Τζουράς Pegasus - Αγορά Τζουρά (2014)

καλησπέρα παιδιά είμαι καινούργιος στο φόρουμ και στα τρίχορδα. Θέλω να αγοράσω ένα τζουρα για να ξεκινήσω και για να μου μείνει. Διαθέτω 300-400ε . Έχω τσεκάρει αρκετούς αλλά δεν καταλαβαίνω και πολλά. Έχετε γνώμη για τα όργανα pegasus, τα είδα στο μουσείο Ξυλουρη στη Πλάκα (http://xilouris.gr/catalog/product_info.php?products_id=9232) ή αν έχετε κάποια άλλη πρόταση… δεκτή.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Δεν ξέρω για τα συγκεκριμένα όργανα πάντως αν μπορείς να ανέβεις στα 400 με 500 ευρώ και ψαχτείς λίγο σε μερικούς κατασκευαστές μπορείς να βρεις αξιόλογα οργανάκια χειροποίητα που θα σου μείνουν!

προς το παρόν τον μόνο μάστορα που βρήκα κοντά στα λεφτά που διαθέτω είναι ο Πέτρος Ζαρανης (http://www.p-zaranis.gr/), σκαφτός τζουρας από ελληνική καρυδιά στα 450ε. Μήπως κάποιος έχει συνεργαστεί μαζί του ή έχει γνώμη για τα όργανα που κατασκευάζει;

φίλε Διονύση!

H άποψη μου για τα όργανα του Πέτρου Ζαρανη είναι πολύ καλή αλλά σχηματίστηκε από το ιντερνετ, άρα θα έλεγα ότι δεν είναι ολοκληρωμένη.
θα σου πρωτινά να μπεις στο παρακάτω site και να πάρεις μια μέρα σβάρνα τους οργανοποιους που είναι κοντά σου να δεις την δουλειά τους από κοντά και να συζητήσεις μαζί τους και να αποφασίσεις.
Εγώ έτσι έκανα.

να σε καλά και καλό ψάξιμο!

Ο Ξυλούρης* είναι γενικά πολύ τσιμπημένος. Ό,τι βρεις εκεί μέσα που να σου αρέσει, ψάξε να το προμηθευτείς από τον ίδιο το μάστορα. Θα σου 'ρθει φτηνότερα (χωρίς μεσάζοντες που λένε).

(Ντάξει, δεν είπα και τίποτε πρωτότυπο, για όλα τα πρατήρια που δεν είναι εργαστήρια ισχύει το ίδιο, αλλά στην περίπτωση του Ξυλούρη ισχύει λίγο περισσότερο.)


* Ο οποίος δεν έχει βέβαια δικό του μουσείο, έχει ένα μαγαζί που στεγάζεται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων ή Μουσείο Ανωγειανάκη

Χμ…Δεν ισχύει για όλα τα εργαστήρια και πρατήρια αυτο…Κάποια εργαστήρια (ή και εισαγωγείς) επιλέγουν να προμηθεύσουν υλικά, όργανα, ενισχυτές κτλ στα πρατήρια σε πιο χαμηλές τιμές από ότι τα πουλάνε οι ίδιοι (αν έχουν και λιανική). Αυτό το κάνουν για να δουλεύουν και τα καταστήματα λιανικής, τα οποία είναι και άμεσοι πελάτες τους. Βέβαια, τα παραπάνω ισχύουν πιο πολύ σε εισαγωγείς και όχι τόσο σε οργανοποιούς.

παιδιά ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Σήμερα πρωί πρωί έκανα μια γύρα στους εξεις : μάτσικα, καφετζοπουλο,μουντάκη, μακης, 2 μαγαζιά στη πολυδροσου (πλακα) και στο μουσείο ξυλουρη. κάποιοι από τους οργανοποιους έκραξαν τους σκαφτούς τζουραδες όχι εξαιτίας ήχου αλλά λόγω κατασκευής …παρουσιάζουν προβλήματα υποστήριξαν εξαιτίας μεγάλης τάσης σε μονοκόμματο ξύλο(ή κάπως έτσι). Θα ήθελα την άποψη σας σε αυτό το θέμα, διότι μου αρέσει ο ήχος από τους σκαφτούς αλλά αν είναι να έχω θέματα καλύτερα να πάω σε κάτι άλλο.

Φίλε, το Μουσείο Ξυλούρη είναι στα Ανώγεια. Πίστεψέ με, σε άλλο μουσείο πήγες.

έχεις δίκιο φίλε μου…μουσείο λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων νομίζω ότι λέγεται αλλά είχαν πολλές φωτογραφίες του Ξυλουρη. Αλλά το βασικό μου ερώτημα είναι δουγατος ή σκαφτός τζουράς. Έχω τσεκαρει αρκετα στο φορουμ και δεν έχω βγάλει ακρη

Το πωλητήριο του Μουσείου Ανωγειανάκη λειτουργεί σε συνεργασία με το δισκοπωλείο Ν. Ξυλούρης, εξ ου και το μπέρδεμα.

για σκαφτός ή δουγάτος, είναι δική σου επιλογή. οι σκαφτοί έχουν πιο μικρό σκάφος, και πιο μουρμούρικο ήχο. οι δουγάτοι μπορεί να έχουν αρκετά μεγάλο σκάφος και ήχο που να πλησιάζει προς το μπουζούκι ή προς το μαντολίνο. εξάλλου οι πρώτοι τζουράδες ήταν μαντολίνα με μακρύ χέρι.

παιδιά ευχαριστώ για τη βοήθεια, θέλω να πιστεύω ότι μες την εβδομάδα θα έχω καταλήξει σε κάποιον…

Ύστερα από ψάξιμο και με τα χρήματα που διαθέτω κατέληξα στον κ. Ζαράνη. Ευχαριστώ για τα σχόλια και τη βοήθεια σας. Θα επισυνάψω φωτό μόλις το όργανο είναι έτοιμο (σε 1+ μήνα).