Τα καλύτερα ξύλα για λύρα

Καλησπερα σε όλους,

προς όλους τους λυράρηδες, και όχι μόνο, ποια πιστεύετε ότι είναι τα καλύτερα ξύλα για τη λύρα.
Για το σκάφος;
Καβαλάρη;
Ψυχή (ή κλέφτη) ;

Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Προσωπικά έχω μια Ροδίτικη με σκάφος μουριά και καπάκι Κέδρος, πειραματίζομαι στη λεπτομέρεια, και θέλω τη γνώμη σας για τα καλύτερα ξύλα όσων αφορά καβαλάρη κ ψυχή.

Επίσης, παρατήρησα ότι ο καβαλάρης της πολιτικης έχει ένα ιδιαιτερο σχέδιο; Γιατί; Δίνει αυτό το σχέδιο κάποια καλύτερη διαύγεια στο όργανο;

Γεια χαρα
προφανώς μέχρι προσφατα τα περισσότερα ξύλα Πολίτικης ήταν ντόπια και όχι εξωτικά.
Υπάρχουν κάποια που τα δουλεύουν πολύ συχνά όπως η μουριά και η καρυδιά, καραγάτσι κλπ αλλα πλέον βλέπεις και σφένδαμο και ινδικό παλίσανδρο, παντουκ και πολύ εξωτικά ξύλα.
Επίσης υπάρχουν 2 ξύλα κωνοφόρα που χρησιμοποιούνται για σώματα.Λέγονται ardiç και porsuk. Στα Ελληνικά είναι μπαχαλο τα ονόματα τους.Αρκευθος-Οξύκεδρος είναι το ενα και το άλλο δεν ξέρω.Είναι πολύ εύθραυστα ξύλα αλλα είχαν δουλευτεί πολύ απο τους παλαιούς μάστορες οπότε τα ψάχνουν.Δυστυχως κάποια ειναι δυσευρετα και προστατευόμενα.
Το καπάκι κυπαρίσι και άβαφο.
για το τι ειναι καλύτερο, δεν έχω ιδέα.Εγώ έχω όργανα απο porsuk και ardiç που ειναι καλά αλλα ποιος ξέρει πόσο και τι ρολο πια παίζουν.πάντως αυτα λόγω σπανιότητας ίσως θεωρούνται τοπ.
Εχω ακούσει τρομερά όργανα με πολύ απλά ξύλα οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη.
Ο παλαιού τύπου καβαλάρης είχε πλακέ βάση οπότε πάταγε ολόκληρος στο καπάκι σε όλο του το μήκος.
Πλέον δεν συνηθίζεται. Έχω την εντύπωση πως ήταν πιο προβλέψιμη η απόδοση του παλιου με λύκους κλπ αλλα ο νέος τύπος ίσως έχει καλύτερες δυνατότητες.
Ξύλο καβαλάρη θα έλεγα εξαρτάται το όργανο καθως και το σχέδιο.Εκει πραγματικά τα ξύλα έχουν μεγάλες διαφορές.
Γενικά μιλώντας,κελεμπέκι μπαίνει όπως στα βιολιά αλλά αν το όργανο ειναι πολύ πριμο ή αν βγάλει λύκους,υπάρχουν κάποιοι πλατανοι που κάνουν δουλειά να μπασσάρουν κ να καθαρίζουν το όργανο.
Τα μέταλλα γενικότερα έχουν πολύ ελαφρύτερο καβαλάρη
Τα έντερα της Πόλης χοντρό.Ουσιαστικά η στάνταρτ λύρα που φτιάχνουν στην Πόλη με τα χοντρα έντερα και η λύρα του Ρεσατ στη σμύρνη με μέταλλο ειναι σχεδον 2 διαφορετικά όργανα που στήνονται διαφορετικά και παίζονται με άλλο καβαλάρη, χορδές, δοξάρι και ρετσινι.
Ψυχες εγω βιολιου βάζω (έλατο δεν είναι;)

4 «Μου αρέσει»