Τεχνολογία ενεργειακών συστημάτων και επανεκκινήσεις Η/Υ

Η τεχνολογία στα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας, πόσο έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια; (σε όφελος του καταναλωτή, εννοώ!) Απανωτές μικρές διακοπές ρεύματος, καμμιά εικοσαριά μέχρι στιγμής μόνο σε ένα απόγευμα, συν μία διακοπή διαρκείας μισής ώρας, πάντως, ούτε την εποχή που είχα βρεθεί στη μεταπολεμική Θεσ/κη, με έντονο ενεργειακό πρόβλημα και δύο αμερικάνικα πολεμικά καράβια διασυνδεδεμένα στο σύστημα για ενίσχυση, δεν θυμάμαι να είχαν υπάρξει. Για χτές, έμαθα ότι οι περιοχές με το πρόβλημα ήταν αρκετές, από Πειραιά / Καλλιθέα / Ν. Σμύρνη μέχρι μακρύτερα. Σήμερα;

το μεγαλύτερο χτικιό είναι η επανεκκίνηση της μηχανής, και να χρειάζεται καινούργια μόλις δευτερόλεπτα μετά την πλήρη ολοκλήρωση της προηγούμενης…

Καλλιθέα από 22:30 ήρθε στις 2 το πρωί. Πεθάναμε από τη ζέστη. Καθιστός στη κουζίνα με ανοιχτή τη πόρτα την έβγαλα.

Για τις διακοπές του ρεύματος δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Το μόνο ίσως που μπορούμε να κάνουμε προς προστασία δική μας είναι να συνδέσουμε τις “ευαίσθητες” συσκευές (σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν και οι υπολογιστές) με σταθεροποιητές τάσης ή συσκευές αδιάλειπτης παροχής ενέργειας (UPS). Άλλες τέτοιες “ευαίσθητες” συσκευές είναι οι σύγχρονες τηλεοράσεις / οθόνες, τα ψυγεία κλπ.

Η ώρα είναι 12 μεσημέρι της επομένης, ή της μεθεπομένης αντίστοιχα. Κάποιαν ανακοίνωση της ΔΕΗ, άκουσε κανείς σε ειδήσεις κλπ;

Ρίχνετε καμιά ματιά εδώ, όποιος θέλει. Γιατί εάν περιμένετε από τις ειδήσεις, μάλλον δύσκολο το βλέπω!

εγω παντως ρευμα είχα.
ιντερνετ δεν είχα και τηλέφωνο απο νωρίς το απόγευμα … (Νεα Σμύρνη)

Μιας και δεν έχω «σταθερό» υπολογιστή αλλά λάπτοπ, η διακοπή ρεύματος δε θα με επηρέαζε χοντρά, αν είχε γίνει κι εδώ (που μπορεί να γίνει αύριο, που λέει ο λόγος).

Έχω μια συσκευούλα που μοιάζει μούφα αλλά ο ηλεκτρολόγος μού είπε ότι δεν είναι. Μοιάζει σαν φορτιστής τηλεφώνου στο πιο ογκώδες, ή σαν εκείνα που καίνε ταμπλέτες για τα κουνούπια. Το βάζεις σε μια πρίζα του σπιτιού να κάθεται, και δουλεύει σαν UPS, αν και ο βασικός της σκοπός είναι άλλος (κάπως, λέει, μειώνει το έξοδο από ρεύμα που σε διάφορες ανώμαλες περιπτώσεις το καις χωρίς να το έχεις χρησιμοποιήσει). Σόρι για το γελοίον της περιγραφής, έτσι το θυμάμαι, δεν ξέρω να το πω πιο σωστά.

Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να πάρω μια συσκευή μη ασύρματου τηλεφώνου. Το ασύρματο δουλεύει με το ρεύμα της ΔΕΗ, κι αν πέσει το ρεύμα δεν έχεις τηλέφωνο, ακόμη κι αν το δίκτυο του τηλεφώνου δουλεύει κανονικά. Με το συρματερό αποφεύγεις αυτό το πρόβλημα.

=ενσύρματο;

Ναί. Πολύ σωστότερα Νέα Ελληνικά από το ενσύρματο. Λαδερό λέμε, όχι ενελαιωμένο. Μπανιερό (λέγαμε…), βροχερός καιρός, θα βρήτε σίγουρα κι άλλα.

Όχι πως έχει οποιαδήποτε σημασία, αλλά συρματερό στην πραγματικότητα σημείνει τελείως άλλο πράγμα, είναι μια τεχνική κοσμηματοποιίας Γιαννιώτικη (λέξη που μου 'χει μείνει από το μάθμα της Λαογραφίας στη Σχολή). Δε μου πάει να λέω “ενσύρματο” για ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσεως που (δεν) το ‘χω μες στο σπίτι. Ενσύρματο θα έλεγα / άκουγα με κάθε φυσικότητα σ’ ένα συνέδριο τεχνολογίας. Αλλά οπωσδήποτε η άλλη επιλογή, συρματερό, είναι και λίγο για πλάκα.

Εδώ μπορεί να βγει το ίδιο νόημα όπως και να το πεις.
Σε άλλες λέξεις αλλάζει το νόημα. Άλλο το γαμηστερό και άλλο το γαμημένο.