Τετράχορδο, μπαγλαμάς, τρίχορδο

Εχω μια απορια…Τα ατομα τα οποια ξερουν 4χορδο μπουζουκι μπορουν να παιξουν μπαγλαμα και τριχορδο?

Όχι,όταν πιάνουν τα τρίχορδα όργανα τσουρουφλίζουν τα χέρια τους!
Αστεία το λέω μην προσβληθείς…
Μπορεί στην αρχή να τους φαίνεται πιο δύσκολο(απότι έχω διαβάσει σε δημοσιεύσεις ανά το διαδίκτυο)αλλά συνηθίζεται ύστερα από κάποιον καιρό.

Παίζοντας 3χ αλλά όχι 4χ, έχω να καταθέσω το εξής:

Μην κουρδίσεις το 4χ σαν 3χ για να εξυπηρετήσεις κανένα φίλο 3χορδά να παίξει λίγο εκείνη τη στιγμή. Είναι σκέτο μπέρδεμα. Αν το κάνει κανείς σπίτι του με την άνεσή του, μπορεί να το συνηθίσει γρήγορα. Επιτόπου όμως όχι. (Τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία.)

μην τα μπλέκουμε, άλλο όργανο το τετράχορδο, άλλο το τρίχορδο, άλλο ο μπαγλαμάς. εντάξει, μια μελωδία στα δύο καντίνια (λα-ρε) μπορεί να παιχτεί αντίστοιχα και στα τρία όργανα, αλλά αν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα ας την παίξουμε με αυτό που της ταιριάζει καλύτερα.

Εντάξει, αν μιλάμε “σοβαρά” προφανώς έτσι είναι. Αλλά καμιά φορά το φέρνει η στιγμή να θες να παίξεις ένα όργανο που δεν βρίσκεται πρόχειρο, και αυτοσχεδιάζεις λύσεις.

Συγνωμη αλλα τωρα δεν καταλαβα…σε κανα δυο τρια χρονια που θα ειμαι πιο εμπειρος δεν θα μπορω να παιξω ουτε μπαγλαμα ουτε τριχορδο ?Γιατι αλλα εχω ακουσει

Οι δύο ψηλότερες χορδές και στα 3χ και στα 4χ έχουν το ίδιο κούρδισμα. Αυτό σημαίνει ότι για τις ίδιες νότες κάνεις τις ίδιες κινήσεις. Η τρίτη είναι διαφορετική, και η τέταρτη προφανώς δεν υπάρχει καθόλου στα 3χ. Αυτό σημαίνει εν μέρει διαφορετικές κινήσεις για τις ίδιες νότες, και εν μέρει διαφορετικές νότες ούτως ή άλλως.
Αυτά είναι τα βασικά. Πιο πέρα, αν θες να παίξεις αληθινό 3χ ή 4χ, με στυλ και ερμηνεία, θα κάνεις και μερικά πράγματα που γίνονται μεν και στα δύο όργανα, αλλά κάποια ταιριάζουν στο ύφος του ενός και κάποια στου άλλου. Σε άλλες συζητήσεις θα δεις ότι αυτή η διαφορά δεν είναι αγεφύρωτη, αλλά αυτό μάλλον αφορά το επίπεδο εκείνου που πρώτα τα πήρε ως διαφορετικά όργανα και αργότερα κατάφερε να τα συγκεράσει.
Εν πάσει περιπτώσει και κοντραμπάσο αν πας να παίξεις, άλλη άνεση θα έχεις αν παίζεις ήδη μπουζούκι και άλλη αν είναι πρώτη φορά που ακουμπάς όργανο.

Ωραια καταλαβα :088:Τωρα τι γινεται με τον μπαγλαμα?εχω ακουσει οτι ειναι ιδιο ακριβως

Μαρινε χαλαρωσε!Ψυχραιμια,υπομονη και μερακι να εχεις και ολα λυνονται!Κι αν το 97 ειναι η χρονια που γεννηθηκες(!?!)…Μην αγχωνεσαι για τιποτα…Κατα τα αλλα πολυ ωραια στα εξηγησαν παραπανω!!!

Μπορούν πολύ πιο εύκολα να πιάσουν τρίχορδο απ’ ότι αντίστροφα οι “τρίχορδοι”.
Όμως σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί λόγο να ξεκινήσεις με τετράχορδο…

φιλε μου ξεκινησα με τετραχορδο και επαιζα με αυτο 15 χρόνια (με πολλες διακοπες)
Επιασα το τριχορδο πριν απο 2-3 χρόνια. Σε δύο μερες το είχα συνηθησει…
Απο τοτε δεν το εχω αφησει και δεν εχω πιασει τετραχορδο ξανα. Το ενα που είχα το πουλησα, το αλλο είναι σε ντουλαπα ετοιμοπόλεμο αλλα εκει θα μείνει μαλλον για παντα…

Ναι 97 γεννηθηκα…Αλλα πιστευω οτι εχεις απολυτο δικιο φιλε Γιαννη μονο μερακι να υπαρχει και ολα γινονται…Το μπουζουκι ειναι ενα απιστευτο οργανο και τωρα αρχιζω και το καταλαβαινω

'Εχω την εντύπωση (κάνοντας μια επισκόπηση των ποικίλων συζητήσεων μέσα στο φόρουμ) οτι σε γενικές γραμμές το αδικούμε το τετράχορδο σαν όργανο…Εντάξει, δεν προσφέρει την αίσθηση της αυθεντικότητας που σου δίνει το τρίχορδο, ούτε τη συγκίνηση του καθαρόαιμου ρεμπέτικου ηχοχρώματος, αλλά από την άλλη έχει και αυτό τη χάρη του και τη θέση στο ρεπερτόριο που του αρμόζει…Προσωπικά για μένα είναι ένα άλλο όργανο και μάλλον η σύγκριση με το τρίχορδο το αδικεί. Συγκρίνουμε μάλλον ανόμοια πράγματα. Ας θεωρούμε λοιπόν το τρίχορδο σαν το πραγματικό μπουζούκι και ας αφήσουμε στο τετράχορδο τον δικό του ρόλο και χαρακτήρα. (Για να μην παρεξηγούμαι, είμαι και εγώ ένας απο αυτούς που πούλησαν τετράχορδο για να “κολλήσουν” με ότι κυκλοφορεί σε τρίχορδο!)

Φιλε πιστευω πως δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα.Μπορει το τριχορδο να ειναι ενα λιγο καπως διαφορετικο οργανο αλλα δν ανικει σε διαφορετικη κατηγορια με το 4χορδο…Απλα εχουν ενα διαφορετικο ακουσμα.Το τετραχορδο ειναι και αυτο μπουζουκι και κατα την γνωμη μου δεν ειναι καθολου ανομοιο με το τριχορδο.Το καθε οργανο εχει την δικια του μαγεια αλλα ειναι και τα δυο μπουζουκια

Στην ουσία φίλε μου νομίζω οτι συμφωνούμε…διαφωνώντας. Προσωπικά - και αυτό νομίζω φαίνεται απο τα προηγούμενα γραφόμενα μου - είμαι υποστηρικτής του τετράχορδου. Το θεωρώ θεσπέσιο όργανο και αν το θές πολύ πιο “πλούσιο” ηχητικά απο το τρίχορδο. Ουσιαστικά όμως φτιάχνει μια κατηγορία μόνο του. Δεν πρέπει να συγκρίνεται με το τρίχορδο με τον τρόπο που έχω δει να γίνεται και με τον τρόπο που και εγώ έχω κάνει. Επίσης αδικείται και απο “αισθητικής” απόψεως. Δεν φταίει το τετράχορδο για τη θέση που έχει σαν μουσικό όργανο στην μοντέρνα λαική ορχήστρα. Μάλλον φταίνε τα γούστα των ανθρώπων, μουσικών και ακροατών που το τοποθέτησαν εκεί…

Πιστευω οτι τωρα φιλε μου το διατυπωσες καλυτερα…Ισως να ηθελες να περασεις αυτο ακριβως απο την αρχη.Συνφωνω απολυτως με αυτη σου την αποψη