Την βοήθεια σας

Καλησπέρα στο φόρουμ.
Έχω τον τελευταίο χρόνο που ασχολούμαι και κουτσομαθαινω να παίζω ένα μπαγλαμά και ένα τζουρά βγάζοντας μερικά τραγουδάκια. Το πρόβλημά μου είναι ότι είμαι φάλτσος και δεν ξέρω πως να πατάω καλά την φωνή μου με το όργανο. Δεν επιδιώκω ούτε Ρούκουνας να γίνω, ούτε Τζουανάκος.
Απλώς αν έχετε καμιά συμβουλή για να βρω την φωνή μου θα σας ήμουν ευγνώμων.

Το ότι είσαι φάλτσος, το καταλαβαίνεις μόνος σου ή το λένε οι άλλοι;

Μόνος μου γιατί ξεκινάω να το τραγουδησω από χαμηλό τόνο το τραγούδι και καταλήγω σε ψηλό. Απλώς θέλω να ισορροπήσω την φωνή μου.

Φοβάμαι ότι άλλος τρόπος αντιμετώπισης, πέρα απ’ την εξάσκηση με τη βοήθεια δασκάλου, δεν υπάρχει. Δεν είναι θέμα “ισορροπίας” της φωνής, θέμα ελέγχου της είναι και, αν από μόνος σου δεν μπορείς να εφαρμόσεις αυτόν τον έλεγχο, χρειάζεται βοήθεια από κατάλληλο δάσκαλο.

1 «Μου αρέσει»

Το θέμα είναι να βρεις τον σωστό τόνο για την φωνή σου. Αν “ξεκινάς από χαμηλά και καταλήγεις ψηλά” πιθανά αυτό συμβαίνει σε σημεία που η φωνή σου δεν μπορεί να χαμηλώσει άλλο και αναγκαστικά ανεβαίνεις οκτάβα οπότε το υπόλοιπο τραγούδι βγαίνει πολύ ψηλά.
Ένα θέμα γνωστό είναι ότι συνήθως στην αρχή προσπαθούν, οι καινούριοι, να τραγουδήσουν Μάρκο γιατί τους φαίνεται πιο “απλός” σε σχέση με άλλα τραγούδια. Το πρόβλημα με την φωνή του Μάρκου, επειδή είναι τεχνητή και όχι η φυσική του φωνή, είναι ότι οι τόνοι που τραγουδάει δεν ταιριάζουν εύκολα σε φυσιολογική αντρική φωνή. Συνήθως είναι πολύ χαμηλοί τόνοι.
Μόλις μάθεις ένα τραγούδι δοκίμασε να το παίξεις ψηλότερα στην ταστιέρα και δες πώς θα πάει η φωνή σου. Συνέχισε να δοκιμάζεις σε διάφορους τόνους για να δεις που πατάς.

1 «Μου αρέσει»

Για κάποιον που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι και τόσο έμπειρος στα της φωνητικής μουσικής, το ξαφνικό ανέβασμα οκτάβας είναι κάτι πολύ δύσκολο που δεν σου έρχεται από μόνο του, πρέπει να το μάθεις με αρκετή βοήθεια και προσπάθεια. Δύσκολα θα έλεγα ότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα.

Εδώ πάντως, δεν θα συμφωνήσω: Τεχνητή – ξετεχνητή, τα περισσότερα από ρε τα λέει, όπως και οι περισσότεροι άντρες.

Δοκίμασε να παίζεις τραγουδώντας ταυτόχρονα, όχι όπως το κάνουμε κανονικά όταν λέμε ένα τραγούδι αλλά σαν άσκηση:

Βρες ένα απλό τραγούδι, που να το ξέρεις καλά και στο μυαλό σου (σαν σκοπό) αλλά και στο όργανο. Παίζε τη μελωδία τελείως απλά, όπως τη λέει η φωνή, και τραγούδα από πάνω. Λίγο-λίγο, φρασούλα-φρασούλα, με παύσεις και επαναλήψεις. Σιγά σιγά θ’ αρχίσεις να καταλαβαίνεις αν έπεσες πάνω στη νότα του οργάνου ή αλλού. Εκτός από ταυτόχρονα, μπορείς επίσης μία να παίζεις και μία να τραγουδάς.

Σημαντικό να το κάνεις αυτό μέσα σε χώρο όπου αισθάνεσαι την άνεση να βγάλεις κανονική φωνή, δυνατά και εξωστρεφώς. Όταν μουρμουράμε χαμηλόφωνα, οι τονικές που μας βολεύουν είναι τελείως άλλες από τις κανονικές μας.

Ίσως μάλιστα βοηθήσει και να τραγουδάς χωρίς λόγια, με λαλαλα ή ααα. Καμιά φορά ξεγελιόμαστε ότι είπαμε το τραγούδι επειδή είπαμε τα λόγια, και από μελωδία έχουμε πει άλλα αντ’ άλλων.

Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με φρασούλες που δεν ανήκουν σε τραγούδι, να φτιάξεις δηλαδή μόνος σου ασκησούλες, π.χ. Ντο-ρε-μι-φα-σολ-φα-μι-ρε-ντο.

Μπορείς επίσης να βρεις μια απλή μελωδική φράση, π.χ. την ανάλυση μιας ματζόρε συγχορδίας (Ντο-μι-σολ-Ντο-σολ-μι-ντο: το δεύτερο από τα τρία Ντο είναι η οκτάβα πάνω), και να την ανεβάζεις ένα-ένα ημιτόνιο (Ντο#-μι#-σολ#-Ντο#-σολ#-Μι#-ντο# και ούτω καθεξής). Μια φορά την παίζεις, και μια φορά την τραγουδάς με λαλαλα ή ααα. Ελέγχεις αν σου φάνηκε σωστό, αν χρειαστεί επαναλαμβάνεις, όταν στρώσει ανεβαίνεις άλλο ένα ημιτόνιο. Όταν αρχίσεις να ζορίζεσαι μην ανέβεις άλλο. Συνέχισε κατεβαίνοντας ένα-ένα ημιτόνιο μέχρι, και πάλι, να φτάσεις στο πιο χαμηλό που σου βγαίνει καλά η φωνή.

Αυτό το τελευταίο (ανάλυση συγχορδίας ανεβοκατεβαίνοντας ανά ημιτόνιο) το συνηθίζουν οι χορωδίες στην προθέρμανσή τους, για να κουρδίσει η φωνή.

Μπορείς επίσης να παίζεις και να τραγουδάς, ταυτόχρονα ή εναλλάξ, κλίμακες από διάφορους δρόμους. Όμως προσοχή: ένα απλό ματζόρε ή μινόρε είναι πιο εύκολο, ένα χιτζάζ πιο δύσκολο, ένα σαμπάχ πολύ δύσκολο.

Με υπομονή και επιμονή πιστεύω ότι σιγά σιγά θα δεις αποτέλεσμα.

Εννοείται ότι η φωνή τα καταφέρνει όλα καλύτερα στην καλή της έκταση. Θα βρεις σύντομα ποια είναι η δικιά σου καλή έκταση: νότες ούτε τόσο ψηλές ώστε να σε ζορίζουν, ούτε τόσο χαμηλές, αλλά στη μέση, που βγαίνουν άνετα. Όταν έχεις δυσκολία να ξεκαθαρίσεις τις νότες, δε θα την μπλέξεις με την έξτρα δυσκολία ότι δε σου βγαίνει καν η φωνή παρά μόνο με ζόρι!


Εκτός απ’ όλα τα υπόλοιπα, έχεις ψάξει αν κανείς έχει φτιάξει βιντεάκια για την περίπτωσή σου; Στο ΥΤ υπάρχουν τα πάντα. Κάποιες βασικές οδηγίες για τον έλεγχο της φωνής ισχύουν ανεξαρτήτως είδους μουσικής, μπορεί να τα 'χει κάνει και αυστριακή λυρική τραγουδίστρια ή βρετανός ροκάς, και να ισχύουν μια χαρά και για τα ρεμπέτικα.

Αν βρεις κάτι και δεν ξέρεις αν είναι καλό και αν σου ταιριάζει, μπορείς να το ποστάρεις εδώ και να ζητήσεις γνώμες.

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση θα τα δοκιμάσω και εγώ πιστεύω πως είναι θέμα εξάσκησης

Είχε επικρατήσει πολύ το ρε σαν τόνος, ωστόσο πιστέψτε με ότι πιο πολύ βολεύει παιχτικά παρά φωνητικά…

Και ας πούμε, δεν τα έλεγε όλα από ρε ο Μάρκος, με την έννοια ότι κάποια τα έλεγε αρκετά πιο πάνω, πχ. “μικρός αρρεβωνιάστηκα” που το λέει φα#/Σολ !

Άρα θέλει ψάξιμο η φωνή. Ο κάθε άνθρωπος για κάθε τραγούδι για χψ λόγους πρέπει να το λέει σε έναν τόνο συγκεκριμένο.

νομίζω θα βοηθηθείς αν αφιερώσεις χρόνο να τραγουδήσεις κλίμακες.
πρώτα, την ντο ματζόρε.
Ξεκινάς με τη νότα “ντο” την παίζεις στο όργανο και την ακούς προσεκτικά με κλειστά μάτια… προσπαθείς να τραγουδήσεις (στην ένταση που μιλάς) ακριβώς τον ίδιο ήχο με το όργανο.
Επαναλαμβάνεις μέχρι να καταλάβεις ότι λες το ίδιο πράγμα ακριβώς.

Έπειτα με τη νότα “ρε”

Μόλις τα καταφέρεις, παίξε συνεχόμενα ντο - ρε (τραγουδώντας το)

μετά το “μι”

μόλις τα καταφέρεις, παίξε ντο -ρε -μι.

Εδώ, μόλις καταφέρεις το ντο-ρε-μι κάνε ντο-ρε-μι-ρε-ντο -ρε- μι- ρε
κτλ κτλ
αν έχεις κ κάποιο φίλο μουσικό να σου πει αν το κάνεις σωστά, ακόμα καλύτερα…
καλή επιτυχία και μην απογοητεύεσαι !!!

1 «Μου αρέσει»

Θέλει δουλειά αλλα πιστευώ να τα καταφέρω. Απλώς να ισορροπήσω την φωνή μου χρειάζεται,
να μην ξεφεύγει. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

χωρίς να έχω γνώσεις τεχνικές εχω να προσθέσω ότι αφού ακούς το φάλτσο ολα είναι πιο ευκολα,
η ανωτέρω περιγραφή πολυ ωραία θα το κανω και γω !!

3 «Μου αρέσει»