριστο”…

“Πιασάρικο” θέμα, σπασμένο τηλέφωνο, αφηγήματα και κόντρα αφηγήματα, ρητορική διαχείριση του θέματος, απουσία αδιαμφισβήτητα διασταυρωμένων μαρτυριών…και πάει λέγοντας…

Πιθανολογώ ότι μόνο τα ιατρικά αρχεία του “Ευαγγελισμού” γνωρίζουν την ακριβή απάντηση…

2 «Μου αρέσει»

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν, για τις νέες γενιές ερευνητών!

Ε, όχι και λαμπρόν!
Εάν είναι επιτρεπτή μια τέτοια πρόσβαση σε ιατρικό απόρρητο, ο Κασίτας, πριν γράψει το βιβλίο του για την κολόνια του Χιώτη, θα έπρεπε να εξαντλήσει και αυτή τη δυνατότητα και να μας πει το αποτέλεσμα.

1 «Μου αρέσει»

Ναι, φαντάζομαι ότι μετά από τόσες δεκαετίες, κάτι θα μπορεί να γίνει, έστω υπό όρους….

Πάντως, έχουμε το παράδειγμα του Δ. Υφαντή ο οποίος ερεύνησε τα αρχεία ψυχιατρείων και έφερε στο φως στοιχεία για το Δελιά που αγνοούσαμε.

2 «Μου αρέσει»

Είμαι γείτονας της συγχωρεμένης πλέον Μπέμπας Κυριακίδου - τελευταίας συζύγου του Μανώλη Χιώτη και είχαμε περάσει πολλές ώρες με τις διηγήσεις της για τα παλιά.
Μας είχε μιλήσει πολλές φορές για τον Χιώτη και για το σκηνικό με το “Ροδόσταμο”. Δεν είχε αναφέρει ποτέ τίποτα σχετικό με ξυλοδαρμό χούντα κλπ.

Στο κάτω κάτω θα είχε λόγο να το κάνει για να τον ηρωποιήσει.

Δείτε τι λέει η ίδια στο https://youtu.be/cRvRhYLSrN4?feature=shared

Μιλάει για ασθένεια (αυτό που έλεγε και σε εμάς πάντα)…

2 «Μου αρέσει»