Σχέσεις δρόμων

ρε φιλαρακο μου φαινεται οτι ο καθενας εδω εδω ειναι ξερολας.πηγαινε σε εναν πινακα στο ιδιο φορουμ απο εναν τυπο “μπετον σκετο” και δες τη ραστ στους λαικους δρομους και πες αν δεις μορια.ειναι η μπουζουξιδικη προσεγγιση των μακαμιων.και δεν εβαλα σε εναν τουρβα οπωσ λες τιποτα.δε μιλας σε αγραματους.οκ?απλα ρωταμε.και κατι αλλο.αρχαιοελληνικες κλιμακες εννοεις δωρικο,μιξολυδικο κτλ τροπους??αυτο λεω και γω αλλα στα ξενα.τι σκατα εμπλεξα…μαλλον παω να ξεμπλεξω…

Τώρα που με είπες ξερόλα χάρηκες?

Αν δεν κατάλαβες και γώ προσπαθώ να ξεστραβωθώ σε κάτι τέτοια θέματα (μακαμιών μόνο) και προσπαθώ όσο μπορώ να το ψάχνω περισσότερο.Τώρα αν σε ενόχλησε που σου είπα την άποψη μου για τις κατ εμέ άτοπες συγκρίσεις σου πρόβλημα σου…

κοιτα φιλε μου,δεν μ αρεσουν οι κοντρες.απλα αν μπορουσαμε να βρουμε τα κοινα ανατολης και δυσης .τιποτα αλλο.
φιλικα

καλησπερα στην ομηγυρη
“λαικοι δρομοι”
χαραλαμπος παγιατης
εκδοσεις φαγκοτο
μοιαζει ενδιαφερουσα η προσεγγιση του στο θεμα
των λαικων δρομων.
φυσικα ειμαι αδαης
και μονο μου κριτηριο η διασθηση μου.
Ας το κρινει και καποιος πιο ενημερος, που το
εχει υποψη του.

Δήμο, λές ότι δεν σου αρέσουν οι κόντρες αλλά με το καλημέρα αποκαλείς «ξερόλες» ένα σύνολο ανθρώπων που ακόμα δεν ξέρεις σχεδόν τίποτα γι αυτούς. Άν πάντως συνεχίσεις με ωραίο τρόπο (στον οποίο ούτε οι μάγκικες εκφράσεις ταιριάζουν) θα τα βρούμε και θα ωφεληθούμε όλοι.

Στην ουσία, τώρα:
Κατ αρχήν, προσφορότερη προσέγγιση κατά τη γνώμη μου είναι να ψάξουμε να βρούμε όχι τα κοινά, αλλά τις διαφορές μεταξύ ανατολής – δύσης. Το λέω αυτό γιατί η Δύση κάποτε έμαθε την μουσική από την ανατολή, αυτούσια, και σιγά σιγά βάδισε το δικό της δρόμο. Έχοντας κάνει αυτό θα βρούμε αυτόματα και τα κοινά, δηλαδή εκείνα όπου δεν υπάρχουν διαφορές (Πέμπτη, τέταρτη, 2:3, μπράβο Κουρούνη).

Η ενασχόληση με τη θεωρία της ανατολικής μουσικής είναι τεράστιο, μα τεράστιο κεφάλαιο και δεν θα είμουνα μακρυά από την πραγματικότητα αν ισχυριζόμουν ότι μάλλον δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να τα ξέρει όλα, ιδίως αν μιλάμε και για αρχαία ελληνική, και για βυζαντινή/ μεταβυζαντινή, και για τουρκική, και για αραβική, και για περσική κλπ. κλπ. μουσική. Και φυσικά ο χώρος του φόρουμ, δεν προσφέρεται για εύκολα, γρήγορα και σαφή συμπεράσματα τύπου ατζέμ ασσιράν = ιόνιαν = ράστ (όπου βεβαίως με τα δύο χέρια προσυπογράφω την παρατήρηση του Νίκου).

Όπως σου απάντησα ήδη και από άλλο πόστο, η ιστορία αυτή με τους «τρόπους» που αναφέρονται και στην τζάζ και «χρησιμοποιούν» κάποιες ονομασίες αρχαίων ελληνικών τρόπων, δεν βασίζεται σε χειροπιαστά στοιχεία. Αυθαίρετα δόθηκαν αυτά τα ονόματα χωρίς να υπάρχει καμμία σχέση με τους αρχικούς τρόπους. Και επειδή χρησιμοποιείται συγκερασμένη κλίμακα, δεν έχει νόημα επίσης οποιοσδήποτε συσχετισμός με ανατολικούς τρόπους.

Και ξαναλέω ότι όταν παίζουμε κιθάρα συνοδείας (ακκόρντα δηλαδή) ήδη έχουμε εγκαταλείψει την ανατολική μουσική και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι αυτό που κατά κόρον έχει αναφερθεί σε αυτό το φόρουμ, δηλαδή αν ο δρόμος έχει ματζόρε ή μινόρε άκουσμα (εδώ παίζουν και οι σχετικές κλίμακες, αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτό με κείμενο…)

φιλε μου νικο,ξερεις τι εψαχνα ρε γαμωτο?οπως στην δυτικη μουσικη υπαρχει μια σειρα δρομων της ιδιας κλιμακας(ιονικος,δωρικος,μιξολυδικος κτλ…)να βρω αν ολα αυτα τα μακαμια και οι λαικοι δρομοι που ανεφερε ο φιλος “μπετον” ειναι μερος μιας κλιμακας. το κωλοισον που εβαλα και το παρατηρησατε ηταν μαλλον οπως λεω και στα μαθηματικα αναλογο…οκ τωρα???δηλαδη αντιστοιχια…ξερει κανεις απο εδω πως συνδεονται τα μακαμια μεταξυ τους και οι λαικοι δρομοι επισης??
δηλαδη θα ηθελα πχ να παρω απαντηση
rast-bayati-huzam…και μετα κατι αλλο…
ξεκινωντας απο ντο με rast,μετα bayati με ρε,huzam με αλλοιωμενο μι και παει λεγοντας…
ελπιζω να εγινα σαφης…
υστερογραφο- μην στραβωνετε ρε παιδια,αν προσεβαλα καποιον ζητω ταπεινα συγνωμη.απο υπερβαλοντα ζηλο το ειπα.οκ?

και επιτελους ενα παραδειγμα δυο σχετικων κλιμακων εκτος ματζορε και μινορε για να το καταλαβουμε ολοι.
πχ ρε δωρικη ειναι σχετικη με σολ μιξολυδικη??
εγω λεω ναι γιατι εχει ιδιο οπλισμο εσυ νικο τι λες???

Λοιπον αδερφε ασε τους οπλισμους και τους
αστοχους παραλληλισμους λαικων-βυζαντινων-
αρχαιοελληνικων και αραβικων δρομων και εφοσον
τα ξερεις εσυ και μεις οχι (δεν εκπροσωπω αλλους
εκτος απο τον εαυτο μου) κανε μας σε παρακαλω
ενα μαθημα.
Γραψε κατω τους “δυτικους” τροπους (ionian, dorian
και δε συμμαζευεται) και σε μας να τους δουμε
και να τους μαθουμε, οπως σου τους εμαθε ο δασκαλος σου
(αν θες μας λες και το ονομα του)
και μετα θα παρεις την απαντηση σου την οποια
προσωπικα εγω σου εδωσα στο πρωτο σου ποστ αλλα
εσυ ηθελες αλλη απαντηση.
Τωρα το “ξερολας” κρατα το για τον εαυτο σου
μια και μπηκες σε ενα φορουμ φουριοζος να παρεις
καποιες απαντησεις που θελεις χωρις να κατσεις
να ακουσεις αυτα που σου λενε οι αλλοι …
και στο φιναλε μας “μαλωνεις” μην πω τιποτα
αλλο … λιγη ψυχραιμια

Συμπληρωνω λεγοντας οτι αν θες μας κανεις μια
γραφικη αναφορα ή απλως ονομαστικη (νοτα προς
νοτα) των κλιμάκων αυτων ή απλως πες αν συμφωνεις
με το αποσπασμα απο το βιβλιο των εκδοσεων
“ΖΟΖΕΦ” που αναφερεται πιο πανω απο τον “beton
sketo” (ωραιο ονομα βρε μαστορα).
Αν πραγματικα την ψαχνεις τη δουλεια εχω στη διαθεση σου μια “χάρτα”
απο τη Μονη Φιλοθεου του Αγ.Ορους -ετος 1984-
οπου καταγραφονται οι ηχοι της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ σε σχεση με τις ΑΡΑΒΙΚΕΣ κλιμακες (μια εντυπωσιακη δουλεια) και το βασικοτερο δεν ειναι σε ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ αλλα σε κατακορυφη παραθεση με εμφανεις τις αποστασεις των ΜΟΡΙΩΝ.
Εννοειται οτι οποιος αλλος το θελει κανονιζουμε τα ταχυδρομικα, το κοστος της φωτοτυπιας (γυρω στο 1 ευρω) και το στελνω.

Γιώργο Βαβ. με ενδιαφέρει σφόδρα η σελίδα αυτή αλλά ΚΥΡΙΩΣ κάποια στοιχεία για την προμήθεια του “βιβλίου” (;). Θα πάει ένας φίλος στο Ορος τώρα κοντά και θα τον “φορτώσω” λίγο.

Αν υπάρχει υλικό και είναι γνωστό το που βρίσκεται (απευθύνομαι σε όλους ειδ’ άλλως θα έστελνα προσωπικό e-mail) ίσως πεταχτώ στο Ορος και σκαλίσω εγώ τα πράγματα.

Τώρα, θα σου έλεγα να την σκανάρεις και να την στείλεις με e-mail αλλά ξερω την απάντηση: Den ksero scaner psichi μου. Mono boozooki kai tavli.

http://www.apassion4jazz.net/keys.html
Αν κάποιος ενδιαφέρεται για την τζαζ και τις κλίμακες σύμφωνα με το Modal system και άλλα τέτοια περίεργα ενδιαφέροντα
Κατά τα άλλα η Ανατολική μουσική θεωρία ουδεμία σχέση με αυτά. Πέραν βέβαια του γνωστού ότι η Μουσική είναι μία.

Γιώργο Β. ενδιαφέρομαι και γώ για την χάρτα.Έχεις καμία ιδέα πως θα το καταφέρουμε που είμαι στην μακρινή τζερμανία?Αν ρωτήσεις πόσο πάει το μαλλί συνολικά για αποστολή εδώ σου το στέλνω(το μαλλί) σε έναν φάκελο…

καταρχην φιλε μου γιωργο ενδιαφερομαι εννοειται για την χαρτα και θα σου ημουνα υποχρεως αν την αγοραζα. αν θες σου στελνω ταχυδρομικη επιταγη. το mail μου ειναι shadowsdance@iname.com να το κανονισουμε .απλα απο σαββατο θα εχω μια πιο αραιη επαφη με φορουμ λογω δουλειας.περιμενω mail να σου να τα κανονισουμε.
λοιπον στο θεμα μας
ορισμοι δρομων για την κλιμακα ντο ματζορε

c ionian= c,d,e,f,g,a,b,c

d dorian= d,e,f,g,a,b,c,d

e phrygian= e,f,g,a,b,c,d,e

f lydian= f,g,a,b,c,d,e,f

g mixolydian= g,a,b,c,d,e,f,g

a aeolian= a,b,c,d,e,f,g,a

b locrian= b,c,d,e,f,g,a,b

οπου με λατινικα γραμματα οι νοτες (αριστερα η κλιμακα ,δεξια οι νοτες με λατινικα…).απο τον Φακανα .
επισης δεν ξερω αν συμφωνω με τον μπετον γιατι απλα δεν ξερω τους λαικους δρομους…τι να πω ??απλα μαθαινω…γνωμη μου παντως ειναι οτι ο ραστ που λει δεν μπορει να αποδωθει με μπουζουκι ακριβως λογω συγκερασμενης ταστιερασ,απλα …η ματζορε ατμοσφαιρα.
και τελος αυτο που ψαχνω ειναι αν ξερει κανεις οπως προανεφερα ειναι αν μπορουμε να ταξινομισουμε τα μακαμια “της ιδιας κλιμακας”…αν με καταλαβαινετε.

Εχω και σκαννερ εχω και απ’ολα εχω …
Φερραρι δεν εχω … ακομα …
Παιδες βλεπω μεγαλο ενδιαφερον και χαιρομαι !!
Εκανα ηδη 5 κοπιες. Θα φυγει 1 Αθηνα, 1 Σαλονικη, 1 Γερμανια και βλεπουμε…
Για οσους μου στειλουν αναλογο υλικο δεν
χρειαζεται να μπουν σε εξοδα

Το σχετικο δωσε-παρε θα γινει με ε-μαιλ (Μουλτι,Δημο), ο ΚΚ θα εχει ειδικη μεταχειριση λογω προτερου εντιμου βιου …
Για δημοσιευση θα παρετε εγκριση απο τον Μοναχο Ιεροθεο ή του σχετικου αρμοδιου της Μονης σημερα,
οι οποιοι φερουν και την ευθυνη του συγγραματος.
Προκειται για μια σελιδα (κατι σαν ποστερ)
διαστασεων 50x70 πιο μικρη απο Α1.
Δειτε ενα δειγμα :

http://www.rembetiko.gr/forum/messages/130/100638.jpg

Σε συνέχεια του μηνύματος του Δήμου Θεοδώρου:

Φαντάσου δηλ. ένα πιάνο, όπου κάθε φορά ξεκινάς από το επόμενο πλήκτρο την κλίμακα σου. Δηλ. πρώτα από το Ντο, μετά από το Ρε κ.ο.κ.

Δήμο, όπως λέει και ο Γιώργος Β, άσε το μπλέξιμο με τις δήθεν «αρχαίες» κλίμακες που μόνο μπελάδες φέρνει. Σχετικές κλίμακες (ανεξαρτήτως αρχαίων ή μη ονομάτων) έχουν πράγματι ίδιο οπλισμό, αλλά ματζόρε είναι ματζόρε και μινόρε μινόρε. Δεν μπορείς να συνοδεύσεις ντό ματζόρε σε λά μινόρε ή αντίστροφα. Μη μπλέκεις λοιπόν. Και βάλε το αυτί σου να δουλεύει.

Γιώργο Β, και εγώ θα ήθελα αυτό το «πόστερ» με τις συγκρίσεις, δεν σου το ζήτησα ως τώρα γιατί είχα χτυπήσει το χέρι μου και δεν μπορούσα να γράφω. Μήπως έχει και χρώμα (κόκκινο, ώχρα κλπ.:wink: αν ναί, ευχαρίστως θα σε παρακαλούσα μήπως μπορείς να βγάλεις έγχρωμη φωτοτυπία. Πές μου το συνολικό κόστος με ταχυδρομικά κλπ.

Αδμίνορες, μπορείτε να κάνετε κάτι ώστε να μη χρειάζεται να σπρώχνουμε δεξιά αριστερά τα κείμενα;

ναι βρε παιδια και γω αυτο λεω…μονο μπλεξιμο γινεται.γιαυτο και τα προηγουμενα κειμενα.και βασικα τι διαολο εξυπηρετουν 7 διαφορετικοι δρομοι-μπελαδες την ιδια κλιμακα???εφοσον μια νοτα ανηκει ταυτοχρονα και σε 8 δρομους γιατι να ειναι και καλα ενος δρομου??πειτε με χαζο αλλα νομιζω οτι αν υπηρχε μονο η μινορε κλιμακα τουλαχιστον δεν θα μπλεκαμε με τους αρχαιους…τι γιαννης,τι γιαννακης…
γιωργο Β. περιμενω με ανυπομονησια την χαρτα!

Δημο αυριο στελνω την πρωτη παρτιδα δεν εχω τη διευθυνση σου. Στειλε μου την με ε-μαιλ. Νικο το εχω σε φωτοτυπια συνεπως ασπρομαυρο και αρκετα φθαρμενο (1985).(στειλε κι εσυ διευθυνση)
Το 1992 το επεξεργαστηκε ο καθηγητης της Βυζαντινης Αντωνης Κλουβιδακης και ξανα"πατησε" με μελανι τα αχνα σημαδια οποτε διορθωσε κατα τη
δικη του κριση γυρω στα 5-6 σημεια.
Το ολο θεμα ειναι χαος, σημερα δε ψαχνοντας στη
βιβλιοθηκη μου βρηκα ξεχασμενο σε ενα ραφι το πολυ καλο και χρησιμο βιβλιο “Αλφαβηταρι της αρχαιας ελληνικης μουσικης” με ολα τα λημματα
αλφαβητικα του Σολωνα Μιχαηλιδη.
(Εκδοση Μορφωτικου ιδρυμ.Εθν.Τραπεζας-Αθηνα 1982)
Συμφωνα με αυτο, το 4χορδο απο τον 7ο αιωνα π.Χ. γινεται 7χορδο απο το μεγα μουσικο Τερπανδρο που την αραξε στη Σπαρτη (Μυτηλινιος) και κατοπιν εγινε 8χορδο (!!).
Ο Μιχαηλιδης μιλαει καθαρα με νοτες do-re-mi κλπ αλλα ξεχωριζει απο τοτε τους τροπους : διατονικος (τονοι, ημιτονια) χρωματικος (3ημιτονια, ημιτονια σε σειρα),εναρμονιος (ημιτονιο 1/4 του τονου)
Ψιλοχαος …

Γιώργο χρόνια πολλά, έστω και αργά, τώρα γύρισα από το λυόμενο όπου δεν έχω κομπιούτερ. Διεύθυνση: Βενιζέλου 33, 17123 Νέα Σμύρνη. Αλλά πές μου και πόσο κοστίζει και στείλε μου και κάποιον λογαριασμό τραπέζης.

Βέβαια εγώ, γνήσιος μαθητής του Καρά, θεωρώ ότι το χάος μειώθηκε δραστικότατα με τις παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα στο χρώμα. Πάντως, αυτά που λές περί 4χόρδου που γίνεται 7 και 8χορδο μάλλον αφορούν το πλήθος των χορδών της λύρας, όχι τη μουσική θεωρία.