Λαούτο - Νίκος Ρομπογιαννάκης

Καλησπερα!

Μόλις γραφτηκα στο forum και χαιρομαι ιδιαίτερα που το βρήκα. Τον τελευταίο καιρο με εχει τραβήξει ιδιαίτερα η παραδοσιακή ελληνική μουσική. Παίζω 6-7 χρόνια κιθάρα και αποφάσισα οτι θέλω να ασχοληθώ και με το λαουτο.

Αφορμή σταθηκε ο Μιχάλης Τζουγανάκης ο οποίος είναι φανταστικός μουσικός και οργανοπαίχτης.

Επι του θεματος λοιπόν!

Θέλω να αγοράσω ένα κρητικό λαουτο αλλα επειδη ο χωρος των παραδοσιακων οργανων ειναι εντελως διαφορετικος απο αυτον της κιθαρας (δηλαδη ξερεις μια μαρκα, διαλεγεις αυτο που σε ενδιαφερει και απλα αγοραζεις), φαινεται να ειναι πολυ “προσωπικη” υποθεση, αφου ο κατασκευαστης παιζει μεγαλο ρολο.

Ψαχνωντας λιγακι στο internet βρηκα τον Νικο Ρομπογιαννακη ο οποις φτιαχνει μεταξυ αλλων και λαουτα. Ξερει κανεις τιποτα για τα οργανα του? Διαβασα στην σελιδα του καλες κριτηκες, αλλα δεν εχω καθολου γνωση επι του θεματος.

Επισης, γνωριζετε που κυμαινονται οι τιμες γενικα για λαουτα? Φανταζομαι οτι τα χειροποιητα θα ειναι ιδιαιτερα ακριβα, αναλογα και με τα ξυλα παντα.

Και κατι ακομα. Για τι ξυλα θα πρεπει να κοιταξω? Το σκαφος απο έβενο τί χρωμα δινει?

Ευχαριστω πολυ!

Σπύρο, καλωσόρισες και… σιδεροκέφαλος.

[ul]
[li]Για το Ρομπογιαννακη πατάς το “Αναζήτηση” πάνω πάνω (ή ετούτο το link: http://www.rembetiko.gr/forums/search.php) και θα βρεις κάπου 20 με 30 postings για αυτόν. Αν μάλιστα γράψεις “λαούτο” θα πάρεις πολύ περισσότερα results.[/li][li]Αν δεν καλυφθείς απ’ όσα γράφηκαν σε εκείνα τα thread, συνέχισέ αυτά τα thread εσύ και… όλο και κάποιος θα βρεθεί.[/li][li]Υπάρχουν βεβαίως και τα PM σε όσους καταλάβεις ότι ξέρουν το όργανο.[/li][li]Επίσης υπάρχει και subforum με κατασκευαστές + ένα excel με ονόματα-τηλέφωνα-διευθύνσεις κ.λπ. Θα το βρεις στο blog του δικού μας, του Παναγιώτη Καϊάφα http://greekluthiers.wordpress.com/ το οποίο πρέπει να το σκαλίσες γενικότερα.[/li][/ul]

Αυτά για την ώρα και… εδώ είμαστε.

Κώστας

Σπύρο, καλωσόρισες και από μένα. Επειδή σε βλέπω νέο και ακόμα δεν απέκτησες λαούτο, εκτός από το κρητικό που, φυσικά, λόγω τόπου διαμονής (και γέννησης;) σου έρχεται πρώτο στις επιλογές σου, μήπως να σκεφτόσουνα και άλλες παραλλαγές; Το λέω γιατί, έτσι που έχει σήμερα εξελιχθεί το λαούτο στην Κρήτη, είναι συνήθως τεράστιο και, αν θέλεις κυρίως να σολάρεις, θα σε δυσκολέψει λιγάκι (τον Μ. Τζουγανάκη δεν τον ξέρω). Υπάρχει και το «κλασικό» λαούτο, το και επιλεγόμενο στεριανό ή νησιώτικο, με πιο «μετζέβελο» μέγεθος. Και για τους μερακλήδες υπάρχει και το πολίτικο, άλλως λάφτα, που ναι μεν έχει τη δυσκολία των ασυγκέραστων μπερντέδων αλλά και το πλεονέκτημα των νάυλον χορδών με πολύ καλύτερο άκουσμα από τις μεταλλικές, στο σολάρισμα. Μία λύση θα ήταν να κρατήσεις από τους μπερντέδες του πολίτικου μόνο τα ημιτόνια (συγκερασμένη εκδοχή, 12 μπερντέδες στην οκτάβα). Να ζητήσεις όμως μεγάλο σχετικά σκάφος, όχι αυτό που συνήθως διαλέγουν οι γυναίκες (λόγω σωματικών ιδιαιτεροτήτων). Ο οργανοποιός σου θα σε καθοδηγήσει επίσης και στην επιλογή των χορδών, μπορεί να σου προτείνει στεριανό / νησιώτικο ή και κρητικό με μικρότερο σκάφος, και αρμάτωμα με νάυλον χορδές. Ψάξʼ το.

Τα καλά χειροποίητα όργανα κοστίζουν ακριβά σήμερα, κάτω από 1.000 – 1.500 μάλλον δεν θα βρείς. Το είδος των ξύλων δεν πρέπει να επηρρεάσει ιδιαίτερα την τιμή, αφού το κόστος τους είναι χαμηλό ποσοστό του συνολικού κόστους. Κατά την επιλογή πρέπει να το ξέρεις αυτό, για να μη σε πιάσουν αδιάβαστο.

Ευτυχώς! :019:

Πάνο, μη μου πείς πως είναι ο “επιδειξίας” των καναλιών!..

Μάλιστα. Ευχαριστώ.

:019: :019: :019:
Φοβερός διάλογος!
:019:

Ασχετο ως “όνομα”, σχετικότατο ως “θέμα”.
Δείτε σε παλιά βίντεο το Σαντάνα όταν σολάρει. Νομίζω ότι είναι ο ορισμός του “νιώθω ό,τι παίζω” κι όχι “πουλάω ό,τι παίζω”.
Πάρτε κι ένα παράδειγμα (μη μασάτε από το γλυκανάλατο κομμάτι. Στην πορεία …στρώνει):

Γεια χαρα!

Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις/υποδείξεις! Έχω αρχίσει να το ψάχνω και ευτυχως βρηκα γνςστους εδω που παιζουν λαουτο οπότε θα έχω και εναν αλλο γνωμονα! Δεν είμαι απο Κρήτη, απλα σπουδαζω εδώ, ο ήχος του κρητικού λαουτου μου ακουγεται πιο όμορφος και μπάσσος, γι’ αυτό και κλίνω προς τα εκει!

Πρώτη φορά ακουω επικριτικά σχόλια για τον Τζουγανάκη και δεν ξερω τι να πώ βασικα!
Σίγουρα δεν είνα παραδοσιακός, αλλά δίνει μια νεα διασταση στην παραδοσιακή μουσική χωρις να την παραμορφώνει, κατι το οποίο θαυμάζω προσωπικα. Και δεν βλέπω τηλεόραση οπότε συγχωράτε με αν δεν ξερω τι κάνει οταν βγαίνει στο χαζοκούτι :stuck_out_tongue: Εμένα μου φαίνεται σοβαρός και αληθινός καλλιτεχνης, αλλά γουστα και γνωμες ειναι αυτα και ο καθένας εχει τις δικές του, απλα παραθέτω και την δικιά μου πλευρα εδώ :slight_smile:

Και πάλι ευχαριστω για τις πληροφορίες.

Τα ξύλα βεβαίως και είναι χαμηλό ποσοστό του συνολικού κόστους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζουν την τιμή του οργάνου. Υπάρχουν έλατα με 2 ,10,15,100 και κάτι παλιά γερμανικά που βρήκα με 150 ευρω. Επιπλέον άλλη η τιμή του παλυσανδρου και άλλη του φλαμουριού.(και με τα δυο μπορείς να κάνεις σκάφος)
Αλλιώς δουλεύεται η καρυδιά και αλλιώς ο παλύσανδρος(με μεγαλύτερη φθορά σε εργαλέια και υλικά κλπ)

Ανακεφαλαιώνοντας ο καλός μάστορας θα κάνει καλά όργανα και με μέτρια ξυλεία. Με καλή και ακριβότερη ξυλεία θα κάνει σίγουρα καλύτερα, αλλά με μεγαλύτερο κόστος.
(Αναφέρομαι μόνο στην ξυλεία και όχι σε μπιχλιμπίδια)