Περι φωνητικών

Δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι στο σωστο μερος το ποστ μου αλλα δεν βρηκα που αλλου να το θεσω…:)Το θεμα μου εχει να κανει με τα φωνητικα.Θα ηθελα αν μπορουσε καποιος να με βοηθησει με την φωνη μου.Σε γενικες γραμμες κ με πολυ επιεικεια μπορω να πω οτι δεν ακουγομαι :079: αλλα με δουλεια ολα γινονται.Το θεμα ειναι οτι το προβλημα δεν λυνεται με το να προσπαθω να τραγουδαω ετσι στην τυχη.Γι αυτο θα παρακαλουσα οποιον ξερει κ θελει να βοηθησει να μου προτινει καμια ασκηση κ γενικα να με ψιλοκαθοδηγησει.Ευχαριστω

Δυσκολο θεμα αυτο φιλε μου! Αρχικα να σε ρωτησω αν εχεις γενικοτερες μουσικες γνωσεις (θεωρια, κλπ). Δευτερον αν παιζεις καποιο οργανο και ¨ακους¨ τι παιζεις θα σε βοηθησει εν καιρω να το τραγουδησεις κιολας! Ξεκινα κ απο φιλους και γνωστους που ασχολουνται… Προσπαθησε με λιγα λογια να ακους οσο μπορεις την φωνη σου και να προσπαθεις να διορθωνεις οποιο λαθος βρισκεις! Καλη τυχη!
Υ.Γ.: Μην απογοητευεσαι, δεν ειναι κατι που μαθαινεται γρηγορα! Και στην τελικη “καλυτερα παραφωνος, παρα βουβος και αφωνος” που λεει και μια παροιμια (χωρις να θελω να σε αποθαρρυνω!)

Το βασικό είναι να βρεις --στα τραγούδια που επιθυμείς να τραγουδάς-- τη τονική σου “περιοχή”. Το μπουζούκι που παίζεις θα σε βοηθήσει πολύ σ’ αυτό.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 06:42 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 05:45 —

συγνώμη για το λάθος…

Δεν μας καθορίζεις, τι ακριβώς δεν σου αρέσει: θεωρείς ότι τραγουδάς παράφωνα; Βρίσκεις την περιοχή συχνοτήτων σου περιορισμένη; νομίζεις ότι δεν έχεις ωραία χροιά φωνής; νομίζεις ότι η φωνή σου δεν έχει “δύναμη”; Κάτι άλλο;

Όλα διορθώνονται, πάντως. Φυσικά, στο μέτρο του δυνατού, δεν είναι όλοι γεννημένοι για επαγγελματίες τραγουδιστές.

Αρχικα να σας ευχαριστησω που ασχολειστε!!Η αληθεια ειναι οτι ξεχασα να σας πω οτι παιζω λιγο μπουζουκακι κ ως αυτοδιδακτος δεν γνωριζω κ πολλα απο θεωρια μουσικης.Τα φωνητικα ερχονται σε δευτερη μοιρα σε σχεση με το μπουζουκι.Δεν με ενδιαφερει να κανω τιποτα τρομερες ερμηνειες,απλα τα τραγουδακια που παιζω να τα τραγουδαω κι ολας χωρις να τρεχουν ολοι να σωθουν.
Για τον κ.Αλκινιαδη : Κ πως βρισκω την τονικη περιοχη?
Για τον κ.Νικο : Η χροια της φωνης δεν με ενδιαφερει μιας κ οπως προανεφερα δεν θελω να ασχοληθω ιδιαιτερα με την ερμηνεια.Τραγουδαω εντελως αχρωμα,αυτο κυριως δεν μου αρεσει.Σα να τα τραγουδαω ολα στον ιδιο τονο.Κ φυσικα θα υπαρχουν κ καποιες παραφωνιες…

Όλα θα πάνε καλά, μη φοβάσαι. Θεωρία μουσικής δεν χρειάζεται καθόλου. Έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι. Έχεις φιλαράκια να παίζετε και να τραγουδάτε μαζί; Τρέχουν πραγματικά να σωθούν,είσαι σίγουρος γι αυτό; Αν ναι, παράτα τους και ψάξε να βρεις πραγματικούς φίλους. Παίξετε μαζί, τραγουδήστε και προσπαθήστε να περνάτε καλά. Η “βελτίωση” πάντως, δεν θα έρθει με μία μόνο πρόβα, θέλει το χρόνο της. Από μόνη της, όμως, δεν έρχεται ποτέ.

Κάνε το εξής
Πιάσε το μπουζουκάκι σου και παίξε ντο ρε μι φα σολ λα σι ντο σι λα σολ φα μι ρε ντο.
Ξαναπιάσε από την αρχή την κλίμακα και άκου προσεκτικά την πρώτη νότα (ντο) κι αφού την “αποτυπώσεις” στο μυαλό σου, τραγούδα την χωρίς να φωνάζεις (ταυτόχρονα θα την παίζεις και στο μπουζούκι) κ προσπάθησε να ακούσεις τη φωνή σου “έξω” από τα αυτιά σου και σύγκρινε εάν τραγουδάς ακριβώς το ίδιο πράγμα με το μπουζούκι. Συνέχισε με όλες τις νότες. Εάν δεν καταλαβαίνεις εάν τραγουδάς σωστά, ρώτα κάποιο φίλο σου μουσικό να σου πει εάν ναι ή όχι.

Επίσης, κάτι που με έχει βοηθήσει πολύ (όντας ασχετος από θεωρία και εγώ) : δοκίμασε να ακολουθήσεις τραγούδι από ηχογράφηση - θα προοδεύεις συνεχώς χωρίς να πάρεις χαμπάρι. Το βασικό όμως είναι αυτό που ανέφερε ο κ. Πολίτης : θέλει δουλειά.

ακόμα καλύτερα αν ηχογραφείς (ακόμα και στο κινητό για ευκολία) τη φωνή σου. φαίνονται αμέσως τα λάθη… επίσης βοηθάει πολύ αν βρίσκεσαι με κάποιον που μπορεί να κρίνει αν φαλτσάρεις ή όχι, και γενικά να σε διορθώνει, να σου δείξει αναπνοές/διάφραγμα κλπ.
για την έκταση, παίζε τις νότες όπως σου λέει ο μπάμπης, και δες από πού ως πού τις τραγουδάς άνετα. έχε υπόψιν σου πως κρύος, απροπόνητος και χαμηλόφωνα μπορεί να μην φτάνεις ούτε την ψηλή ρε του μπουζουκιού (στο δωδέκατο τάστο), ενώ ζεστός, με σωστή τεχνική και δυνατά να την ξεπερνάς. τρανσπόρταρε τα κομμάτια ώστε η μελωδία να είναι μέσα στην έκταση της φωνής σου.

Να προσθέσω κι εγώ κάτι στα πολύ σωστά που προαναφέρθηκαν:

Εκτός από τους επαγγελματίες, κανείς δεν έχει λόγο να μάθει να παίζει φωνόφωνο. Το τραγούδι είναι δώρο Θεού, είναι μία χαρά που ανήκει σε όλους μας. Ξεντροπιάσου και γλέντα το. Τραγουδώντας στην παρέα δε δίνεις εξετάσεις, ούτε χρωστάς κανένα ωραίο αποτέλεσμα στους “ακροατές” (που δεν υπάρχουν). Εντάξει, δε θα γκαρίξουμε κιόλας, αλλά αυτό το ξέρεις. Μ’ αυτό από τη μια και με όλα όσα προτείνουν οι παραπάνω φίλοι από την άλλη, το πράμα θα στρώσει σταδιακά.

Υ.Γ. Αν κάνεις δοκιμές μόνος σου και τις ηχογραφήσεις, μπορεί να σε πιάσει πανικός ακούγοντας την ηχογράφηση. Μην αποθαρρυνθείς. Το έχουμε περάσει όλοι. Κανενός η φωνή δεν είναι τόσο κακή όσο νομίζει ότι την ακούει ο ίδιος στην ηχογράφηση. Απλώς σοκάρει η διαφορά σε σχέση μ’ αυτό που ακούμε μέσα από το σώμα μας.

Σας ευχαριστω ολους για την βοηθεια.Θα ξεκινησω να δοκιμαζω την φωνη μου πανω στις νοτες του μπουζουκιου κ θα προσπαθησω να πιασω καποιο ‘‘ευκολο’’ τραγουδακι να δουλεψω,αλλα για αρχη οχι παραλληλα με το μπουζουκι γιατι οταν παιζω δυσκολευομαι να τραγουδησω,αποσυντονιζομαι!!Αν εχω καποια απορια στην συνεχεια θα σας ξαναενοχλησω…

Ειδικά αυτό, πρέπει να το πολεμήσεις με εξάσκηση. Κανένας οργανοπαίκτης δεν τραγουδάει το ίδιο άνετα όταν είναι αναγκασμένος και να παίζει, αλλά πρέπει να το καταφέρεις ως ένα βαθμό.