Ερωτηση για φωνη

καλημερα σε ολους παιζω λιγο μπουζουκι και προπαθησα και να τραγουδαω βλεπω οτι η φωνη μου στις ψηλες φτανει μεχρι σολ3 αυτο σημαινει τα 5 πρωτα ταστα απο την ρε μουργκανα δηλαδη ολη η εκταση του μπουζουκιου ειναι εκτος της φωνης μου τι μπορω να κανω ποια ειναι η αποψη σας ευχαριστω

  1. Παίζε και τραγούδα χαμηλότερους τόνους.
  2. Από Ρε, τραγούδα στην κάτω οκτάβα. (Αν δεν έχεις πολλά ψηλά, τότε πιθανώς θα έχεις πολλά και ωραία μπάσα.)

Μα δεν εχει τοσο χαμηλες το μπουζουκι θα σου φερω ενα παραδειγμα το τραγουδι φανταζες σαν πριγκιπεσα ξεκιναω τα λογια απο την ρε στο 5 ταστο στην λα χορδη ατο ειναι ρε στην 4 οκταβα μα εγω εχω εκταση φωνης απο λα στην 2 οκταβα εως σολ στην 3 οκταβα αρα δεν μπορω να το πω και αν παω μια οκταβα κατω δεν φτανει το μπουζουκι πχ μπορω να ξεκινησω απο ανοιχτη ρε μουργκανα που ειναι ρε 3οκταβα αλλα μετα βρισκω την ντο 3 που δεν υπαρχει στο μπουζουκι δηλαδη η χαμηλοτερη νοτα στο μπουζουκι ειναι ρε 3 και μενα στην φωνη μου οι περισσοτερες νοτες ειναι πιο χαμηλες

Μα δε χρειάζεται η φωνή να είναι στην ίδια οκτάβα με το μπουζούκι. Ρε=Ρε, αλλά το Ρε4 π.χ. δεν είναι κατ’ ανάγκην Ρε4. Αλλιως οι μπαγλαματζήδες θα έπρεπε να είναι όλοι καστράτοι για να τραγουδήσουν!

(Καστράτοι: υψίφωνα αγόρια με τόνους σοπράνο, που τα ευνούχιζαν σε νεαρή ηλικία για να προλάβουν τη μεταφώνηση που χοντραίνει η αντρική φωνή. Παλιά οι άνθρωποι κάναν θυσίες ρε για τη μουσική!)

1 «Μου αρέσει»

Ναι. Μόνο που η θυσία επιβαλλόταν όχι σ’ αυτόν που την επεδίωκε αλλά, στους πιτσιρικάδες…

1 «Μου αρέσει»

να δω εαν καταλαβα καλα γιατι ειμαι αρχαριος οπως καταλαβαινεις μπορει πχ να παιζω το τραγουδι στο μπουζουκιτην πρωτη φραση απο ρε 4 αλλα εγω να το τραγουδαω απο ρε 3 και δεν υπαρχει προβλημα

Ακριβώς.

Αρκεί βέβαια να το συνεχίσεις μέχρι τέλους έτσι, όχι να κάνεις άλματα οκτάβας στη φωνή ανάλογα πού σε βολεύει η κάθε φράση!

τις ευχαριστιες μου φιλε

Οπότε πρακτικά η διαδικασία ποια είναι:

Έστω ότι ένα τραγούδι έχει έκταση μια οκτάβα: από την 4η κάτω από την τονική μέχρι την 5η πάνω από την τονική. Αυτό μπορεί να είναι από Ντο μέχρι άνω Ντο, από Ρε μέχρι άνω Ρε κλπ. Ασφαλώς όμως δε θα σου βγαίνουν όλοι οι τόνοι εξίσου άνετα, και κάποιοι καθόλου. Με δοκιμές θα καταλήξεις στους 2-3 γειτονικούς τόνους που σου βγαίνει πιο καλά η φωνή, και από αυτούς θα διαλέξεις εκείνον που σου βγαίνει πιο καλά και στο όργανο (όχι π.χ. Ρε# μέχρι Ρε#!).

Προσοχή: στις δοκιμές τραγουδάμε σε κανονική ένταση, δηλαδή δυνατά. Άμα μουρμουρίζουμε, η εντύπωση που αποκομίζουμε για το τι βγαίνει άνετα είναι τελείως παραπλανητική.

Μετά από μια άλφα εμπειρία θα βρίσκεις ψιλοαυτόματα τον τόνο «σου» για κάθε τραγούδι.

Η φρασεολογία είναι: «Από πού το λες;» -«Το λέω από Ντο π.χ.»

1 «Μου αρέσει»

Προσοχή: στις δοκιμές τραγουδάμε σε κανονική ένταση, δηλαδή δυνατά. Άμα μουρμουρίζουμε, η εντύπωση που αποκομίζουμε για το τι βγαίνει άνετα είναι τελείως παραπλανητική.

Σε αυτή την φράση του Περικλή, κρύβεται ίσως όλη η ουσία που θέλεις να πάρεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το πρόβλημα είναι ο φόβος μήπως και ζοριστούμε, και συμβεί το οποιοδήποτε κακό. Τραγουδάμε όπως μιλάμε, αζόριστα. Όχι όμως όπως μιλάμε στο θέατρο, ή στον κινηματογράφο που πάμε να δούμε ταινία, αλλά όπως μιλάμε σε κάποια εκδρομή στο ύπαιθρο. Προσοχή.ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ. Τραγουδάμε δυνατά. Αυτό θα σου ανοίξει δρόμους, και θα βρεις την πραγματική σου κλίμακα. Τώρα αν θες να προχωρήσεις, για στήριξη φωνής, αναπνοές, έλεγχο του διαφράγματος κλπ. ένας καλός δάσκαλος φωνητικής, (όχι κλασσικής μουσικής), και διάθεση για ασκήσεις, και θα δεις την φωνή σου να απογειώνεται.

1 «Μου αρέσει»

Και η βάση προκύπτει πάντα από την κατάληξη της φράσης. Οπότε για να βρεις την τονικότητα όλου του τραγουδιού, βρίσκεις τη τελευταία τελευταία νότα της εισαγωγής ή της φωνής.
Τα μπλεξίματα γίνονται συνήθως όταν οι παίχτες λένε από πού ξεκινάει η μελωδία, που μπορεί να είναι οποιαδήποτε νότα και να μην έχει σχέση με την βάση του κομματιού.

1 «Μου αρέσει»

Ε, ναι, αλλά με κάποια λίγη πείρα εύκολα μπορείς, την ώρα που ακούς τη μελωδία, να “φτιάξεις” μόνος σου μία γρήγορη καταληκτική φρασούλα ώστε να βρεθεί η τονική.

2 «Μου αρέσει»

ευχαριστω για τις απαντησεις σας θα κανω την προσπαθεια μου και θα δειξει

2 «Μου αρέσει»